Handig om te weten als je baby gaat kruipen
- Redactie
- in Baby
- 0
- 5424
- 14/10/2023
Hoera! Je baby kan kruipen (of doet iets wat erop lijkt). Dit is weer een mooie pijlpaal in zijn ontwikkeling. Voor je kleine gaat er een wereld voor hem open, maar dat betekent ook dat je als ouder wat alerter kunt zijn. Dit is handig om te weten als je baby gaat kruipen.
Wanneer gaat je baby kruipen?
Elke baby is uniek, dus als de baby van een vriendin eerder begint te kruipen dan jouw kleine, maak je dan niet meteen ongerust. Gemiddeld beginnen de meeste baby's tussen de zeven en tien maanden met kruipen. Sommige baby's maken al hun eerste kruipbewegingen eerder, terwijl anderen er later mee beginnen. Elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo, en er zijn ook baby's die het kruipen zelfs helemaal overslaan en zich meteen optrekken om vervolgens hun eerste stappen te nemen!
Tips om je baby te leren kruipen
Natuurlijk kun je je baby leren om te kruipen. Zo kun je hem een beetje stimuleren:
- Moedig je baby aan om te bewegen door bijvoorbeeld speelgoed net buiten zijn bereik te plaatsen. Speelgoed is natuurlijk heel verleidelijk om mee te spelen. Door het net buiten zijn grijpwijdte te plaatsen, stimuleer je je kleine om zich naar het speelgoed toe te bewegen.
- Tummy time: door je baby op zijn buik te plaatsen kun je zijn spieren versterken en de ontwikkeling van zijn nek- en rugspieren bevorderen. Blijf er wel bij als je dit doet.
Kruipen (of iets wat er op lijkt)
Kruipen is niet altijd per se op handen en knieën. Er zijn baby’s die rollen, op hun billen schuiven, op hun buik een zwembeweging maken, alleen hun handen gebruiken om vooruit te schuiven. Er zijn vele manieren die onder de noemer ‘kruipen’ vallen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je baby een andere vorm van kruipen heeft dan je in gedachten hebt. Maar heb je het idee dat je kind de ene kant van zijn lichaam niet gebruikt, dan is het misschien verstandig om aan de arts van het consultatiebureau of de huisarts om advies te vragen.
Waar moet je op letten als je baby gaat kruipen?
Leuk dat je baby zich kan voortbewegen, maar is je huis wel babyproof? Even voor de check:
- Hoe zit het met je stopcontacten?
- Hoe zit het met lades?
- Hoe zit het met scherpe hoeken van tafels?
- Hoe zit het breekbare voorwerpen waar hij nu makkelijk bij kan?
- Hoe zit het met grote voorwerpen (bijvoorbeeld planten, beelden) die je baby makkelijk omver kan duwen?
- Liggen er geen kleine dingen op de grond of binnen handbereik die hij in zijn mond kan stoppen?
- En hoe zit het met de kamers waar je je baby liever niet wil hebben? Denk bijvoorbeeld aan de garage, de kelder etc.
- Hoe zit het met snoeren die op de grond liggen?
Hoe oud was jouw kleine toen hij begon te kruipen of iets deed wat erop leek?
Lees ook:
Waarom over een vieze vloer kruipen helemaal niet erg is
Is er verband tussen niet-kruipen en dyslexie?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)