Heel belangrijk: zó maak je je huis babyproof!

Heel belangrijk: zó maak je je huis babyproof!
  • in Baby
  • 0
  • 15072
  • 17/12/2019

Toen mijn eerste kind ontdekte dat hij naast spartelen op z’n ruggetje ook gewoon de hele kamer kon gaan ontdekken, kwam ik erachter dat ons huis helemaal niet zo handig ingedeeld was. Het was tijd om ons huis te 'babyproofen'!

Overal lagen namelijk opeens levensgevaarlijke kabels, hoeken van tafels zagen er angstaanjagend uit en de stopcontacten waren nergens afgedekt. Dat was altijd al zo geweest, maar pas op dat moment begon alles me op te vallen! Ik besloot eens op zoek te gaan naar hoe ik mijn huis het best kon babyproofen en daar heb ik nu, nu mijn tweede kindje ook het hele huis door crosst, nog steeds profijt van. 

Traphekjes

Baby's lijken een aangeboren drang te hebben om zich overal aan op te trekken en te klimmen waar ze kunnen. In onze woonkamer is direct een trap aanwezig en onze babydochter doet verwoede pogingen zelfstandig naar boven te klimmen. Toen we haar een keer lieten gaan (en achter haar stonden, uiteraard!), klom ze binnen enkele minuten naar de helft van de trap. Súper belangrijk is het dus om je huis te voorzien van traphekjes. Zowel bovenaan de trap, als beneden. 

Stopcontacten

Alsof ze een doodswens hebben, zijn kinderen altijd bijzonder geïnteresseerd in kabels, stekkers en stopcontacten. Het is dus ontzettend van belang dat je (met name in de woonkamer en in de babykamer) alle stopcontacten te voorzien van speciale plakkers. 

Kastjes en lades

Kinderen zijn naast suïcidaal (blijkbaar) ook ongelofelijk nieuwsgierig. Er komt dan ook een moment waarop ze zelfstandig kastjes en lades open gaan trekken. Wees je bewust van het risico en plak de kastjes desnoods af. Sowieso om het risico van een vingertje tussen de deur te voorkomen, maar ook zodat ze geen zware pannen over zich heen trekken, een pen te pakken krijgen waarmee ze aan de haal gaan of iets kleins grijpen waar ze potentiëel in kunnen stikken. 

Deuren

Kleine babyvingertjes kunnen nogal wel eens tussen de deuren komen. Kijk sowieso heel goed uit wanneer je een deur achter je dicht doet, of er niets tussen zit. Verder kun je zo’n aquagym-poolnoodle open knippen en aan de bovenkant van de deur plaatsen, zodat die nooit helemaal dicht kan en dus altijd veilig is voor je kind.

Zorg er verder voor dat er bovenaan de voordeur en aan de tuindeur een slot zit dat de kinderen niet zomaar open kunnen maken. Hiermee voorkom je dus dat je uk op eigen initiatief de wijde wereld gaat ontdekken, terwijl jij nietsvermoedend op het toilet zit. 

Giftige stoffen

Niet overbodig is het om te melden dat kinderen een soort aantrekkingskracht lijken te hebben (wat ís dat toch?) tot middelen die helemaal niet gezond voor ze zijn. Zo zijn vaatwasblokjes en Ibuprofen-pilletjes bijzonder interessant gebleken. Dit soort producten zijn, dat hoef ik waarschijnlijk niet eens te zeggen, enorm gevaarlijk voor kinderen. Zorg dan ook dat ze een hoge plek krijgen, ergens waar je kind niet bij kan. Bij voorkeur zelfs in een kast die afgesloten kan worden.

Houd ook rekening met de planten in huis. Niet alleen katten nemen wel eens een hapje, ook kinderen proeven wel eens van een kamerplant of een bloem in de tuin. Houd er dus rekening mee dat wat je dan ook meeneemt vanuit het tuincentrum, niet schadelijk kan zijn voor je kind (en/of je huisdier!).

Puntige hoekjes

Er zijn speciale covers te krijgen die je over scherpe hoeken aan bijvoorbeeld je eettafel, salontafel of welk ander puntig meubilair dan ook kunt schuiven. Op die manier voorkom je dat je kind een open wond oploopt als hij in z’n enthousiasme niet door heeft dat er ergens iets uit steekt.

De belangrijkste tip is echter dat je gewoonweg GOED. MOET. OPLETTEN. als je kind los kruipt of rondloopt. Zorg ervoor dat je je niet veilig waant als je alles afgeplakt hebt. Ja, het is veiligér dan het niet doen, maar je kind heeft nog steeds wel de hele dag jouw toeziend oog nodig!

Wat heb jij gedaan om je huis te babyproofen?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50