Heftiger dan je denkt: als je kind bijzonder slecht slaapt

Heftiger dan je denkt: als je kind bijzonder slecht slaapt
  • in Overig
  • 2
  • 59660
  • 19/10/2020

"Weinig slaap hoort er nu eenmaal bij, mevrouw..." Slaapgebrek bij ouders wordt door de omgeving vaak ontzettend onderschat. Het hoort erbij. Functioneer nu maar gewoon. En, nou ja, zeur en gaap er bij voorkeur ook maar gewoon niet bij.

Maar wat is nu precies het effect van ernstig slaaptekort? Wanneer is hier überhaupt sprake van en zouden we ouders met ernstig slaaptekort niet meer tegemoet moeten komen? 

Hoeveel slaap hebben we nodig?

Volwassenen hebben gemiddeld zo'n 7 a 8 uur slaap nodig per nacht. Dit is slechts een gemiddelde: sommige mensen functioneren prima met 5 uur slaap, anderen zijn pas uitgerust na 10 uur. Vrouwen hebben over het algemeen wel een half uur meer slaap nodig dan mannen. 

Wat gebeurt er tijdens de slaap?

Je legt je hoofd op je kussen, kruipt onder de dekens en zakt weg in een heerlijke slaap. Je spieren ontspannen, je hersenen komen tot rust en je ademhaling en hartslag vertragen. Tijdens je slaap maken je hersenen nieuwe brandstof aan voor de volgende dag: glycogeen. Dit heb je nodig voor allerlei dagelijkse activiteiten. 

Effecten van te weinig slaap

Door alle voordelen van voldoende slapen op een rijtje te zien, kun je wel nagaan dat het tegenovergestelde ook een feit is. Maar wist je dat het gebrek aan slaap zó heftig was?

- Door vermoeidheid is je concentratie- en reactievermogen lager. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersongevallen schat dan ook dat bij 10 tot 15 procent van de verkeersongevallen vermoeidheid ten grondslag ligt. Op zich al een heel eng besef, maar een lager concentratie- en reactievermogen is natuurlijk ook allerminst handig als je een baan hebt...

- Als je weinig slaapt, krijg je te maken met geheugenproblemen. Je vergeet waar je je sleutels hebt laten liggen, dat je het koffiezetapparaat niet hebt uitgezet en dat je een meeting had om 10.00 uur. 

- Wist je al dat je van chronisch slaaptekort zelfs meer behoefte krijgt aan junkfood? Dit heeft te maken met allerlei hormonale processen in je hersenen, maar ook met het feit dat je door vermoeidheid meer snakt naar een snelle oppepper. Tel daarbij op dat slaapgebrek funest is voor zelfdiscipline en je snapt dat chronisch vermoeide mensen vaker last hebben van overgewicht, met alle gevolgen van dien.

- Ook kun je erg somber of zelfs depressief worden van slaaptekort. Chronisch slaaptekort verandert namelijk het serotoninesysteem in de hersenen, wat in verband wordt gebracht met stress en depressies. 

- Door te weinig slaap kan je last krijgen van een verzwakt immuunsysteem. Hierdoor ben je sneller vatbaar voor ziektes. Geen gouden combo met je snotterende uk die keer op keer een nieuw virus mee naar huis sleept na een dagje kinderdagverblijf...

- Slaapgebrek gaat ook hand in hand met een legio aan lichamelijke problemen. Ik noem: duizeligheid, hoofdpijn, trillende handen, misselijkheid en zelfs spierpijn.

Wat te doen?

Het antwoord lijkt simpel: pak het onderliggende probleem aan en ga lekker tukken. Maar iedere ouder weet dat je een kind niet zomaar zover krijgt 's nachts lekker door te slapen. Vanwege een verkoudheid, het doorkomen van tandjes, night terrors, of om elke andere ondefineerbare reden slapen kinderen slecht. En sommige kinderen doen dit chronisch en langere tijd. Het kan een uitputtingsslag betekenen voor veel ouders met ruzies binnen het gezin en met problemen op het werk. 

Maar wat kun je doen?

- Praat erover met je omgeving. Stel je werkgever op de hoogte en kijk of er iets mogelijk is. Een uurtje later beginnen? Een dutje in de middag? Tijdelijk een functie met iets minder verantwoordelijkheden? Onderschat slaapgebrek en het effect op je werkzaamheden niet en accepteer dus ook niet van je leidinggevende dat die dat wel doet. Praat desnoods met de bedrijfsarts. 

- Zoek naar een oplossing voor je kindje. Waarom huilt hij of zij 's nachts zo? Misschien biedt slaaptraining een uitkomst? Voor sommige kinderen helpt het om het bedje op een andere plek te zetten, om een duidelijk slaapritueel in te bouwen, om eventjes te laten huilen (of juist niet!), of noem het maar op. Verdiep je erin en leg je vraag neer bij deskundigen. 

- Vraag je (schoon)ouders, een goede vriendin of de ooms en tantes van je kleintje of hij of zij een keertje een nachtje mag komen logeren. Als je uitlegt dat je er doorheen zit, zijn er vast mensen die willen helpen. Je moet je kindje missen en dat is super lastig, maar een nacht goed bijslapen is belangrijk om in ieder geval een klein beetje op te laden. 

Omgeving

Heb je hier zelf geen last van? Lucky you! Begrip tonen aan die ouder die wél haar wallen tussen haar oksels vandaan moet halen, kan een begin zijn. "Ach, alle baby's slapen slecht" is een rotopmerking waarbij je de vermoeide ouder direct monddood maakt. Luister, toon begrip en bied desnoods - als je dat wil - een keer oppashulp aan. 

Heb jij te maken gehad met ernstig slaaptekort? Lezeres Lisa wel. Morgen publiceren wij haar interview.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50