Helft minder vrouwen tijdens bevalling plots naar ziekenhuis
- Redactie
- in Bevalling
- 1
- 7767
- 09/05/2016
Het is niet uniek: vrouwen die tijdens hun bevalling halsoverkop naar het ziekenhuis moeten, omdat er complicaties optreden. Gelukkig komt het wel steeds minder voor: het aantal last-minute-ritjes naar het ziekenhuis is in vijf jaar met meer dan de helft verminderd.
Blij verrast
De Nederlandse Vereniging van Gynaecologen (NVOG) reageert blij verrast op de nieuwste cijfers van het CBS, zo meldt Trouw. Volgens Guid Oei, voorzitter van de NVOG, kan het dalende aantal late overdrachten tot een lagere babysterfte leiden. Met 9 sterfgevallen op 1000 baby’s doet Nederland het namelijk niet zo goed. Een vrouw die aan het bevallen is last minute overdragen aan het ziekenhuis, kan de kans op babysterfte vergroten. De manier waarop de bevallende bijvoorbeeld naar de ambulance moet worden verplaatst, is niet altijd wenselijk: sommige situaties vereisen dat zij met een hoogwerker het huis uit wordt getakeld.
Minder thuisbevallingen
In de periode 2010-2015 vonden er 30% minder thuisbevallingen plaats. Dit zou volgens Guid Oei komen door een betere samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen. Doordat zwangere vrouwen nu vaker door een gynaecoloog worden gezien, kunnen risico’s beter ingeschat worden.
De Nederlandse Vereniging van Verloskundigen (KNOV) deelt de mening van Oei niet: dat er minder last-minute-overdrachten zijn, wil volgens haar niet zeggen dat het ook meteen goed is dat het aantal thuisbevalling krimpt. De ongeveer 10.000 vrouwen die de enquête van het CBS hebben ingevuld, hebben mogelijk een ander idee van wat complicaties zijn dan zorgverleners. Greta Rijninks, secretaris van de KNOV’s wetenschapscommissie: “Wij weten dat het aantal vrouwen dat écht met toeters en bellen naar het ziekenhuis gaat, stabiel is. Vrouwen die vanwege poep in het vruchtwater of vanwege een tóch gewenste ruggenprik naar het ziekenhuis gaan, stappen gewoon in de auto en rijden daarna in alle rust naar het ziekenhuis.” Om hoeveel vrouwen dit precies gaat, is alleen niet bekend.
Bron: Trouw
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Interessant om te zien
Magazine - 12 maanden Populaire topics
Populaire blogs
Reageer op dit artikel
reacties (1) Stuur een bedankje