Help! Er komt een nog een kindje bij!

Help! Er komt een nog een kindje bij!
  • in Zwangerschap
  • 0
  • 11539
  • 06/04/2021

Op het moment dat je zwanger bent van je eerste kindje, denk je alleen nog maar aan de baby in je buik. Alles draait zo’n beetje om het kleine wonder in je buik en je gedachten draaien overuren met betrekking tot de geboorte en hoe je alles zo goed mogelijk kunt regelen en verzorgen voor je newborn. Hier heb je dan ook zeeën van tijd voor, want naast je werk en sociale leven, hoef je je in principe verder over weinig dingen druk te maken. 

Dat is bij de komst van een tweede kindje echt andere koek. Ten eerste heb je al een gezin wat je draaiende moet houden. De zorg voor je oudste kindje vergt veel energie van je en je hebt echt geen tijd meer om te pas en te onpas een dutje te gaan doen. Helaas, want ook tijdens die tweede zwangerschap ben je bij tijd en wijle erg moe. Maar ook de komst van jullie tweede, derde of misschien wel vierde kindje, zorgt ervoor dat je het voor je oudste kindje(s) in zo goed mogelijke banen wil leiden.

Lees ook:
10x dit is er anders bij de tweede (of volgende) zwangerschap

Maar hoe doe je dat nu eigenlijk? Niet alleen voor je kindje, maar ook voor jezelf? Ik beschreef al eerder hoe je de overgang voor je oudste zo goed mogelijk kan verzorgen, maar ook voor jezelf staat er een hoop te veranderen. Soms zorgt dit voor stress en paniekgevoelens bij zwangeren. Logisch, want het is ook veel wat er staat te gebeuren. Hoe pak je dit nou zo goed mogelijk aan? Hier volgen mijn tips om deze overgang voor zowel jezelf als je kindje(s) zo soepel mogelijk te laten verlopen:

Hamsteren

Zorg dat je genoeg voorraad in huis hebt, dit varieert van de meest basale dingen zoals toiletpapier en maandverband tot een goed gevulde vriezer met bakjes eten. Je hebt echt geen zin of tijd om constant naar de supermarkt te gaan en je partner ook niet. Dit scheelt een hoop tijd en stress.

Quality time

Gebruik de tijd die je alleen hebt met je oudste kindje(s) echt als quality time, extra boekjes lezen (over de komst van de baby bijvoorbeeld) maar ook veel praten over de komst van de baby, dat er dingen gaan veranderen en dat dat prima is. Dit gaat straks een hoop schelen als de baby er eenmaal is

Eerste ontmoeting

Als je oudste kindje jou na de bevalling voor het eerst ziet (of dit nu thuis is of in het ziekenhuis), zorg er dan voor dat je je handen vrij hebt. Zodat je hem of haar uitgebreid kan knuffelen en even kan kletsen. Laat dan iemand anders (papa, opa/oma, de verpleegkundige) de baby rechtstreeks in de armen van je kindje leggen. Op die manier voelt je peuter zich verantwoordelijk en trots en voelt hij of zij zich niet vervangen door de baby.

1 op 1

Zorg voor 1 op 1 tijd met de oudste(n) als de baby slaapt. Al is het maar een kwartiertje per dag. Het is een wereld van verschil als ze je even voor zichzelf hebben en dit vermindert jaloezie gevoelens.

Schermtijd!

Voel je niet schuldig als je oudste kindje vaker of langer achter de tablet of tv zit dan normaal. Je moet als gezin een nieuw ritme vinden en soms moet je gewoon even je handen vrij hebben. Dan is het helemaal prima om je kindje(s) even voor de tv te stallen met een filmpje. Zij blij en jij hebt even tijd om je baby te badderen, om te koken of om te douchen.

Overgang

Wees lief voor jezelf! De overgang van een naar twee kindjes is enorm. Je zal je soms overweldigd voelen door alle emoties, gedachten en dingen die je moet doen. Dit is volkomen normaal! Met jou zijn er miljoenen vrouwen die dit hebben doorgemaakt, dus je staat niet alleen in je gevoel. Blijf het delen met je partner of een goede vriendin en praat erover!

Ritme

Hou de routine en regelmaat in je gezin. Sommige ouders zijn geneigd om de teugels te laten vieren, als er een nieuwe baby bij is gekomen. Dat is begrijpelijk, alleen gaat je oudste hier ruimschoots gebruik van maken. Dus als hij stout is, zet hem dan evengoed op de gang (als je dit hiervoor ook al deed). Houd ook dezelfde eet- en slaaptijden aan als voor de geboorte van de baby. Zo weet iedereen in het gezin waar hij of zij aan toe is en dit geeft rust in dit soort chaotische tijden.

Heb je nog aanvullingen op mijn tips, deel ze dan vooral in de comments hieronder!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Tilda is moeder van Livia en Emmi. Ze maakte na de geboorte van haar dochtertje een postnatale depressie door.

Nadat deze was opgeklaard, wilde ze graag moeders helpen, zoals ze zelf ook geholpen is tijdens haar postpartum depressie. Daarom besloot ze haar eigen begeleidingspraktijk voor mama's zonder roze wolk op te richten. Vanuit haar expertise als therapeut en ervaringsdeskundige op het gebied van postnatale depressies, begeleidt ze moeders weer het positieve pad op. 

Ook heeft ze de podcast The Real Deal bedacht en interviewt ze in de BabyBytes-podcaststudio deskundigen die advies geven aan kersverse ouders.

Voor meer informatie, kijk op froufroubegeleiding.nl. De begeleiding wordt vergoed door de zorgverzekering.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50