Help! Jeukende voeten tijdens je zwangerschap
- Redactie
- in Zwangerschap
- 0
- 353
- 5 dagen
De zwangerschap is een bijzondere periode met soms wat onverwachte kwaaltjes. Een onverwachte kwaal is jeukende voeten. Deze kwaal kan je nachtrust verstoren en je overdag flink irriteren. Hoewel het misschien een klein probleem lijkt, kan de jeuk behoorlijk vervelend zijn. Wat kun je doen aan jeukende voeten?
Jeukende voeten
Tijdens de zwangerschap kunnen jeukende voeten een veelvoorkomende klacht zijn. Dit kan nogal vervelend zijn, omdat jeuk vaak als een intense irritatie wordt ervaren. Sommige vrouwen krijgen zelfs jeuk over hun hele lichaam. De oorzaken van jeuk aan de voeten kunnen verschillend zijn. Hieronder bespreken we een aantal mogelijke redenen.
Verandering in hormonen
De veranderingen in je hormoonhuishouding tijdens de zwangerschap is een grote oorzaak van jeukende voeten. Hormonen kunnen namelijk ook je zenuwen beïnvloeden, waardoor deze gevoeliger worden en je meer jeuk kunt krijgen. Vrouwen met een gevoelige huid lopen bovendien een grotere kans op jeuk tijdens de zwangerschap.
Uitrekken van de huid
Tijdens de zwangerschap rekt je huid over je hele lichaam wat meer uit. Dit geldt ook voor je voeten, die tijdens de zwangerschap ook platter worden. Door het uitrekken wordt je huid rondom de voeten droger. Een droge huid leidt vaak ook tot jeukende voeten.
Zwangerschapscholestase
Zwangerschapscholestase is een aandoening die vooral in het derde trimester van de zwangerschap voorkomt. Hierbij hoopt gal zich op in de lever en de bloedbaan. Dit veroorzaakt jeuk, niet alleen aan de voeten maar ook over het hele lichaam. Vaak is de jeuk dan in de nacht het ergst. Helaas kan zwangerschapscholestase schadelijk zijn. Er is dan een verhoogde risico op complicaties bij de baby. Daarom is het belangrijk om hevige jeuk altijd te melden bij je verloskundige of huisarts.
Hoe kun je jeukende voeten verlichten?
De jeuk ontstaat vaak doordat de huid te droog bij de voeten. Hier zijn een paar tips om verlichting te bieden:
- Hydrateren: smeer je voeten in met een voedende en hydraterende crème. Er zijn ook speciale anti-jeukcrèmes verkrijgbaar.
- Voetbaden: laat je voeten weken in warm of koud water om uitdroging tegen te gaan.
- Koude kompressen: houd koude kompressen tegen je voeten om de jeuk tijdelijk te verlichten.
- Schone sokken: wissel regelmatig je sokken en zorg ervoor dat je voeten schoon en droog blijven.
Wanneer moet je een arts raadplegen?
In de meeste gevallen is er geen reden tot paniek. De jeuk verdwijnt vaak vanzelf en houdt meestal maar kort aan. Neem wel contact op met je huisarts of verloskundige bij de volgende punten:
- Als de jeuk aanhoudt of steeds erger wordt.
- Je naast jeuk ook andere klachten ervaart, zoals pijn of een branderig gevoel.
- Je vermoedt dat de jeuk veroorzaakt wordt door zwangerschapscholestase.
Een arts of verloskundige kan je dan verder onderzoeken en eventueel behandelen. Zwangerschapscholestase is goed te behandelen als je er op tijd bij bent.
Heb jij last gehad van jeukende voeten tijdens de zwangerschap?
Lees ook:
Dorst tijdens de zwangerschap: zo dit dat dus!
Bekkenpijn: een vervelende zwangerschapskwaal
Lekker luisteren: podcast over vroeggeboorte
Bron: parents & hetwkz
Beeld: pexels
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)