Help: mijn kind heeft luizen!
- Redactie
- in Kinderen
- 0
- 844
- 01/07/2023
Kleine kriebelige beestjes op het hoofd van je kind? Waarschijnlijk heeft je kindje last van luizen. Helaas is hoofdluis een hardnekkig probleem en niet zo makkelijk te verwijderen of te voorkomen. Wat hoofdluis precies is, en hoe je het weghaalt lees je hier!
Wat zijn luizen
Hoofdluizen zijn kleine grijze parasieten die zich graag op warme plekjes op het hoofd bevinden. Je vindt ze vooral achter de oren, in de nek of onder een pony. Luizen blijven in leven door het opzuigen van je bloed. Als ze bloed opgezogen hebben, worden ze rood of bruin van kleur. De luis laat tijdens het bijten wat speeksel achter, dit zorgt voor de jeuk. Je kunt ze met het blote oog zien maar ze zijn wel klein, namelijk twee tot vier millimeter. Neten zijn de eitjes die luizen leggen, deze zijn maar liefst één millimeter. Onder kinderen wordt hoofdluis snel verspreidt. Kinderen spelen veel met elkaar en zijn dicht bij elkaar in de buurt. Een luis gaat zo van hoofd naar hoofd.
Wat zijn neten
Neten zijn de eitjes die luizen leggen. Ze leggen heel veel van deze eitjes op het hoofd. Neten zijn kleine korreltjes van ongeveer één millimeter. Luizen plakken hun eitjes vast aan de haren en blijven zo goed op het hoofd zitten. Soms worden huidschilfers met neten verward, omdat het allebei kleine witte puntjes zijn. Je kunt dit verschil herkennen doordat huidschilfers ook los in de haren te vinden zijn. Neten zitten echt alleen dicht op de hoofdhuid aan het haar vastgeplakt. Als je twijfelt kun je natuurlijk altijd een luizenkam door het haar halen.
Hoe komen luizen op het hoofd
Luizen komen op het hoofd doordat je kind te dicht bij iemand anders heeft gezeten die last heeft van hoofdluis. Hoofdluis verplaatst zich door haar-haar contact. Dit komt dus meestal bij kinderen voor omdat die dicht bij elkaar spelen. Kinderen tussen de drie en tien jaar lopen de meeste kans om hoofdluis te krijgen. Het gezin van het kind loopt nu ook een groter risico. Vaak wordt gedacht dat hoofdluis alleen op vies haar voorkomt. Dat is een fabel, want luizen komen juist ook graag in gewassen haar.
Hoe kom je van hoofdluis af?
Als je kind hoofdluis heeft, moet je dit zo snel mogelijk behandelen om verspreiding te voorkomen.
- Maak het haar nat en laat de conditioner erin zitten
- Kam het natte haar met een netenkam (die kan je bij een drogisterij of apotheek halen). Kam boven een badkuip, wasbak op vel papier. Zo zie je de luizen vallen.
- Kam twee weken lang, élke dag het haar. Het duurt tien dagen voordat neten uitkomen tot luizen. Als je eerder stopt met kammen, komen de neten die nog in het haar zaten uit, met als gevolg dat je kind weer last heeft van luizen.
- Desinfecteer de netenkam na gebruik. Dit kan met alcohol of in kokend water.
- Helpt het kammen niet, dan kan je ook kiezen voor een luizen dodend middel. Meestal is dit shampoo waar insecticide in zit. Dit is ook bij de drogist of apotheek te verkrijgen. Door de haren met deze shampoo te wassen worden de luizen en neten gedood. Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing en bijsluiter voordat je de shampoo gebruikt.
Inlichten
Als je kind hoofdluis heeft, is het belangrijk dat je altijd de leiding van de peuterspeelzaal, kinderdagverblijf, opvang of school inlicht. Luizen verspreiden zich snel omdat kinderen dichtbij elkaar spelen. De andere kinderen moeten dus ook nagekeken worden op hoofdluis.
Luizen voorkomen
Je kan nooit helemaal voorkomen dat je hoofdluis krijgt. Je kan er wel voor zorgen dat de kans kleiner is dat jouw kind luizen oploopt:
- Vlecht lang haar of maak een knot
- Preventief het haar kammen met een netenkam
- Haarlak en haargel gebruiken
Kan hoofdluis kwaad?
Hoofdluis kan geen kwaad. Het enige nadeel is dat luizen jeuk geven door het speeksel wat achterblijft na een luizenbeet. Dat is minder leuk voor het kind. Het is slim om daarom regelmatig je kleintje te controleren op luizen.
Handige tips:
- Controleer regelmatig je kind en andere gezinsleden op hoofdluis, plan bijvoorbeeld een vaste dag in de maand in.
- Ontsmet de gebruikte borstels, of koop een nieuwe. Hier kunnen namelijk nog neten in zitten.
- Probeer echt twee weken lang de haren van je kind te kamen bij hoofdluis. Maak bijvoorbeeld een afstreepkalender en doe iets leuks op de laatste dag!
Heeft jouw kindje al last gehad van luizen?
Lees ook:
Zó houd je muggen weg bij je kindje
Waterwratjes zó ga je ermee om!
Bron: zorgwijzer
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)