Help, wat doe ik met schermtijd
- Redactie
- in Kinderen
- 0
- 885
- 28/04/2023
Hoeveel een kind achter een scherm mag zitten verschilt per gezin. De een vindt het prima als zijn of haar kind tussendoor achter de iPad of televisie zit. Maar de ander wil juist liever dat het kind zo min mogelijk met een scherm te maken krijgt. Hoe gaan we hiermee om in een tijdperk waarin alles digitaal wordt?
Dat kinderen nu veel meer achter een schermpje zitten dan vroeger is geen nieuws meer. Vroeger ging je met z’n alle buiten spelen of moest je jezelf vermaken met je barbiepoppen of legoblokjes. Tegenwoordig is alles te vinden op internet en speelt zich daar een hele andere wereld af. Is het wel goed dat kinderen zoveel achter een scherm zitten?
Effecten scherm
Er zitten een aantal negatieve gevolgen aan te lang met een scherm bezig zijn, al helemaal voor kinderen. Zo krijgen ze minder kans om hun sociale vaardigheden te ontwikkelen. Als je kind alleen maar bezig is met een schermpje komt hij nauwelijks in contact met andere leeftijdsgenootjes. Sociaal contact is erg belangrijk voor een kind zijn ontwikkeling. Ook fysieke problemen als oogklachten of hoofdpijn spelen een rol bij een te lange schermtijd. Daarbij geeft het blauwe licht van een scherm een negatief effect op de slaap van het kind. Ze kunnen hierdoor slechter slapen en slaapproblemen zoals slaapgebrek krijgen.
Advies
Er wordt aangeraden om kinderen onder de twee helemaal geen scherm te geven. Ze zijn hier nog te klein voor en dit zou de ontwikkeling in de weg zitten. Voor een leeftijd van twee tot vier, wordt maximaal 30 minuten per dag aangeraden en voor een leeftijd van vier tot zes jaar maximaal een uur per dag.
Ook positief
Schermen zijn niet alleen negatief. Het biedt ook hulp met bijvoorbeeld leren. Er zijn genoeg educatieve apps of filmpjes die nuttig kunnen zijn bij de ontwikkeling van je kind. Probeer wat vaker deze filmpjes op te zetten in plaats van alleen maar entertainment.
Vind je het nog lastig om met schermtijd om te gaan en weet je niet waar je moet beginnen? Lees dan de volgende schermtijdtips.
- Geef zelf het goede voorbeeld. Als jij constant achter je mobieltje zit dan wil je kindje dat uiteraard ook. Leg hem zelf iets vaker weg en ga samen een hobby oppakken. Mooi moment om te bonden
- Maak samen afspraken. Probeer concrete afspraken te maken die je samen met je kind opstelt. Zo hebben ze geholpen met het bedenken van de regels en moeten ze zich hier wel aanhouden.
- Doe niet zomaar de televisie uit als je kind iets aan het kijken is, dat zou jij ook niet leuk vinden. Geef aan hoelang je kind nog heeft zodat hij of zij zich hierop kan instellen en makkelijker om kan gaan met het stoppen van de schermtijd.
- Probeer ervoor te zorgen dat er geen scherm bij wordt gepakt als de verveling toeslaat. Begeleid je kind om dan juíst speelgoed of een boek te pakken. Dit voorkomt dat een scherm mindersnel een optie is.
- Je zou de schermtijd van je kind ook kunnen opdelen in delen over de dag. Als jullie de afspraak hebben voor 1 uur schermtijd per dag, kan je dit opdelen in vier keer vijftien minuten.
Voor ieder kind is het natuurlijk anders. Probeer wat uit, en kijk wat voor jou en je kind het beste werkt.
Hoelang mag jouw kleintje achter een scherm zitten?
Lees ook:
Oeps: kinderen tussen 0 en 2 jaar leren niks van tablet
Is televisie kijken echt zo slecht voor je kind?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)