Herken de postnatale depressie (bij jezelf en vriendinnen!)
- De Kinder- en Opvoedcoach
- in Moeder
- 0
- 32433
- 23/07/2022
Ik weet nog dat ik erg teleurgesteld was... Niet in mijn kindje, die was geweldig. Maar in de grote roze wolk. Waar was die in vredesnaam?! Alle films en boeken hadden me die verdorie beloofd! Niks hoor.
Na een heftige bevalling van zo'n dertig uur was ik totaal de weg kwijt. Alles deed zeer en ik had me nog nooit zó uitgeput gevoeld, zowel lichamelijk als emotioneel. Iedereen had het altijd over geweldige kraamvisite en kraamfeesten... Ik weet nog goed dat ik me bedacht dat ik de nachten het fijnste vond: alleen met ons kindje, overzichtelijk, zonder al die extra prikkels van buiten. Slapen, voeden en knuffelen. Meer niet. Van al het andere werd ik maar nerveus, labiel en huilerig.
Ik zat er volgens mij dicht tegenaan. Gelukkig had ik lieve mensen om me heen die er op de moeilijkste momenten voor me waren. Ik heb geluk gehad. Maar het was voor mij wel een eyeopener dat het iedereen kan overkomen.
Op tijd bij zijn
Het belangrijkste bij een postnatale depressie is dat je er op tijd bij bent en er iets aan kunt doen. Het zelf herkennen van een postnatale depressie is vaak erg lastig omdat je zo middenin de wervelstorm van gevoelens zit. Maar ook als je onderstaande tekenen bij een vriendin ziet die net bevallen is; maak je zorgen bespreekbaar! Jij kunt de handreiking geven die ze nodig heeft om niet verder in een depressie te zakken. En hoe fijn is het als iemand jouw verdriet ziet, het erkent en genoeg om jou geeft om zich zorgen om je te maken?
Symptomen postnatale depressie
Hieraan herken je een postnatale depressie:
Je voelt je erg somber en moet veel huilen;
Je bent heel erg moe en hebt nergens zin in;
Je kunt je moeilijk concentreren, je bent in de war en erg vergeetachtig;
Je slaapt heel slecht of juist heel erg veel;
Je hebt geen zin in eten of je eet juist erg veel (eetbuien);
Je hebt weinig zelfvertrouwen, het gevoel niets waard te zijn. Je denkt dat je niet geschikt bent als moeder;
Je bent snel geïrriteerd of agressief, je maakt veel ruzie met anderen;
Je hebt lichamelijke klachten (hoofdpijn, misselijk, duizelig);
Je voelt je machteloos, wanhopig en angstig;
Je hebt een dood of leeg gevoel van binnen;
Je hebt geen ‘moedergevoel’ of je bent extreem bezorgd over je baby;
Je hebt weinig plezier van je baby of je hebt gevoelens van afkeer of haat voor je baby.
Nu niet in de stress schieten als je net bevallen bent en wat bekende dingen ziet staan. Een gedeelte van de bovenstaande gevoelens hoort er soms gewoon bij als je net een kindje hebt. Je wereld staat op zijn kop, je lijf zit vol hormonen en je krijgt waarschijnlijk bij lange na niet genoeg slaap.
Hulp
Laten we wel wezen, als je de onderste paar herkent of gewoon achter heel veel een vinkje kunt zetten, dan is het goed om gewoon de huisarts/verloskundige te bellen en dit te bespreken, want wellicht kun je wat extra hulp gebruiken. Het grootste gedeelte van de kersverse moeders zal in ieder geval íets van bovenstaande lijst herkennen. Dat is dus oké. De meesten van ons hebben dat gehad en hebben zich zo gevoeld. Maar ook dan is het van groot belang dat je erover praat. Je hebt de meest intense, bijzondere, bizarre ervaring meegemaakt! Daar komen hele heftige gevoelens bij kijken. Het is goed om daar niet alleen mee te blijven zitten en zowel je vreugde als je verdriet en je twijfels te delen met mensen die je vertrouwt.
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)