Het belang van bekkenbodemoefeningen
- Redactie
- in Zwangerschap
- 0
- 11374
- 29/12/2016
Ik was zwanger van mijn eerste toen mijn pas bevallen vriendin me de tip gaf om vast wat bekkenbodemoefeningen te doen. Eh, wat? En hoe? Ze vertelde me dat ze soms wat urine lekte als ze nieste, een stukje wilde rennen of heel hard moest lachen. Een beetje Googelen (ik deed in die tijd weinig anders) leerde me dat er heel veel zwangeren en jonge moeders zijn die last hebben van een slappere bekkenbodemspier, waardoor incontinentie kan ontstaan.
Nu is dat al bijzonder vervelend als je 85 bent, maar als jonge vrouw wil je dit natuurlijk al helemaal niet. Gelukkig bestaan er oefeningen om je bekkenbodemspier te versterken en incontinentie daardoor zoveel mogelijk te voorkomen.
Klachten
Een verslapte bekkenbodemspier kan voor veel ongemakken zorgen. Ik werd er niet gelukkig van toen ik die zo op een rijtje zag staan, maar daar gaan we:
- Urineverlies tijdens inspanning.
- Snel opkomende aandrang om te plassen, die je vervolgens niet goed op kunt houden. Al dan niet met urineverlies tot gevolg.
- Moeite met ophouden van windjes of aandrang voor ontlasting.
- Zwaar gevoel in de vagina of het perineum (stukje tussen vagina en anus).
- Pijn bij het vrijen.
Al met al zijn dit natuurlijk klachten waar je helemaal niet op zit te wachten als jonge moeder en waarvan je ook helemaal niet had verwacht hier kans op te lopen toen je zwanger wilde worden en dat visioen van zo’n heerlijk zacht babylichaampje op je borst had. Ik in ieder geval niet!
Lees meer: Deze souvenirs houd je over aan je zwangerschap...
Bekkenbodemspieren
Je bekkenbodemspieren zijn, samen met het bijbehorende steunweefsel, van groot belang om je baarmoeder, blaas en darmen te ondersteunen. Bovendien zorgen ze voor het openen en weer afsluiten van de urinebuis en anus. Je kunt je bekkenbodemspieren voelen door plotseling je plas in te houden, als je op het toilet zit.
Deze spieren moeten, zoals je kunt verwachten, enorm krachtig zijn om alle organen op z’n plekje te houden en om plotselinge druk op te kunnen vangen. Wanneer je niet rookt, een gezond lichaamsgewicht hebt en op jonge leeftijd kinderen krijgt, heb je waarschijnlijk van nature de meest sterke bekkenbodemspieren. Toch is het aan te raden om als zwangere al bekkenbodem-oefeningen te doen, om deze spieren in zo’n goed mogelijke conditie te houden.
Tijdens je zwangerschap komt er extra druk op je bekkenbodemspieren te staan. Er ligt namelijk een loodzware placenta en uiteindelijk volgroeide baby op te duwen. Daarnaast worden de banden en spieren, onder invloed van zwangerschapshormonen, soepeler om de baby de ruimte te geven zich goed te ontwikkelen en – wanneer de tijd rijp is, zich een weg naar buiten te banen. Als je uiteindelijk aan het bevallen bent, komt er extra als grande finale enorme druk op de bekkenbodemspieren. Deze gebruik je namelijk bij het persen. De spieren worden dan uitgerekt.
Je kunt je voorstellen dat dit hele circus z’n weerslag heeft op deze belangrijke spieren. Het is dan ook niet gek je te bedenken dat er vrouwen zijn die last krijgen van bovenstaande klachten als ze een baby op de wereld hebben gezet. Gelukkig is er wel iets aan te doen om de boel zoveel mogelijk te voorkomen!
Oefeningen
Er wordt dan ook aangeraden om tijdens je zwangerschap al aan de gang te gaan met bekkenbodem-oefeningen, zodat de spieren in je bekkenbodem zo sterk mogelijk zijn. Niet alleen bevordert dit de mate waarin je uiteindelijk je kind eruit kan persen, ook zorg je er op die manier voor dat de schade aan je bekkenbodem zoveel mogelijk beperkt wordt.
Het onderstaande filmpje geeft een goed beeld van een aantal oefeningen die je kunt doen. Meer oefeningen kan je vinden wanneer je op Google ‘bekkenbodemoefeningen’ intoetst. Toch zouden wij iedere zwangere aan willen raden de kwestie bekkenbodemspieren met de verloskundige te bespreken. Zij kan je adviseren welke oefeningen effectief zijn of je eventueel doorverwijzen naar een fysiotherapeut voor preventieve hulp.
Volgende zwangerschap
Heb je er al eens een kindje uit gewerkt en zijn je bekkenbodemspieren er toen ongeschonden uit gekomen? Super! Alleen bieden in het verleden behaalde resultaten in dezen geen garantie voor de toekomst. Sterker nog: als je een tweede, derde of misschien wel zesde keer zwanger bent, kan het zo zijn dat je bekkenbodem het alsnog zwaar te verduren krijgt en dat extra oefeningen geen overbodige luxe zijn. Probeer je hier dus echt bewust van te zijn en neem de oefeningen als het kan serieus.
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)