Het geslacht van je ongeboren kind met 12 weken voorspellen? Het kan!

Het geslacht van je ongeboren kind met 12 weken voorspellen? Het kan!

Tijdens beide zwangerschappen had ik geen voorkeur voor het geslacht van mijn embryo. Zowel een zoon als een dochter leek me onwijs leuk en ook toen ik al een zoon had, stond het idee voor een tweede zoon me net zo aan als een dochter. Desondanks stond ik beide keren te springen om het geslacht te weten te komen.

Lees ook:
​Lisa is zwanger van haar vierde zoon en teleurgesteld.

Gewoon, omdat dat de zwangerschap voor mij nog ‘echter’ zou maken, omdat ik me dan al een klein beetje een voorstelling kon maken van dat frummeltje in mijn baarmoeder en zodat ik schaamteloos blauwe ofwel roze items kon gaan scoren. Een geslachtsbepalende echo met 15 weken, duurde me eigenlijk te lang. Daarom ging ik aan het begin van mijn tweede zwangerschap op zoek naar andere manieren om het geslacht van ons kindje te achterhalen. Naast een heleboel op niets gebaseerde bakerpraatjes, leerde ik ook over de nub-theorie. En die klonk erg aannemelijk! 

Uitsteeksel
Tussen de 12- en 14-weken zwangerschap hebben alle kinderen een uitsteekseltje tussen de benen groeien. Bij jongens wordt dit uiteindelijk de piemel, bij meisjes de clitoris. Dit uitsteekseltje wordt in het Engels vaak de ‘nub’ genoemd. Met deze termijn is het verschil tussen een jongen en meisje heel subtiel te onderscheiden. Bij jongens wijst de nub namelijk in een hoek van minimaal 30 graden omhoog. Bij meisjes is hij parallel aan de ruggengraat of wijst hij zelfs iets naar beneden. Houd wel altijd de ruggengraat als ijkpunt aan. Op een goede foto is de ruggengraat vrij recht, maar als hij iets afbuigt, kan dat van invloed zijn op hoe je de nub kan interpreteren. 

Goede echofoto vereist
Het geslacht raden door middel van de nub-theorie is best accuraat. De cijfers variëren hier en daar, maar met 12 weken zwangerschap zou je zo’n 75% kans hebben om een echt goede inschatting te maken van het geslacht. Met 13 en 14 weken is deze kans nog groter, tot zo’n 95%! Klinkt supergaaf natuurlijk, maar om een goede nub-foto te krijgen, moet je wel aan een aantal eisen voldoen. Zo heeft een echofoto van een zwangerschap voor de 12 weken eigenlijk niet eens zin. De nub verandert dan dagelijks en jongens en meisjes vertonen met die termijn amper verschil. De kans dat je het geslacht middels de nub nu goed raadt is 50%, evenveel als wanneer je een muntje op zou gooien dus. Op een goede echofoto moet je kindje er recht van de zijkant op te zien zijn en moet je er zeker van zijn dat er geen armpjes en beentjes in de weg liggen die een vertekend beeld kunnen geven. 


(Bron) 


(Bron)

Wapperende armpjes en beentjes
En dan is er nog het probleem van het ongetrainde oog. Je moet namelijk maar net weten waar je moet kijken om een goede inschatting te maken van het geslacht. Zie je daadwerkelijk de nub, of zit je naar een botje van het bovenbeen te staren? Je zou om deze reden de eerste niet zijn die een dochter verwacht en een zoon krijgt, of andersom.

Oefenen
Mocht je het echter leuk vinden, dan zijn er genoeg sites te vinden waar je mee kunt oefenen. Typ voor de grap ‘nub theory’ eens in, in je Google-zoekbalk. Er zijn bovendien ook hele fora waar vrouwen een echofoto van hun ongeboren kind posten, met de hoop wat tips te krijgen over het geslacht. 

Raden maar!
Lijkt het je leuk om je meer in de nub-theorie te verdiepen, dan weet je in ieder geval wat je te doen staat. Toch willen we je nog even een kleine disclaimer meegeven: houd je niet te veel vast aan wat je denkt dat je ziet. Ben je zelf heilig overtuigd van een dochter - omdat je dat volgens de nub-theorie hebt gezien - maar vertelt de verloskundige je dat je een zoon krijgt, ga daar dan maar vanuit. Echt, een getraind oog ziet meer dan jij. De nub-theorie is daarom in de meeste gevallen een leuke manier om het geslacht van je ongeboren kind te raden, al is die om diverse redenen niet waterdicht. Zolang je het op die manier ook blijft zien, is het een leuke manier om te speculeren over het geslacht. 

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50