Het IUI-traject: wat komt hierbij kijken?

Het IUI-traject: wat komt hierbij kijken?

Zwanger worden is helaas niet altijd vanzelfsprekend. Veel vrouwen hebben hier moeite mee en proberen soms al langere tijd een zwangerschap te bereiken. Het starten van een IUI-traject kan dan een volgende stap zijn. Maar wat houdt dit traject precies in?

Wat is een IUI-traject?

IUI staat voor ‘Intra Uteriene Inseminatie’. Dit is een vorm van kunstmatige inseminatie die wordt toegepast als zwanger worden op natuurlijke wijze niet lukt. Het grootste verschil met IVF en ICSI is dat bij IUI de bevruchting in het lichaam van de vrouw plaatsvindt, en niet in het laboratorium.

Hoe werkt het IUI-traject?

Bij het IUI-traject wordt sperma rechtstreeks in de baarmoeder geïnjecteerd op het moment van de eisprong. De zaadcellen worden zo direct in de baarmoeder gebracht en hoeven niet de volledige weg af te leggen naar de eicel. Hierdoor neemt de kans op een bevruchting toe. IUI is meestal een pijnloze procedure.

Voor wie is het IUI-traject geschikt?

Het IUI-traject is geschikt voor mensen bij wie een of meer van de volgende situaties van toepassing zijn:

  • Je hebt een jaar geprobeerd om op natuurlijke wijze zwanger te worden, maar zonder succes.
  • De kwaliteit van het zaad is verminderd, maar er is nog voldoende beweeglijkheid aanwezig.
  • Het slijm van de baarmoedermond is niet van goede kwaliteit.
  • Je maakt gebruik van een spermadonor.

Het starten van een IUI-traject

Je kunt niet direct met een IUI-traject beginnen, hier gaat meestal een uitgebreid vooronderzoek aan vooraf. Het proces begint vaak met een bezoek aan de huisarts, waarbij jouw menstruatiecyclus in kaart wordt gebracht. Vervolgens word je doorverwezen naar een fertiliteitsarts of gynaecoloog voor aanvullend onderzoek. Tijdens dit onderzoek worden onder andere een uitstrijkje gemaakt, bloed afgenomen en het sperma van de partner of donor geanalyseerd. Als uit deze onderzoeken blijkt dat er een kans is op een zwangerschap, kan het IUI-traject worden gestart. Als er bijna geen levende zaadcellen aanwezig zijn na onderzoek, wordt er vaak gelijk gekozen voor een IVF- of ICSI-traject.

Hoe verloopt het IUI-traject?

Bij de start van het traject kan de vrouw hormonen toegediend krijgen om de rijping van de eicellen te bevorderen. Dit maakt het mogelijk om het moment van de eisprong nauwkeurig te bepalen. Zodra de eisprong plaatsvindt, moet op dezelfde dag sperma worden ingeleverd. Dit sperma wordt direct via inseminatie ingebracht in de baarmoeder. Dit duurt ongeveer vijf minuten en is meestal pijnloos. Na het inbrengen van de sperma begint het wachten. Dit duurt meestal rond de 15 dagen, dan mag je een zwangerschapstest afnemen met ochtendurine.

Heb jij ook een fertiliteitstraject ondergaan?

 

Lees ook: 

Ovulatie en vruchtbaarheid: zo gaat dat dus! 
Hoe zit het met zwanger worden en je leeftijd?

 

Bron: verloskundigendesingel & nijbarrahus
Beeld: pexels

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50