Het leed dat ontzwangeren heet
- Redactie
- in Sponsored
- 6
- 17336
- 17/04/2018
Als je bent bevallen kun je nog lange tijd last hebben van kwaaltjes en klachten. Babybytes-redacteur Chantal deelt haar ervaringen over ontzwangeren, maar is ook benieuwd naar jouw verhaal.
Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van allerlei kwaaltjes, maar ook als je bevallen bent, ben je meestal helaas nog niet ‘kwaalvrij’. Zowel fysiek als mentaal gebeurt er heel wat met je als je ontzwangert. Daar tegenover staat dat je wel een prachtig hoopje geluk in je armen hebt, waardoor eventuele ongemakken na een bevalling snel naar de achtergrond verdwijnen. Niettemin realiseer je je dat je leven drastisch is veranderd als nieuwbakken moeder. Je geniet met volle teugen van je kleine, maar stuit soms op dingen die je misschien van tevoren niet had verwacht. Dat kan te maken hebben met jezelf, maar ook met je kindje.
Ontzwangeren na een keizersnede
Babybytes-redacteur Chantal vertelt over haar ervaring na een keizersnede:
“Ik heb twee kinderen die op totaal verschillende wijze ter wereld zijn gekomen. Mijn oudste kwam via een keizersnede, mijn jongste via de natuurlijke weg.
Van de keizersnede heb ik fysiek het langst last gehad. Van tevoren krijg je veel informatie over hoe het na een keizersnede gaat. Je krijgt te horen dat je zes weken lang geen zware dingen mag tillen, dat de pijn nadien nog wel even kan aanhouden en dat de wond zeer gevoelig is en goed in de gaten moet worden gehouden. Je zegt ja en amen, ondergaat de keizersnede en dan zit je er ineens middenin… Dat valt dan wat tegen, maar het was het allemaal dubbel en dwars waard. Want als ik naar mijn zoontje keek dan voelde ik zoveel liefde dat dat de pijn verdrong.”
Ondanks pijn ook mooie momenten
“Ondanks dat de pijn me de eerste paar weken na de bevalling enigszins beperkte, zat ik toch min of meer op die overbekende roze wolk. Ik kon met volle teugen genieten van mijn kleine als hij in mijn armen lag, als ‘ie aan het slapen was, zachte pruttelende geluidjes maakte en als ik zag hoe mijn man met hem in de weer was. Emoties te over natuurlijk!”
“Waar ik ontzettend blij mee was, was dat de borstvoeding meteen goed ging. Van de arts begreep ik dat kindjes die via een keizersnede ter wereld komen, daar iets meer opstartproblemen mee hebben. Zowel in het ziekenhuis als thuis van de kraamverzorgster kreeg ik heel veel advies over bijvoorbeeld het aanleggen en de verschillende posities om borstvoeding te geven. Beiden hadden we ontzettend veel aan die adviezen en dat heeft ervoor gezorgd dat ik een zeer positieve kijk heb op de periode dat ik borstvoeding gaf.”
Bij iedereen is dat natuurlijk anders. En soms loopt het geven van borstvoeding niet helemaal zoals je je misschien van tevoren had voorgesteld. Voor advies kun je altijd hier terecht bij de Kindervoeding Service van Nutricia. Borstvoeding is voor een kindje de meest geschikte voeding. Het voedt en is precies afgestemd op de behoefte van je baby. De voedingskundigen zijn daarom opgeleid om zo goed mogelijk support en advies te geven, ook bij borstvoeding. Echter, kent de Kindervoeding Service ook de onzekerheden. De voedingskundigen staan daarom 24/7 voor je klaar om op al je vragen rondom het geven van (borst)voeding antwoord te geven én daarbij ook ‘gewoon’ om een luisterend oor te zijn. Ze stellen je graag gerust. Je kunt ze bereiken via het gratis telefoonnummer 0800 0222626. Of als je liever een appje stuurt, via 06 83 65 11 33.
Mamavlogger Jitske over ontzwangeren
Iedere moeder ontzwangert op haar eigen manier. Mamavlogger Jitske is nog niet zo lang bevallen en zit middenin haar ontzwangerperiode. In haar vlog vertelt ze hoe zij ermee omgaat:
We zijn ook benieuwd naar jouw verhalen! Waar had jij het meeste last van na de zwangerschap? Heb je nog tips? Laat je reactie hieronder achter!
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (6) Stuur een bedankje