'Het traject voor wensouders kan behoorlijk pittig zijn’

-
- in Kinderwens
- 0
- 309
- 4 dagen
Dit is het allereerste blog van kinderwenscoach Kim de Waard. Als ervaringsdeskundige als wensouder, wil ze anderen met een kinderwens handvatten bieden in hun traject, want die kan behoorlijk pittig zijn. Daarom is ze een startpagina begonnen met alle informatie voor wensouders.
Het komt steeds vaker voor dat mensen een traject afleggen voor hun kinderwens. Of je nou een heterostel bent, alleenstaande vrouw, lhbt+ of onderdeel wilt zijn van een regenbooggezin. Het kan zijn dat je sowieso al een donor of draagmoeder moet overwegen. Of je krijgt misschien te maken met een medische uitdaging en/of fertiliteitstraject wat op de planning staat. Welk traject het ook is, dit kan behoorlijk pittig zijn.
Vandaag de dag krijgt ongeveer één op de zes paren te maken met een vruchtbaarheidsprobleem. Vroeger was dit één op de tien. Wereldwijd staat onze vruchtbaarheid behoorlijk onder druk en is een neerwaartse trend zichtbaar. Het komt daarnaast steeds vaker voor dat mensen niet op tijd een leuke partner aan hun zijde hebben gevonden om dit avontuur mee aan te gaan. Waardoor ze alleen een traject opstarten. Of je hebt een donor of draagmoeder nodig en is het streven een regenbooggezin te starten.
Duurzame keuzes. Waar moet ik beginnen?
Ondanks er tegenwoordig steeds meer mogelijk is, is het een uitdaging om te weten waar je precies moet starten. En omdat het over jou/ jullie toekomstperspectief gaat, staat er al snel lading en spanning op. Dit hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn, maar vanuit mijn eigen ervaring en de mensen die ik spreek, komt er veel onzekerheid, onmacht, frustratie, verdriet, boosheid en wanhoop aan de oppervlakte.
Ik heb zelf jarenlang in verschillende trajecten gezeten. Niet met één, maar met twee partners kreeg ik te maken met een IVF/ICSI behandeling. Ik zat er inmiddels mentaal behoorlijk doorheen en ik vond het lastig om de juiste steun te vinden. Pas bij mijn tweede partner wist ik waar ik moest zijn en ben ik zowel tijdens als in de aanloop van het fertiliteittraject bij verschillende professionals geweest. Dat hielp om mijn zelfvertrouwen weer terug te vinden. Alleen de jaren die werden gedomineerd door spanning, onzekerheid en stress, krijg ik niet meer terug.
Startpagina voor wensouders
Om die reden heb ik mij hard gemaakt voor een startpagina met alles op het gebied van fertiliteit en wensouders: de beste kennisplatformen, social media pagina’s en professionals op één plek.
Of je nou meer wilt weten over vruchtbaarheid, mogelijkheden van draagmoeder of donor, voedingsadvies, tips over sport of informatie over fertiliteitbehandelingen. Op Kinderwensconnects.nl vind je alles op één plek. Zo bespaar je tijd en kom je direct uit bij de juiste betrouwbare kennisplatformen of inspirerende social media pagina’s.
Of het vinden van een professional bij jou in de buurt voor als je – net als ik – op zoek bent naar steun, zowel fysiek als mentaal. Zo voorkom je onnodig veel reistijd en krijg je de juiste behandeling die bij jou past. Want op mentaal vlak kan het echt impactvol zijn als je veel teleurstellingen te verwerken krijgt. Er kunnen overtuigingen ontstaan zoals ‘Ik ben ongeschikt voor het moederschap’ of ‘Zie je wel, ik word geen vader of moeder, ik kan dit niet’ kunnen gaan opspelen. Het brein is een complex onderdeel en heeft de neiging om jou dergelijke overtuigingen in een spannend traject een aantal keer per dag voor te schotelen. Heel vervelend, want je gedachten kunnen aan de haal met je gaan.
Stress
Het vervelende is dat continu stress in je lijf kan averechts werken voor een gezonde zwangerschap. Een studie vanuit University of Louisville wees uit dat vrouwen die veel stress ervaren rond de periode van ovulatie, 40 procent minder kans hebben om die maand zwanger te worden. Bij te veel stress gaat het lichaam namelijk automatisch op een soort ‘spaarstand’ waardoor het minder ontvankelijk wordt (en is) voor een zwangerschap. Dat wil je voorkomen.
Experts
Inmiddels heb ik zelf uit interesse diverse opleidingen gevolgd zoals ACT, EMDR, PMA en systemisch werken (opstellingen) en weet ik dat deze methode heel effectief werken. Daarnaast zijn er ook voedingsdeskundigen, fertiliteitsexperts met focus op lichaamswerk zoals vruchtbaarheidsmassage of voetreflex, acupuncturisten of bijv. NEI-therapeuten te vinden die gespecialiseerd zijn op dit gebied. Echt heel fijn om bij dergelijke professionals informatie op te halen.
Deel je expertise en maak het verschil!
Ken jij een professional, kennisplatform, boek, podcast of social pagina die mensen met een kinderwens kunnen helpen? Of wil je zelf je verhaal delen? Of ben jij zelf actief op het gebied van fertiliteit en/of wensouders? Laat het graag weten zodat kinderwensconnects.nl nog vollediger wordt met jouw ervaring en kennis!
Of je nu medische inzichten, praktische tips of waardevolle adviezen wilt delen; jouw verhaal kan een belangrijke bron van informatie en steun zijn. Wil je bijdragen? Stuur een bericht naar info@kinderwensconnects.nl en dan neem ik graag contact met je op!
Lees ook:
Kinderwenscoach Kim helpt wensouders op weg
'De IVF-arts grapte: u lijkt er wel oog voor te hebben'
Podcast: hypnobirthing
Beeld: Pexels
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)