Het verwerken van een miskraam: hoe doe je dat?
- Redactie
- in Zwangerschap
- 0
- 867
- 19/01/2024
Als je een miskraam hebt gehad, weet je dat de tijd daarna moeilijk is. Het leven staat ineens stil en is een stuk minder kleurrijk dan daarvoor. Een miskraam heeft meer impact dan sommige vrouwen verwachten en zo ook voor de partner. Hoe ga je om met de verwerking van een miskraam?
Verschillende emoties na de miskraam
Elke vrouw reageert anders op een miskraam. Veel voorkomende emoties zijn: verdriet, boosheid, ongeloof, schrik, ontkenning, onzekerheid, jaloezie of zelfs opluchting. Gun jezelf de tijd om lichamelijk en zeker ook emotioneel te herstellen. De ene vrouw heeft dit sneller verwerkt dan de andere. Neem zoveel tijd als nodig is.
Praten over de miskraam
Vaak wordt het advies gegeven om te praten over je gevoel na de miskraam. Dit is zeker een goed hulpmiddel, maar het is hierbij belangrijk dat je de juiste persoon uitkiest om mee te praten. Kies iemand bij wie jij je gevoel volledig kan uiten en je je prettig bij voelt. Daarbij is het ook belangrijk hoe die persoon daar op reageert. Wil jij dat die persoon alleen een luisterend oor biedt, of ook (ongevraagd) advies en troost biedt? Het kan dus fijn zijn om met een bekende te praten, maar juist ook met een specialist die hierop weet te reageren en mee om weet te gaan. Zoek je herkenning in je verhaal en gevoel? Dan kun je er ook voor kiezen om met andere vrouwen te praten die dit meegemaakt hebben. Dit kan al op een laagdrempelige manier door je aan te sluiten bij een besloten Facebook-groep. Hier schrijven vrouwen die ook een miskraam hebben gehad wat hun ervaringen waren.
Wat kun je nog meer doen om de miskraam te verwerken?
- Neem je gevoel serieus en stop dit niet weg. Alle soorten emoties mag jij voelen en toelaten.
- Schrijf je gevoel van je af. Door je gedachten op papier te zetten, voorkom je dat je gaat malen of piekeren. Dit helpt om rust te vinden in je hoofd. Ook kan je deze gevoelens delen in die besloten Facebook-groepen waar andere vrouwen hetzelfde hebben meegemaakt. Sommige vrouwen kiezen er bijvoorbeeld ook voor om een brief te schrijven naar hun ongeboren kind. Hier kunnen ze alles in kwijt wat ze nog willen vertellen.
- Doe wat goed voelt. Misschien vind jij het wel fijn om een speciaal plekje in huis te creëren waar je de echo’s neer kan zetten of een kaarsje kan laten branden. Andere vrouwen hebben hier geen behoefte aan en verwerken dit op een andere manier. Doe wat goed voelt voor jou.
- Als je al kinderen hebt, kun je ze vertellen over de miskraam. Hier zijn bijvoorbeeld speciale prentenboeken voor om dit samen te lezen. Door het met je kinderen er over te hebben kan het jou helpen bij de verwerking van het proces.
De verwerking van je partner
Iedereen verwerkt verlies op een andere manier. Het kan daarom zijn dat jij heel anders rouwt dan je partner dat doet. Dit is normaal. Blijven communiceren en met elkaar in gesprek gaan over je gevoel is belangrijk om elkaar te kunnen begrijpen. Samen het ongeboren kindje herdenken, kan waardevol zijn voor de verwerking.
Kom je niet af van het nare gevoel?
Als je niet af komt van het nare gevoel en blijft piekeren of malen in je hoofd, is het verstandig om toch hulp te zoeken. Er zijn genoeg mensen gespecialiseerd om jou te helpen met het verwerken van een miskraam. Zoek hulp wat bij jou past en gun dit jezelf juist ook om je liefde en energie terug te krijgen.
Hoe ben jij omgegaan met het verwerken van een miskraam?
Lees ook:
Het verdriet van een miskraam, zo voelt dat!
Pijnlijke reacties die deze moeders kregen na het krijgen van hun miskraam
Bron: Opvoeden & DeVerloskundige
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)