Zó bereid je je huisdier voor op de komst van de baby
- Redactie
- in Zwangerschap
- 0
- 18417
- 02/06/2021
Totdat het eerste kind wordt geboren, zijn de huisdieren de surrogaat 'kindjes' in huis te noemen. Vaak worden ze bedolven onder de liefde en aandacht. Dat verandert - hoe ontzettend je je dat ook niet voorneemt! - toch als er eenmaal echt een baby intrek heeft genomen in het huis. Maar hoe bereid je je pluizige 'kinderen' het best voor op de komst van een mensen-exemplaar?
Voorbereiding
Het lijkt erop alsof sommige huisdieren de komst van je kindje kunnen aanvoelen. Mijn kat wilde opeens veel vaker op schoot, toen ik eenmaal een dikke buik had. De andere kat ging me juist iets vaker uit de weg. Ik heb ook verhalen van vriendinnen gehoord, over hun huisdieren die noemenswaardig veel meer of juist minder contact zochten tijdens de zwangerschap. Hoe dan ook, om eerlijk te zijn kunnen we wel stellen dat een huisdier nooit kan bevatten wat ze boven het hoofd hangt, op het moment dat je voor het eerst met piepende banden richting het ziekenhuis rijdt om je kind op de wereld te zetten.
Lees ook:
Roos coacht: to huisdier of not to huisdier?
Tips
Er zijn wel (minimale) manieren om je huisdier enigszins te kunnen voorbereiden op het leven met een kind:
- Zorg dat alle spullen voor de baby (de box, het slaapkamertje en dergelijke) klaar staan voordat de baby er daadwerkelijk is. Vooral katten moeten vaak erg wennen aan nieuwe spullen in huis en nu krijgen ze de kans om er vast in alle rust aan te ruiken.
- Leg ballonnen in de box om je kat ervan te weerhouden steeds in de box te kruipen. Katten schrikken van ballonnen, dus ze komen daar niet graag in de buurt. Zo leert je kat dat het ding er weliswaar staat, maar dat het verboden terrein is. Je kunt de ballonnen ook in de kinderwagenbak en het wiegje doen, als je merkt dat je kat daar in wil liggen.
- Sta toe dat je huisdier even snuffelt en rondloopt in de babykamer, maar sluit – als je er niet bij bent – altijd de deur. Dat ga je ook doen als de baby er is en nu kan je huisdier vast wennen aan het feit dat de babykamer verboden terrein is als jij er niet bij bent.
- Er zijn huisdieren die min of meer lijken te snappen wat er gaande is, als je ze erbij pakt terwijl er in je buik een houseparty aan de gang is. Je kunt het natuurlijk sowieso proberen.
- Heb je iemand in je omgeving met een (pasgeboren) baby? Mooi! Zorg dat ze een avondje bij jullie thuis komen eten en laat je huisdieren op die manier kennismaken met het kindje. Het is nooit hetzelfde als wanneer je eigen kind in huis komt wonen, maar zo kan je huisdier wel alvast wennen aan het feit dat er ook mensen bestaan die kleiner zijn dan één meter vijftig.
- Misschien een beetje sneu, maar besteed tijdens je zwangerschap soms bewust even geen aandacht aan je huisdier. Op die manier kan ‘ie er vast aan wennen, dat hij of zij niet meer altijd alle aandacht krijgt. Het is namelijk een valkuil om tijdens je verlof lekker veel te knuffelen met je huisdier, maar dan valt die arme schat dus echt in een groot gat als opeens er alleen maar aandacht naar het babytje gaat.
- Als je eenmaal bevallen bent, laat dan je huisdier even ruiken aan het shirt waarin je bent bevallen. Je kunt honden eventueel ook aan een luier van je kindje laten ruiken om vast aan de geur te wennen.
Na de bevalling
Als je baby er eenmaal is, word je vaak zo ontzettend opgeslokt door het nieuwe moederschap dat je wel eens vergeet dat je überhaupt ooit een huisdier had. Probeer daarom echt bewust af en toe aandacht voor je beestjes te hebben. Speel even met je hond of neem de kat op schoot als je op de bank ligt. Je kan dat doen zonder baby, maar ook gerust met de baby erbij. Houd je huisdier wel goed in de gaten, je weet maar nooit.
Het kan zijn dat je huisdier, buiten de stress die het nieuwe kindje met zich mee brengt, erg gespannen raakt van de vreemde mensen in huis en de visite. Misschien klinkt het overdreven, maar houd daar een beetje rekening mee. Als je echt merkt dat je huisdier over de zeik gaat, nodig dan een keer een avondje geen kraamvisite uit. Kan je tegelijkertijd zelf ook even languit op de bank hangen!
Sommige kraamverzorgenden vinden het niet oké dat er een huisdier dichtbij de baby en jouw kraambed is. Maar daar gaan zij niet over. Als jouw dier gewend is om dichtbij je te zijn, en als jij dat wel wil, dan heef je kraamverzorgende daar niets tegenin te brengen. Bespreek dit en bel desnoods met het kraambureau als dit echt een probleem dreigt te worden.
Extreme gevallen
Sommige huisdieren hebben het erg moeilijk met het wennen aan hun nieuwe leven en de drukte in huis. Het komt zelfs voor dat dieren er gezondheidsproblemen van krijgen. Mijn kat ontwikkelde er bijvoorbeeld blaasgruis door. Ook heb ik verhalen gehoord van honden die opeens agressief werden en katten die plotseling in huis gingen plassen. Houd je huisdier – met name de eerste periode – goed in de gaten en bekijk of die niet opeens ander gedrag gaat vertonen.
Mocht het nodig zijn, grijp dan meteen in en ga met je huisdier naar de dierenarts. Als je kat bijvoorbeeld van de stress in huis plast, kan daar een medische oorzaak achter zitten. Maar ook op het gebied van welzijn, weet je dierenarts waarschijnlijk veel te vertellen.
Na de eerste periode
Je huisdieren zullen het moeten doen met iets minder aandacht als je baby eenmaal geboren is. Dat kun je helaas niet afvangen. Probeer je huisdier echter niet helemaal te vergeten. Hij of zij is jarenlang heel belangrijk voor je geweest en verdient nog steeds een aai door z’n vachtje en een handje voer en een schone bak.
Laat trouwens nooit een huisdier alleen met je kind. Ook niet als je maar heel kort weg bent. Dieren zijn altijd onvoorspelbaar en je kan er dus nooit (nee, ook niet als je een supertrouwe labrador hebt die letterlijk nog geen vlieg kwaad doet!) op vertrouwen dat ze je kindje met rust laten.
Als je kind eenmaal iets ouder is en het interesse krijgt in je huisdieren, is het jouw taak om extra goed op ze te letten. Leer je kind (door z’n handje vast te pakken) wat aaien is en blijf ‘m dit heel vaak aanleren. Je wilt namelijk niet dat je kind je huisdier per ongeluk pijn doet. Houd, aan de andere kant, ook je huisdier goed in het oog. Die kan misschien raar reageren op het contact met de baby. Zoals eerder gezegd: dieren blijven altijd onvoorspelbaar. Leer je kind hoe die met dieren om moet gaan, maar blijf er altijd bij.
Als alles uiteindelijk goed gaat, heeft je kind er een vriendje bij. Bovendien heeft het opgroeien met huisdieren de nodige voordelen voor een kind. Daarover later wellicht meer.
Heb jij huisdieren? Hoe heb je ze voorbereid op de komst van je kind? En hoe ging dat uiteindelijk?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)