Zó bereid je je voor op je bevalling

Zó bereid je je voor op je bevalling

Als aanstaande moeder weet je natuurlijk dat je een Grote Beproeving te wachten staat, voordat je eindelijk echt oog in oog zult komen te staan met je nageslacht: de bevalling. Een bevalling is voor iedere vrouw en iedere zwangerschap anders. Maar hoe bereid je je hier nu het best op voor?

Praktisch

Vooral als je nog nooit een kindje hebt gekregen, weet je niet echt wat je te wachten staat. Maar zelfs als je al een kind hebt gebaard, kan het een tweede, derde of zesde keer heel anders verlopen. Gelukkig kan je je in ieder geval op het praktische gebied voorbereiden op de bevalling. Denk bijvoorbeeld eens aan:

  • Een bevallingsplan: hierin beschrijf je op welke keuzes jij met betrekking tot de bevalling maakt. Wil je bijvoorbeeld pijnbestrijding? Wie zijn er bij de bevalling? Wat zijn jullie wensen bij onvoorziene omstandigheden? Houd er wel rekening mee dat een bevallingsplan slechts een leidraad is en dat er altijd vanaf geweken kan worden. Een bevalling laat zich niet plannen.
  • De vluchttas: zorg ervoor dat je een tas klaarzet met daarin spullen die jij nodig hebt in het ziekenhuis (een te grote pyjama, schone onderbroeken, een toilettas, spullen voor de baby). Geef je partner de instructies dat hij deze tas meeneemt op het moment dat jullie al puffend en wel naar het ziekenhuis gaan.
  • Zet de Maxi-Cosi vast in de auto en oefen met je partner een paar keer met het vastmaken. Je kunt maar beter allebei goed weten hoe het ding er in moet, voordat jullie op de Grote Dag aan het stuntelen zijn in de bedrukte parkeergarage van het ziekenhuis.

Emotioneel

Zo’n bevalling is een spannende gebeurtenis. Zal alles zo lopen als je verwacht? (waarschijnlijk niet…) en kan je de pijn wel aan? (ja, dat kan je!). Maar ook op emotioneel vlak kun je je wel een beetje voorbereiden:

  • Volg bijvoorbeeld een bevallingscursus. Met yoga-ademhalingsoefeningen kom je al heel ver. Maar je kunt ook een cursus volgen bij de verloskundige of aan hypno birthing doen. Zoek eens uit wat bij je past, wat bij je in de buurt is en ga je gang. Een dergelijke cursus geeft je in ieder geval altijd zelfvertrouwen!
  • Onderbreek mensen in je omgeving die hun horror-bevallingsverhaal over je uitkotsen als je jou en je bolle buikje voorbij zien komen. Je wilt namelijk die ellende helemaal niet weten, want daar heb je niks aan.
  • Google op ‘positieve bevallingsverhalen’. Wie weet ben jij ook een van die geluksvogels die na drie keer zuchten een kerngezonde baby in handen heeft!
  • Ben je angstig voor de bevalling? Praat hier dan goed over met de verloskundige. Waarschijnlijk zit je met irreële angsten die zij bij je weg kan nemen door een simpel gesprek. En zo niet: ze begeleid je tijdens iedere stap, dus het is fijn dat ze weet waar je bang voor bent.
  • Zorg dat je in een goede conditie bent. Eet gezond en slaap zoveel je kan (doe bijvoorbeeld als dat kan elke middag een dutje!) en probeer elke dag een eindje te wandelen. Rust uit nu het nog kan.

Hoe heb jij je voorbereid op de bevalling?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50