Hoe haal ik mijn kind uit zijn boze bui?
- Annelies---WOW
- in Opvoeding
- 0
- 1182
- 15/11/2023
De vraag die opvoedcoach Annelies het meeste wordt gesteld, is met stip op nummer 1: ‘Hoe haal ik mijn kind uit zijn boze bui?’. Het scheelt immers enorm als je zou weten hoe je je kind kunt kalmeren als hij boos is. Annelies heeft de gouden tip!
Je hebt al van alles geprobeerd. Je hebt het op de lieve manier geprobeerd, door hem te troosten, door hem te laten zien dat het niet nodig is om boos te worden, door hem advies te geven hoe hij de situatie anders aan had kunnen pakken etc.
Toen dat allemaal geen effect had, heb je ook de strenge manier geprobeerd: “Als je nu niet ophoudt, dan mag je de rest van de dag niet meer op de iPad!”
Maar wat je ook doet, je kind wordt er alleen maar bozer van en zegt dat je er geen bal van begrijpt.
Oorzaak boze bui
Hoe komt het nou dat je kind alleen maar bozer wordt, terwijl je hem juist probeert te helpen? Ik ga het je uitleggen.
Eigenlijk is het heel logisch. Als je je verplaatst in hoe je kind dingen ervaart, ga je opeens veel beter snappen waarom hij reageert zoals hij reageert. Kijk maar naar het volgende voorbeeld:
Je hebt net gekookt, je hebt ruim een uur in de keuken gestaan en je bent klaar om de lasagneschaal de oven in te schuiven. Maar er ligt een duploblokje op de grond, je struikelt en je heerlijke, zelfgemaakte lasagne ligt over de hele vloer…
Oké… zie je het voor je? Voel je al een beetje hoe chagrijnig je dan bent op dat moment? Bedenk dan dat op dat moment je partner de keuken in komt lopen en zegt: “Kan gebeuren, joh! Dan maak je toch gewoon een nieuwe schaal lasagne?”
Uhm… Excuse me? Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik zou hem door het plafond trekken van boosheid. Toch is dit vaak wel wat wij tegen onze kinderen zeggen. Als er een beker water over hun tekening valt, dan zeggen we: “Dat geeft toch niet, joh, en anders maak je toch gewoon een nieuwe?”
We willen ons kind motiveren, maar het pakt totaal anders uit.
Ander voorbeeldje.
Stel je partner zou je nog even een advies geven, om te voorkomen dat het de volgende keer weer gebeurt en hij zegt: “Als je nou zorgt dat de vloer opgeruimd is als je gaat koken, dan voorkom je dit soort dingen.”
Help dit? NOT!
Maar wat zeggen wij tegen onze kind als hij boos is dat zijn tekening is verpest? “Zet die beker dan ook wat verder op tafel als je aan het kleuren bent…”
Help dit? NOT!
Snap je dat dit soort opmerkingen, hoe goed bedoeld ook, helemaal niet helpen om je kind uit zijn boze bui te krijgen?
Wat kun je doen om boze bui te laten verdwijnen?
Als je wil weten wat je kind wel helpt in zo’n situatie, hoef je jezelf alleen maar de volgende vraag te stellen: “Wat heb ik nodig als ik boos of verdrietig ben?” Want dat is hoogstwaarschijnlijk precies wat je kind ook nodig heeft.
Gratis e-book
Meer weten hierover? Download het gratis e-book ‘Ontdek hoe je kind de wereld ervaart’. Dan help ik je om je te verplaatsen in je kind en kom je erachter waarom je vaak precies het verkeerde zegt als je kind boos of verdrietig is.
Wat doe jij om je boze kind te kalmeren?
Lees ook:
Als het lijkt alsof je kind je expres zit uit te dagen
Als je kind niet opschiet met aankleden: 4 tips
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)