Hoe kun je je baby veilig en koel houden in de zomerhitte?

Hoe kun je je baby veilig en koel houden in de zomerhitte?

Baby’s zijn extra gevoelig voor warmte. Het is eindelijk zomer met hopelijk lekker weer en dan is het belangrijk om de kleintjes koel en uit de zon te houden. Als je toch wat meer wilt genieten van het lekkere weer staan hieronder een paar handige tips om je kind koel te houden.

Welke temperatuur is te heet voor baby’s?

Wanneer de temperatuur 26 graden of hoger is, heeft het lichaam het lastiger met afkoelen. Dit geldt niet alleen voor baby’s lichaam, maar voor iedereen in het algemeen.

De American Academy of Pediatrics adviseert om baby’s niet voor langere tijd buiten te houden als het 32 graden of warmer is. Ouders moeten de warmte zo veel mogelijk vermijden.

Het is niet goed om jonge kinderen buiten te laten als het heel warm is. Baby’s kunnen niet zweten, wat de manier van het lichaam is om zichzelf af te koelen. Baby’s kunnen veel sneller een hitteberoerte, uitdroging of warmte-uitslag krijgen.

Hoe hou je je baby veilig in de warmte?

  • Kies de juiste kleding uit

Als je binnenblijft, kleed je kind dan in losse, lichtgewicht kleding, het liefst van natuurlijk vezel zoals katoen. Dr. Epstein zegt: "Kleed de baby zoals jij gekleed bent, als je een korte broek en een T-shirt draagt, is dat ook prima voor haar/hem."

Buiten is een ander verhaal. Kies altijd voor lichte kleuren, die de warmte weren. Daarnaast een lange losse broek, shirt en een zonnehoedje.

  • Zorg voor goede ventilatie

Een baby kan veel sneller oververhit raken dan een volwassene. Daarom mag een baby nooit alleen in een warme kamer of auto zitten, zelfs niet voor een paar minuten. Hiervoor ging het over lange kleding, maar in de auto is dat geen pretje. Kies voor een lichte laag zonder dat de voetjes en het hoofd bedekt zijn. Dit zijn twee punten waar baby’s zichzelf kunnen afkoelen.

  • Gebruik een zomervriendelijke draagzak

De combinatie van jouw lichaamswarmte en een draagzak kan lastig worden voor de baby. Als je bij warmer weer toch een draagzak wil gebruiken, kies dan altijd voor een lichtgewicht nylon. Dr. Montague adviseert: "Houd je baby koel door zijn handen en voeten met water te besproeien of door hem af en toe met een natte doek af te vegen."

  • Hydratatie

Je kind verliest vocht bij het warme weer. Omdat baby’s jonger dan zes maanden geen water mogen drinken, kun je het ‘verloren’ water vervangen door vaker borstvoeding of flesvoeding te geven.

  • Plan activiteiten handig

Vermijd de warmste tijden, zo rond elf uur ’s ochtends tot drie uur ‘s middags. Doe de leuke activiteiten voor of na de warmste periode van de dag.

  • Let op hitte uitputting

Let goed op of je baby rood wordt of warmer aanvoelt dan normaal. Daarnaast kan de baby chagrijnig of prikkelbaar worden en niet wakker worden om te eten of te drinken. Ernstige symptomen zijn braken, de huid die van vochtig naar erg droog gaat en het krijgen van koorts. Raadpleeg dan snel de huisarts.

  • Zoek schaduw op

Zoek een beschermd schaduwplekje op. Neem een klein opvouwbaar tentje mee of een parasol.

  • Gebruik zonnebrand

Gebruik de zonnebrandcrème meermaals per dag. Kies een waterdichte zonnebrand, ontworpen voor kinderen. Minimaal SPF 30.

Warm weer is gevaarlijk; bescherm je kind te allen tijde tegen de zon, maar vergeet jezelf ook niet. Neem altijd contact op met de huisarts als je denkt dat je baby een zonnesteek of iets dergelijks heeft of krijgt.

Lees ook

Alles over zonnebrand voor kleine kinderen
De grote zomerbucketlist, 40 dingen om deze zomer te doen met je gezin

Bron: Parents.com

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50