Hoe leg je aan je kinderen uit waar baby's vandaan komen?

Hoe leg je aan je kinderen uit waar baby

“Hoe worden baby’s eigenlijk gemaakt?” Deze vraag kan uit het niets komen en wat vertel je dan? Vaak zijn ouders hier nog niet klaar voor. Er zijn veel verschillende manieren maar hieronder staan er een paar handige tips.

Het is normaal dat je kindje nieuwsgierig raakt als je bijvoorbeeld voor de tweede keer zwanger raakt of iemand in de omgeving is zwanger. Probeer er vooral geen groot ding van te maken.

Hoe kun je uitleggen waar baby’s vandaan komen?

1. Bepaal wat je kind al weet

Begin met vragen stellen. Zo kan je precies achterhalen wat je kind al weet over dit onderwerp. Zo kan je ook precies zien wat voor woorden je kind voor alles omtrent baby’s gebruikt en dezelfde woorden gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld door te vragen: “Weet jij hoe een baby in mijn buik komt?” Je kunt bijvoorbeeld uitleggen dat een baby groeit uit sperma en een eicel, wat lijkt op de groei van fruit uit een zaadje.

2. Gebruik korte, directe antwoorden

Het allerbelangrijkste is om goed te luisteren en te achterhalen wat je kind nou precies van je wilt en vraagt. Jongere kindjes willen hoogstwaarschijnlijk alleen de feitjes en hebben geen complexere vragen zoals bijvoorbeeld tieners.

3. Kies je woorden zorgvuldig

Gebruik bij het uitleggen altijd de woordenschat die je kind al gebruikt en begrijpt. Houd de leeftijd van je kindje in je achterhoofd en gebruik geen spannende woorden voor je kind waardoor het moeilijker is te begrijpen.

4. Wees eerlijk

Eerlijkheid duurt het langst, maar de ongemakkelijke gesprekken kunnen niet vermeden worden. Het gesprek hoeft overigens helemaal niet ongemakkelijk te zijn! Het kan van belang zijn om eerlijk te blijven en geen sprookjes over de ooievaar te vertellen.

Hoe heb jij je kind verteld waar baby’s vandaan komen?

Lees ook:


Roos coacht: Kinderen en seksualiteit, hoe pak je dit aan?
Hoe bereid je je eerste kind voor op de komst van een tweede? 

Bron: Parents
Beeld: Canva

Lekker luisteren; de BabyBytes bevallingsverhalen podcast

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50