Hoe overleef je de eerste maanden met een baby?

Hoe overleef je de eerste maanden met een baby?
  • in Moeder
  • 0
  • 4533
  • 05/11/2024

De eerste maanden als moeder kunnen behoorlijk ingrijpend zijn. Je kunt je op allerlei manieren voorbereiden op de veranderingen die gaan komen, maar om eerlijk te zijn: je weet pas wat de impact is als je echt moeder bent geworden. Postpartum-deskundige Tilda is niet alleen ervaringsdeskundige, maar heeft ook tips voor de eerste maanden met je baby.

Als je net bevallen bent, ben je moe, moeier, oververmoeid. Ze zeggen ook wel, dat 'moe', van het woord 'moe-der' afstamt. Ik had het niet beter kunnen zeggen. Want man, wat kan je moe zijn in die eerste maanden. Daarnaast is de hormoonhuishouding verre van ideaal en ben je soms een ware hormonella. Tel daar de enorme verantwoordelijkheid die je voelt voor de zorg van je kindje(s) bij op en je snapt hoe heftig dit kan zijn. Niet alleen voor moeders, maar ook voor hun partners. Want zij hebben ineens een heel andere vrouw naast zich. Dat vraagt ook om een flinke dosis aanpassingsvermogen.

De nachten zijn soms pittig

Was je eerst nog de kroegtijger, die in het holst van de nacht het café werd uitgeveegd. Nu lig je op zaterdagavond om 21:00 uur in bed met Netflix. Ook prima, maar net een tikkeltje anders. Je bent je ineens bewust van elk geluidje in huis, want dit kan zomaar veroorzaakt worden door je kindje en dan moet je in actie komen. Of je bent zo moe, dat je je baby niet hebt horen huilen ’s nachts. Om vervolgens om 6:00 uur wakker te schrikken met doorgelekte zoogkompressen en de doodsangst of je baby nog wel leeft. Om hem vervolgens tevreden in zijn of haar bedje te zien liggen en te denken: halleluja, hij of zij heeft gewoon een nachtje doorgeslapen!

Het vraagt veel van je

Het vraagt om een enorme portie aanpassingsvermogen, als je net ouders bent geworden. Moeder worden is, alsof je eindexamen doet voor iets waar je nooit een gedegen opleiding voor hebt gedaan. En dat dan elke dag opnieuw. Dit is soms killing voor kersverse moeders en vraagt enorm veel van je als vrouw. De eerste tip is, om allereerst te accepteren dat je leven nu anders is als voorheen, in plaats van er tegen te vechten. Samen met de negatieve gedachten die je soms over het moederschap kunt hebben. Nee, je zult deze gedachten niet altijd leuk vinden en heimwee hebben naar je oude leven. Dat is allemaal heel normaal en niks om je voor te schamen. Alleen, doen veel moeders dit vaak wel en durven ze hier niet over te praten. Zo zonde, want zo blijft het taboe in stand. Dus wees alsjeblieft eerlijk over hoe je je voelt en deel dit met je directe omgeving. Dit haalt een hoop druk van de ketel.

Omarm jezelf precies zoals je bent

Ten tweede is het belangrijk dat je je eigen onvolkomenheden omarmt. Dit klinkt wellicht wat abstract, dus ik zal het verder uitdiepen. Ben je niet goed in orde bewaren? Omarm de chaos! Dan is je huis maar even niet zo opgeruimd, dat is überhaupt een uitdaging als je kindjes hebt. Je zou mijn huiskamer soms eens moeten zien. Ben je geen keukenprinses? Accepteer dit van jezelf! Het is oké, echt! Bestel wat vaker eten of doe eens een kant en klaar maaltijd in de magnetron. Leg de lat in ieder geval zo laag mogelijk voor jezelf, zo ervaar je minder het gevoel van falen.

Investeer ook in je relatie

Wat ook belangrijk is, is om te blijven investeren in je relatie. Vaak ga je als stel in de overlevingsstand na de komt van jullie kindje Heel begrijpelijk, maar het maakt de sfeer er thuis niet per se gezelliger op. Dus investeer in een goede oppas en quality time met elkaar. Plan in ieder geval eens per maand een datenight in. Heb je de financiële resources niet? Kijk dan eens op Pinterest voor leuke ideeën voor een datenight at home. Zodra de kindjes op bed leggen, gaan jij en je partner zonder telefoons, aandacht aan elkaar besteden.

Oplaadmomenten voor jezelf creëren

Als laatste zou ik zeggen, zorg dat je ook oplaadmomenten voor jezelf creëert. Want, hoe mooi het moederschap ook is, het vergt heel veel van je als moeder. Dus heb je ook  momenten nodig, waarop je even op kunt laden. Dus vraag je moeder, een goede vriendin of de buurvrouw om even een paar uurtjes op te passen en ga even iets voor jezelf doen. Hierdoor voel je je weer even je oude ik en dat is soms bijster hard nodig. Je zou bijna vergeten wie je was, voordat je moeder werd. Wees dus lief voor jezelf in die eerste paar maanden en benader jezelf met een milde blik. Kijk naar wat je wel lukt in plaats van wat niet gaat. Leg de lat laag en omarm de chaos. En houd dit de jaren erna ook vast. Je bent namelijk ook een goede moeder als je soms even een break van je kindjes nodig hebt, echt waar!

Hulp nodig?

Merk je dat je de roze wolk niet kunt vinden na de bevalling en je je onzeker en neerslachtig voelt? Ik wil je graag helpen. Mail me via info@froufroubegeleiding.nl.

Lekker luisteren: podcast over vroeggeboorte

Beeld: Unsplash

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Tilda is moeder van Livia en Emmi. Ze maakte na de geboorte van haar dochtertje een postnatale depressie door.

Nadat deze was opgeklaard, wilde ze graag moeders helpen, zoals ze zelf ook geholpen is tijdens haar postpartum depressie. Daarom besloot ze haar eigen begeleidingspraktijk voor mama's zonder roze wolk op te richten. Vanuit haar expertise als therapeut en ervaringsdeskundige op het gebied van postnatale depressies, begeleidt ze moeders weer het positieve pad op. 

Ook heeft ze de podcast The Real Deal bedacht en interviewt ze in de BabyBytes-podcaststudio deskundigen die advies geven aan kersverse ouders.

Voor meer informatie, kijk op froufroubegeleiding.nl. De begeleiding wordt vergoed door de zorgverzekering.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50