Hoe verdeel je de vakanties en feestdagen na een scheiding?
- Yvette-Seen
- in Relaties
- 0
- 1633
- 04/11/2023
Als je uit elkaar gaat en je hebt kinderen wil je het liefst goede afspraken, ook over de vakanties en de feestdagen. Hoe pak je dat aan en waar moet je rekening mee houden? Familierechtadvocate en mediator Yvette legt het uit.
Laat ik beginnen met voorop te stellen dat ouders niet scheiden. Evenmin als dat de kinderen scheiden. Ouders gaan als liefdespartners uit elkaar maar blijven de ouders van hun kinderen. De kinderen verliezen hun ouders ook niet, zij verliezen wel hun ouders sámen. Ze zijn namelijk of bij de ene ouder óf bij de andere. Ze missen dus altijd één ouder. Als ouders kan je ervoor zorgen dat dit gemis tot een minimum beperkt wordt door goede afspraken te maken over bijvoorbeeld de vakanties en de feestdagen, maar ook door je kind contact met de andere ouder te gunnen en dus niet te beperken. Als kinderen bij de ene ouder vrij over de andere ouder kunnen praten en ook weten dat ze even langs kunnen gaan of contact mogen opnemen met de andere ouder dan heeft een kind minder last van de scheiding.
Collegiaal ouderschap
Hoe ga je als ouders goed met elkaar om zodat de kinderen daar geen last van hebben? Makkelijk is het niet, zeker niet in het begin, jullie zijn tenslotte niet voor niets uit elkaar gegaan. Collegiaal ouderschap leer je door vallen en opstaan. Gun elkaar dan ook de tijd om dit te leren. Vrienden hoef je niet te worden maar collega’s zou fijn zijn. Jullie runnen immers samen een familie BV waar veel geregeld moet worden.
Vraag jezelf dan ook altijd af voordat je iets zegt of vraagt, zou ik dit ook tegen een collega zeggen? Als het antwoord nee is, herformuleer je zin dan. Bijvoorbeeld: als de andere ouder te laat komt, zeg je dan: “Goh had je weer belangrijkere afspraken?” of “Kon je weer niet op tijd weg?” Tegen een collega zou je dat waarschijnlijk niet zeggen, dan zou je vragen of het druk was onderweg of dat er iets gebeurd is, omdat hij/zij te laat is. En in plaats van “Had je me niet even kunnen bellen dan?” vraag je netjes of hij/zij je de volgende keer even wil bellen als er wat aan de hand. De rest van het gesprek zal op een hele andere toon voortgang vinden als we als collega’s praten, dan als ex-partners.
Vakanties
Kinderen hebben over het algemeen gemiddeld 12 weken vakantie per jaar. De meeste ouders hebben er maar 5, samen dus 10, waardoor je nog vakantieweken tekortkomt. Zeker als jij als ouder ook eens alleen zonder kinderen weg wilt (helemaal niet erg hoor!). Over het algemeen zijn er drie opties mogelijk:
- De reguliere zorgreling loopt gewoon door alsof er geen vakantie is (kan natuurlijk alleen geen een van de ouders ook daadwerkelijk met de kinderen op vakantie wil)
- De vakantie wordt in stukken gehakt: veelal bij helfte.
- De laatste mogelijkheid is dat je de vakanties verdeeld: moeder de een, vader de ander.
Veelal zie je een combinatie van de verschillende opties. In de zomervakantie zie je vaak 3 om 3 maar het kan ook anders bijvoorbeeld elke ouder 2 weken en de eerste en laatste week om en om of de gebruikelijke zorgregeling weer. Alles is mogelijk. Herfstvakantie bij vader, voorjaarsvakantie bij moeder. Zolang het maar duidelijk is voor zowel ouders als kinderen.
Spreek dus goed af wanneer een vakantie begint en eindigt, hoe en waar er een overdracht plaatsvindt. Waarom dat van belang is? Dat voorkomt stress en problemen. Als de ene ouder denkt dat vrijdag na school de vakantie begint en de andere ouder gaat uit van zaterdag of maandag (want eerste dag dat er geen school is) dan kan dat problemen opleveren. Hetzelfde geldt voor het einde van de vakantie en de overdracht want hoe leuk is het voor kinderen om eerst 3 weken met de één op vakantie te zijn in Frankrijk, 12 uur inde auto te zitten en de volgende dag weer 12 uur in de auto om naar Italië te gaan? Is een punt halverwege dan niet fijner? En hoe fijn is het écht voor je kind om 6 weken op vakantie te zijn? Sommige kinderen vinden het heerlijk, andere kinderen willen net als hun vriendjes ook eens thuis zijn of naar Huttenbouwdorp.
Met welke vakanties moet je rekening houden?
Dit zijn de vakantie waar jullie rekening mee moeten houden:
- Voorjaarsvakantie/Krokus/Carnaval (1 week)
- Meivakantie (1 of 2 weken)
- Zomervakantie (6 weken)
- Herfstvakantie (1 week)
- Kerstvakantie (2 weken)
Feestdagen
Als je dan eindelijk een mooie verdeling hebt van de vakanties, komen de feestdagen om de hoek kijken, want leuk die kerstvakantie maar beide ouders willen graag kerst vieren met hun kinderen, dus hoe doe je dat? En wat als jouw verjaardag, of die van je kind precies in een vakantie valt? Wat heeft er dan voorrang? De vakantie of feestdagenregeling? En wat valt er precies onder een feestdag? Allemaal vragen waarover afspraken gemaakt kunnen worden om zo min mogelijk stress te ervaren.
Over het algemeen worden de volgende feestdagen onderscheiden:
- Goede vrijdag
- Pasen (denk aan Paaszaterdag, Eerste Paasdag en Tweede Paasdag)
- Koningsdag
- Hemelvaart (eventueel die vrijdag tussen Hemelvaart en het weekend in)
- Pinksteren (den aak Pinksterzaterdag, Eerste en Tweede Pinksterdag)
- Sinterklaas (zowel de intocht als pakjesavond)
- Kerst (kerstavond, Eerste Kerstdag en tweede Kerstdag)
- Oud & Nieuw (zowel oudejaarsavond als nieuwjaarsdag)
- Eventuele feestdagen uit een ander geloof: Suikerfeest, Offerfeest, Chanoeka, Soeka, Joods nieuwjaar, etc.
Overige bijzondere (feest)dagen:
- Verjaardag kind
- Verjaardag ouder
- Verjaardag stief ouder/(stief)broer/(stief)zus
- Verjaardag grootouders
- Moederdag
- Vaderdag
- Bruiloften, begrafenissen of jubilea
Spreek ook hier niet alleen af wanneer welke ouder de zorg voor de kinderen heeft maar vanaf hoe laat, blijven ze slapen? Wellicht is een wissel standaard om 9.00 uur maar is dat ook redelijk op Nieuwjaarsdag? En als jullie kind jarig is, waar vier je dat dan? Vieren jullie het samen en zijn ouders of de nieuwe partners van de andere ouder uitgenodigd?
Wat is wenselijk?
Zoals jullie kunnen lezen, is er veel om over na te denken. Belangrijk is vooral om afspraken niet in beton te gieten maar te kijken wat is haalbaar, wenselijk en vooral goed voor ons kind? Niet voor het eerst zie ik (met name in de kerstvakantie) dat een kind op vrijdag uit school naar de ene ouder gaat, op zaterdag de reguliere wissel heeft, op zondag dan naar de andere gaat (op kerstavond), maandag Eerste Kerstdag bij die ouder is tot 20.00 uur dan weer terug naar de andere ouder voor Tweede Kerstdag (dinsdag) en als het pech heeft daarna een wissel omdat de eerste kerstweek bij de andere ouder wordt gevierd. Een paar dagen later begint het heen en weer gaan dan opnieuw door Oud & Nieuw. Je hoeft geen geleerde te zijn om te beseffen dat dit vermoeiend is voor een kind.
Hulp nodig?
Willen jullie hulp bij het opstellen van een regeling? Of komen jullie er zelf niet uit? Neem dan contact met mij op via yvette@gezinsvriendelijkscheiden.nl.
Lees ook:
De 5 meest gestelde vragen als ouders gaan scheiden
Scheiden met een baby op komst
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)