Praktische tips: hoe vind je een goede oppas?

Praktische tips: hoe vind je een goede oppas?
  • in Baby
  • 0
  • 11515
  • 19/01/2021

Een goede en vooral betrouwbare oppas vinden: dat is een van de uitdagingen waar je óók voor komt te staan als nieuwbakken ouder. Want nee, alhoewel je in het begin denkt dat je de rest van je leven bij je baby wil zijn: dit is niet zo. En dus zul je iemand moeten vinden. Maar hoe?

Allereerst: bedenk wat voor soort oppas je zoekt. Zoek je iemand die sporadisch een avondje komt oppassen als jij en je man uit eten gaan en een filmpje pakken? Of zoek je een oppas die standaard drie hele dagen in de week voor je kleine moet zorgen?

Voor een sporadische oppassessie kun je bijvoorbeeld de volgende tips opvolgen.

Tijdens de zwangerschapsyoga

Wat vaak het fijnst werk is via via. Nu kun je aan je kinderloze vriendinnen vragen of zij iemand weten, maar hé: dat zal weinig opleveren. Vraag dus rond in je inner-baby-circle. Vraag bijvoorbeeld tijdens de zwangerschapsyoga - terwijl je wijdbeens ligt te puffen - of de andere dames al een oppas hebben.

Op het kinderdagverblijf

Of vraag op het kinderdagverblijf waar je baby/kind naartoe gaat aan de leidsters of ze iemand weten. Of misschien zijn er stagiaires (waar je kind al een goede klik mee heeft) die wel willen oppassen?



Buurmeisjes

Heb je goed contact met je buren? Wellicht kan je studerende buurmeisje nog een extra zakcentje gebruiken. Bovendien woont ze dichtbij, ideaal! Mocht er dan ook iets zijn waar ze zich geen raad mee weet, kan ze haar ouders er direct bijhalen.

Online

Tegenwoordig heb je diverse sites waar vraag en aanbod samen wordt gebracht als het gaat om een oppas. Google het woord ‘oppas’ met je woonplaats en je zult diverse sites tegenkomen. Bekende sites zijn regeltante.nl, nina.care, hulp.nl en Sitly. Lees wel een goed de voorwaarden door. Worden de oppassen gescreend of niet? En wat zijn de kosten?

Tips:

  • Bij twijfel niet doen: je gevoel is altijd de beste raadgever en het gaat tenslotte wel om je kind.
  • Vraag om referenties.
  • Maak kennis met de oppas als je kinderen erbij zijn om te kijken of het klikt.
  • Vraag zoveel mogelijk tijdens het kennismakingsgesprek en stem je vragen af op wat voor jou belangrijk is.
  • Maak duidelijke afspraken: wat behoort allemaal tot het takenpakket? Mag hij/zij iemand uitnodigen? Wat voor tarief spreken jullie af? Wat zijn de regels omtrent de kinderen? Is er een proeftijd?

Gastouder

Ben je echter op zoek naar iemand die een aantal dagen vast in de week op je kind past, dan kun je voor een gastouder of gastoma kiezen. Dit is vaak duurder, maar je krijgt hiervoor ook een vergoeding via de Wet Kinderopvang. (Dan moet de gastouder wel geregistreerd zijn natuurlijk.) Waar je een gastouder kunt vinden? Online vind je veel bureaus.

Hoe heb jij een goede oppas gevonden?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50