Hoe voorkom je dat je baby een koortslip krijgt?

Hoe voorkom je dat je baby een koortslip krijgt?
  • in Baby
  • 0
  • 348
  • 4 dagen

Een koortslip is besmettelijk maar erg gevaarlijk voor baby’s. Probeer daarom je baby zoveel mogelijk uit de buurt te houden van mensen met een koortslip. Maar wat moet je doen als je zelf een koortslip hebt? En hoe voorkom je dan dat je baby een koortslip krijgt? Wij leggen het uit!

Wat is een koortslip?

Een koortslip is een besmettelijke infectie op of rond de lippen. Een koortslip kan jeuken en een branderig gevoel geven. Deze infectie loop je op doordat je besmet bent geraakt met het herpesvirus en uit zich tot een blaasje op de lippen. Als dit blaasje droogt, ontstaat er een korstje dat ongeveer in tien dagen geneest. Helaas kan een koortslip terugkomen. Als je eenmaal een koortslip hebt gehad, draag je het virus altijd bij.

Koortslip en baby

Het is gevaarlijk als een baby besmet raakt met het herpesvirus, vooral in de eerste acht weken. Het afweersysteem van een baby is nog niet helemaal ontwikkeld. Als een baby besmet raakt met het herpesvirus, kan dit nare gevolgen hebben zoals een hersenvliesontsteking of een ontsteking van het hersenweefsel. Het wordt dus sterk aangeraden om uit de buurt van een baby te blijven als je last hebt van een koortslip.

Hoe voorkom je dat je baby een koortslip krijgt?

Als je een koortslip hebt kun je het best uit de buurt van baby’s blijven, zo zorg je ervoor dat een baby niet in besmet raakt met het herpesvirus. Maar als je moeder of verzorger bent, kun je niet altijd uit de buurt van je baby blijven. Dan kun je de volgende adviezen opvolgen om te voorkomen dat je baby besmet raakt met het herpesvirus:

  • Zorg voor een goede hygiëne. Door je handen goed te wassen voordat je je baby verzorgt, voorkom je dat je het herpesvirus doorgeeft. Het herpesvirus kan namelijk worden overgedragen via je handen. Bijvoorbeeld als je per ongeluk aan je koortslip hebt gezeten.
  • Draag een mondkapje tijdens het verzorgen van je baby. Het wordt aangeraden om een mondkapje te dragen zodat de baby niet per ongeluk met zijn handjes je lippen aanraakt.
  • Let op blaasjes bij je tepels. Op je tepels en rondom de tepelhof kunnen ook blaasjes ontstaan door het herpesvirus. Controleer regelmatig of deze blaasjes hier aanwezig zijn. Zo ja, stop dan met het geven van borstvoeding.

Is een koortslip ook gevaarlijk tijdens de zwangerschap?

Als je zwanger bent en last hebt van een koortslip, kan dit gelukkig geen kwaad voor je ongeboren baby. Het herpesvirus kan niet via de placenta het ongeboren kind bereiken. Wel kan de baby al antistoffen aanmaken tegen een koortslip. Als je vlak voor de bevalling last hebt van een koortslip, kan dit wel besmettelijk zijn zodra de baby geboren is. Wees dan voorzichtig en wacht met het geven van kusjes tot je volledige koortslip genezen is.

Hoe ben jij omgegaan met een koortslip?

 

Lees ook:

Heb jij een koortslip? Blijf dan WEG bij baby's! 
Oorontsteking bij je baby: is het besmettelijk?


Bron: babyopkomst
Beeld: canva

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50