Hoe werkt een plaswekker?
- Redactie
- in Kinderen
- 0
- 649
- 07/06/2024
Voor sommige kinderen is het 's nachts nog een uitdaging om op tijd naar de wc te gaan. Geen zorgen, bedplassen komt bij veel kinderen voor en is niet makkelijk om te verhelpen. Een plaswekker kan dé oplossing zijn om je kind zinnelijk te maken. Hoe een plaswekker werkt lees je hieronder!
Wat is een plaswekker?
Als je kind in de nacht nog vaak in bed plast kan een plaswekker dé oplossing zijn om je kind zinnelijk te laten worden. Een plaswekker helpt het kind om 's nachts een volle blaas te herkennen. Deze wekker is meestal gekoppeld aan een broekje die herkent wanneer het kind aan het plassen is. Als het broekje nat wordt, gaat de wekker af en is het de bedoeling dat het kind verder op de wc plast.
Hoe werkt een plaswekker precies?
Een plaswekker staat in verbinding met een broekje, kussen of inlegger. Dit kan verbonden zijn met een draadjes maar ze zijn ook draadloos verkrijgbaar. Als het broekje, kussen of inlegger nat wordt gaat de plaswekker af. Zo wordt het kind en/of ouder wakker en is de volgende stap naar de wc gaan. Het broekje moet wel weer vervangen worden als deze nat geworden is. Mocht je kind niet wakker worden van de wekker, maak dan zelf het kind wakker en breng hem naar de wc om te plassen. Wat belangrijk hierbij is, is dat het kind volledig wakker is en zich er bewust van is dat hij aan het plassen is. Als het kind er niet volledig bewust van is leer je juist bedplassen aan. Als je dit elke nacht doet voelt het kind vanzelf aan wanneer de blaas vol is en dat de volgende stap uit bed gaan is om te plassen.
Belonen
Om zo effectief mogelijk te werk te gaan met een plaswekker, is het goed om je kind te belonen als er op tijd of zelfstandig de wc gebruikt is. Dit kan een compliment zijn, een sticker of iets anders wat je kleine erg leuk vindt. Als het de volgende keer toch weer misgaat, leg je uit dat dit kan gebeuren en proberen jullie het de volgende nacht gewoon nog een keer.
Wanneer gebruik je een plaswekker?
Een plaswekker is bedoeld voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar. Voor deze leeftijd komt bedplassen nog zoveel voor dat het niet nodig om hier eerder mee te starten. In de meeste gevallen gaat het ook gewoon vanzelf over. Als je kind ouder dan 6 is en het bedplassen is nog niet over kan je overstappen op een plaswekker.
Welke plaswekker is geschikt?
Er zijn veel verschillende soorten plaswekkers. Hieronder zijn een paar punten die belangrijk kunnen zijn bij de beslissing voor het kiezen van een plaswekker:
- Het sensorbereik. Dit is het gebied dat nat moet worden om de wekker af te laten gaan. Je wilt eigenlijk dat het sensor bereik bij al één druppel afgaat, zodat je er zo op tijd mogelijk bij bent en je kind het gevoel van een volle blaas herkent.
- Het geluid van de wekker. Sommige kinderen worden al heel snel wakker en andere kinderen blijven diep verder slapen als de wekker afgaat. De meeste plaswekkers hebben een hard irritant geluid zodat het kind wakker wordt en op tijd is om een volle blaas te herkennen. Er zijn ook plaswekkers beschikbaar voor doven of slechthorenden, deze wekkers zijn gemaakt van trilelementen.
- Draadloos of niet. Plaswekkers kunnen in verbinding staan met een draadje maar kunnen ook draadloos zijn. Welke beter is hangt af van wat je kind zelf fijner vindt.
Heb jij een plaswekker gebuikt voor je kind?
Lees ook:
Potjestraining: tips om je kind zindelijk te krijgen in de nacht
Je baby op laten groeien zonder luier? Het kán!
Nieuw bij BabyBytes: de bevallingsverhalen podcast
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)