Verschil tussen voogd- en peetouders, hoe zit dat?

Verschil tussen voogd- en peetouders, hoe zit dat?
  • in Moeder
  • 0
  • 64204
  • 16/04/2020

Wanneer je kindje geboren wordt, moet je helaas ook nadenken over minder leuke kanten. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als jullie als ouders iets zou overkomen? Daarvoor heb je een voogd en eventueel de peetouders. Wie is waarvoor en hoe leg je het vast? Dat leg ik je uit!

Voogd

Als je kind minderjarig is (18 jaar of jonger) dan heb je als ouders het gezag over je kind. Dat betekent dat je de plicht hebt om voor je kind te zorgen en om het op te voeden. Denk dus aan het zorgen voor eten, drinken, kleding en woonruimte voor je kind. Daar valt ook onder dat je bijvoorbeeld de school kiest waar je kind naartoe gaat en dat je bepaalt in welke plaats het kind woont, welke medische behandelingen het ondergaat, of het een geloof aanhangt en zo ja, welk geloof dat is, de financiën, etc. Wanneer de ouders dit bepalen, dan heet dit het ouderlijk gezag. Wanneer de ouders dit niet kunnen doen omdat ze bijvoorbeeld overleden zijn, dan wordt deze taak onder gebracht bij een voogd en wordt het de voogdij genoemd.

Lees ook: 
Aangrijpend verhaal: een scheiding door de ogen van een vader

In je testament kun je vast laten leggen wie voor jouw kind(eren) moet zorgen op het moment dat jij en je partner komen te overlijden. Doe je dit niet, dan zal de rechter je kind toewijzen.
Wanneer je een voogd hebt aangesteld, wil het overigens niet zeggen dat de voogd ook degene is die voor jouw kind(eren) zal gaan zorgen. De voogd is niet verplicht om zelf de zorg voor je kind op zich te nemen. Hij of zij mag ook geschikte pleegouders aanstellen om deze taak over te nemen.

De voogd die je aanstelt zal de zorg krijgen over al je kinderen. Je kunt niet per kind een verschillende voogd aanstellen. Dit is al een cruciaal verschil met de peetouders. Die kun je namelijk als je dat wilt wél per kind laten verschillen. Sterker nog, dit is zelfs gebruikelijk om te doen.

Peetouders

Peetouders (ook wel een peter en een meter) stel je normaliter alleen aan wanneer je kindje gedoopt wordt. Van oorsprong zien de peetouders er namelijk op toe dat hun petekind het geloof goed in de praktijk brengt. Ook kan het petekind bij de peetouders terecht wanneer het vragen heeft over het geloof. Laat je je kindje dopen? Dan worden er vanuit de (Katholieke) kerk een aantal voorwaarden gesteld: de peetouders moeten zelf ook gedoopt zijn en zij moeten fysiek aanwezig zijn bij de doopplechtigheid.

Zij beloven tijdens de doopplechtigheid dat zij de ouders helpen bij de geloofsopvoeding van jouw kind en dat het kind kan rekenen op hun steun. De peetouders hoeven niet per se familie te zijn, het mogen ook vrienden zijn. Het is gebruikelijk dat de peter of meter hun petekindje vasthouden tijdens de doop. Het aanwijzen van peetoom en peettante gebeurt inmiddels ook vaak zonder dat het kindje gedoopt wordt. Eigenlijk geef je er dan meer mee aan dat je mensen bekroond tot een extra speciale oom en tante. De peetouders van je kind krijgen niet automatisch de zorg over jouw kindje(s) als jou wat zou overkomen. Als je dit wel wilt, dan moet je de peetouders ook als voogd registreren.

Dus, in het kort:

Peetouders zijn niet automatisch voogd en de voogden niet automatisch peetouders. Vaak wordt gedacht dat de peetouders ook de personen zijn die zorg zullen dragen voor het kind als de ouders komen te overlijden. Dit is niet zo. Het kán wel, maar dan moeten de peetouder ook als voogd geregistreerd staan. De peetouders hebben van oorsprong een rol bij de geloofsopvoeding van een kind en zijn gedurende het leven van het kind al extra betrokken. Bij de voogden is het niet vanzelfsprekend om extra betrokken te zijn bij de opvoeding van het kind. Dit gaat pas spelen als de ouders niet meer in leven zouden zijn.

Heb je dus wel peetouders voor je kind(eren) gekozen, maar geen voogd aangesteld, dan is er dus nog niets geregeld mochten jij en je partner komen te overlijden.

Was het voor jou duidelijk wat het verschil tussen voogd en peetouders was? En heb jij dit zelf allemaal goed geregeld?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Esther, 29, is getrouwd en moeder van twee prachtige dochters. Ze is online redacteur bij een bekend tijdschrift voor kinderen en in haar vrije tijd schrijft ze vaak en graag. 

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50