Hoe zit het nu met kinderen en complimenten geven?
- Chantal
- in Opvoeding
- 0
- 3756
- 15/10/2017
Geef jij je kind vaak complimenten? Ik probeer het regelmatig te doen, maar is dat genoeg of moet ik het juist vaker doen? En wat is het effect van het geven van complimenten?
Er worden heel wat onderzoeken gedaan naar het geven van complimenten aan je kind. De ene keer wordt er geroepen dat je het niet vaak genoeg kunt doen, een ander onderzoek roept weer dat je het juist bescheiden moet houden omdat je anders kleine narcisten kweekt.
In de Volkskrant las ik onlangs een interessant artikel waarbij ze de drie meest recente onderzoeken naast elkaar hebben gehouden. Het blijkt dat we niet al te scheutig moeten zijn met complimenten…
Lees ook:
Hoe bescherm je je kind tegen jouw 'tekortkoming'?
Overdreven complimenten geven
Uit het eerste onderzoek van psycholoog en onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, Eddie Brummelman, blijkt dat je moet oppassen met het geven van overdreven complimenten. Voor zijn onderzoek moesten kinderen van 7 tot 11 jaar thuis wiskundeopgaven maken. Wat bleek: bij het geven van overdreven complimenten om de zelfwaardering te vergroten, was het effect juist het tegenovergestelde.
Volgens Brummelman kunnen overdreven complimenten ‘eng’ zijn. “Kinderen kunnen denken dat ze altijd aan deze hoge standaard moeten voldoen. Maar het leven zit vol tegenslagen, dus ze zullen hoe dan ook een keer falen. Dan kunnen ze zich slecht voelen over zichzelf en dat is pijnlijk.
Zijn advies aan ouders luidt: “Blaas complimenten niet op. Ook heeft niet elke prestatie een compliment nodig. Je kunt in plaats daarvan interesse tonen in de prestatie of delen in het enthousiasme.”
‘Wat slim van je!’
Regelmatig geef ik dit compliment, maar dat kan ik dus maar beter laten. Uit onderzoek in China, Canada en de Verenigde Staten blijkt dat kinderen die dit compliment krijgen de neiging hebben om te bedriegen.
Voor het onderzoek mochten kinderen van 3 tot 5 jaar een spelletje te spelen. De kinderen werden in drie groepen verdeeld. De eerste groep kreeg het compliment ‘Jij bent slim’, de tweede groep ‘Je deed het goed’ en de derde groep werd niet gecomplimenteerd. de groep kinderen die het compliment ‘Jij bent slim’ kregen, bleken meer te spieken dan de andere kinderen.
Volgens een van de onderzoekers leidt het complimenteren met slim gedrag tot prestatiedruk, waardoor het verleidelijker wordt om te bedriegen. Ook zou het kunnen liggen aan het feit dat kinderen zich door een dergelijk compliment superieur voelen. Hierdoor zouden ze het gevoel kunnen krijgen dat ze boven de regels staan.
Deze onderzoeker heeft maar liefst drie adviezen aan ouders:
-
Houd complimenten specifiek, bijvoorbeeld: je deed het goed bij deze opdracht.
-
Focus op het proces, bijvoorbeeld: goed dat je het op deze manier hebt geprobeerd.
-
Complimenteer de inspanning, bijvoorbeeld: je hebt er veel moeite voor gedaan en dat zie je.
Complimenten kunnen leiden tot minder motivatie
Onderzoekers aan de universiteit van Stanford kwamen bij hun onderzoek bij kinderen van 4 jaar tot de ontdekking dat kinderen die een algemeen complimenten kregen (zoals: je bent een goede tekenaar) zich hulpelozer en minder gemotiveerd voelden dan kinderen die een specifiek compliment kregen (zoals: je hebt een mooie tekening gemaakt).
Hoofdauteur van het onderzoek, Andrei Cimpian, zegt: “Een algemeen compliment suggereert dat je het goed deed, omdat je een talent hebt. Over dit talent heb je geen controle. Hierdoor weet je niet wat je moet doen als het fout gaat. Fouten suggereren dat je misschien toch niet zo talentvol bent en dat je iets anders moet doen.” Volgens Cimpian mis je de kansen om nieuwe dingen te leren en je talenten uit te breiden.
Zijn advies aan ouders: “De beste complimenten focussen op het succesvolle proces, dus hoe ze op het goede antwoord kwamen. Dit laat je kind zien dat succes afhangt van handelingen en strategieën en niet van talent waarover ze geen controle hebben.”
Geef jij je kind vaak complimenten?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)