Hoe zorg je dat je kinderen minder ruzie maken?
- Redactie
- in Kinderen
- 0
- 927
- 12/04/2023
Als je kinderen constant ruzie maken is dit niet leuk voor hun, maar ook niet voor de omgeving. Hoe zorg je er als ouder voor dat je kinderen minder ruziemaken en hoe los je het probleem op lange termijn op?
Peuters en kleuters
Voor peuters en kleuters is het moeilijk om zich in te leven in de emoties van anderen. Zo ook bij die van leeftijdsgenoten. Daarnaast hebben ze nog geen inlevingsvermogen en kunnen ze dus niet inspelen op de emoties van anderen. Wat je als ouder kan doen in een situatie waar je kinderen ruzie hebben, is het communicatiekanaal zijn. Dit klinkt een beetje gek, maar probeer te kijken waar het probleem ligt en speel hierop in. Probeer bij beide kinderen te herkennen waar het probleem ligt en stel een oplossing voor.
Voorbeelden
- Ben je boos?
- Ben je triest?
- Voel je je verdrietig?
- Is het omdat je broertje jouw puzzel door elkaar gooide?
- Wilde jij liever dat je zus een spelletje met jou speelde?
- Je mag elkaars spullen niet zomaar stukmaken.
- We doen elkaar niet onnodig pijn.
Jonge kinderen
Als kinderen naar de bassischool gaan, is het handig om af te wachten of ze hun ruzie uit zichzelf oplossen. Door te communiceren over het probleem en gezamenlijk een oplossing te vinden, oefenen ze een sociale vaardigheid die ze later in het leven goed kunnen gebruiken. Lukt dit niet en hebben ze hulp nodig? Probeer dan te bemiddelen.
- Kies geen partij
- Ga niet oordelen.
- Laat ze kalmeren tot de boosheid overgewaaid is.
Aandacht
Soms is ruziën een manier om aandacht te vragen. Als dat een patroon is, probeer het te negeren en geef eerder aandacht aan de gezellige momenten. Zo leren kinderen dat positieve interacties goed zijn en dat je op die manier fijn door het leven gaat.
Hoe los jij een ruzie tussen je kinderen op?
Lees ook
Video: schattige tweeling heeft ruzie over een tandenborstel
Pesten tussen broers en zussen kan mentale gevolgen hebben
Bron: goedgezind
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)