Hoe zorg je ervoor dat je kindje goed slaapt tijdens de vakantie?
- Thenewsleepcoach
- in Lifestyle
- 0
- 880
- 20/07/2024
De zomervakantie is begonnen, wat betekent dat er leuke dagjes uit en vakanties gepland worden. Het betekent ook dat het dagelijkse ritme vaak verandert. Hoe zorg je ervoor dat je kindje goed slaapt tijdens de vakantie? Slaapcoach Janine geeft advies!
Hoewel een beetje flexibiliteit geen kwaad kan, is het goed om te weten dat kinderen niet altijd even makkelijk omgaan met veranderingen als volwassenen.
Verstoring in hun slaapritme kan leiden tot vermoeidheid, onrustige nachten, en overprikkeling overdag. In dit blog geef ik tips om ervoor te zorgen dat je kindje ook tijdens de vakantie goed blijft slapen.
Ritme
Kinderen houden van vastigheid en een duidelijk ritme is belangrijk voor hen. Een consistent ritme helpt bij het reguleren van hun biologische klok. Tijdens vakanties gaan kinderen vaak later naar bed, maar wist je dat ineens veel later naar bed kan zorgen voor:
- Vroeg wakker worden
- Meer hulp nodig hebben om in slaap te vallen
- Onderbroken nachten
- Moeilijker in slaap vallen
Probeer liever naar het gewenste ritme toe te werken. Als je weet dat je kindje tijdens vakantie een uur later naar bed gaat, verleng dan eerst de wakkertijd met 15-20 minuten, eventueel 30 minuten als je kindje dit goed volhoudt. Laat je kindje hieraan wennen, en rek daarna verder op tot de gewenste bedtijd.
Als je kindje nog een dutje doet, kun je een extra powernap toevoegen aan het einde van de dag zodat je kindje later naar bed kan, of plan het dutje wat later en laat het wat langer duren.
Bedtijdritueel
Kinderen kunnen zich angstiger en onveiliger voelen wanneer ze in een onbekende omgeving moeten slapen. Een vertrouwd bedtijdritueel kan helpen om dit gevoel te verminderen en je kindje gerust te stellen. Een bedtijdritueel, zoals een verhaaltje lezen of een knuffel geven, biedt emotionele troost en versterkt de band tussen jou en je kind, wat het gevoel van veiligheid vergroot. Houd hetzelfde ritueel aan als thuis, zelfs als je kindje later naar bed gaat. Neem vertrouwde spullen mee, zoals een sterrenprojector, nachtlampje, boekjes en knuffels, zodat je kindje zich ook op een andere plek vertrouwd voelt.
Slaapomgeving
De slaapomgeving heeft ook invloed op het slapen, hier kun je opletten:
- Plaats het campingbedje in een hoek van de kamer als je kindje gewend is om in zijn eigen kamer te slapen, zodat hij niet te veel afgeleid wordt.
- Als je kindje normaal gesproken bij jou op de kamer slaapt, zet het campingbedje dan naast jouw bed.
- Maak de kamer donker met behulp van vuilniszakken of verduisterende gordijnen met zuignappen.
- Neem een white noise apparaat mee om eventuele omgevingsgeluiden te maskeren.
- Zorg voor luchtige kleding en stel de airconditioning in op een comfortabele temperatuur, niet te koud.
- Als je kindje niet vaak in een campingbedje slaapt, laat hem er dan thuis al aan wennen voordat je op vakantie gaat.
Dutjes
Hoewel je tijdens je vakantie wilt genieten en eropuit wilt gaan, is het belangrijk om ook dutjes voor je baby in te plannen:
- Laat je baby minstens één dutje op de kamer doen. De kamer is vaak donker, rustig en koeler, waardoor je baby beter kan herstellen.
- Als je baby tijdens een uitstapje moet slapen, creëer dan een ritueel voorafgaand aan het dutje, zoals het verschonen van de luier, voeden en het gebruik van een white noise apparaat.
- Bedek de kinderwagen niet volledig, omdat dit te warm kan worden. Gebruik in plaats daarvan een parasol of zoek de schaduw op.
- Als je een peuter hebt die één of twee dutjes doet, plan deze dan niet te laat in. Anders kan je kind mogelijk niet voldoende slaapdruk opbouwen voor de nacht.
En laten we eerlijk zijn, we zijn er allemaal schuldig aan: een ijsje eten vlak voordat ze gaan slapen. Natuurlijk mag dat, maar houd er rekening mee dat je kindje hierdoor minder goed kan slapen en/of vroeger wakker wordt.
Hopelijk helpen deze tips je om goed door de vakantie te komen. Fijne vakantie en geniet ervan!
Lees ook:
De Cry-it-out-methode: waarom je deze niet wilt toepassen
Zomertijd: hoe pak je dat aan met (jonge) kinderen
Lekker luisteren: de BabyBytes bevallingsverhalen podcast
Beeld: AI, Midjourney
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)