Hoera, we hebben een baby! De gebruiksaanwijzing voor alle kersverse ouders
- Redactie
- in Sponsored
- 0
- 8572
- 10/04/2018
En dan heb je ineens een nieuw lid in de familie. Je meest waardevolle bezit, maar die je nog helemaal niet kent… Want waarom huilt je baby ineens zo? Moet je hem elke keer in zijn wiegje laten slapen, krijgt hij wel genoeg voeding en heeft ‘ie nu krampjes of niet? Als kersverse ouder kun je soms behoorlijk onzeker zijn. Wat zou het handig zijn als je een gebruiksaanwijzing mee zou krijgen…
Tja, die gebruiksaanwijzing…die is er helaas niet. Elke baby is nu eenmaal anders, maar er zijn wel een paar basisprincipes die goed zijn om te weten als nieuwbakken ouder: de verzorging en de voeding van je baby, en het allerbelangrijkste: het geven van heel veel LIEFDE (ook naar je partner toe)!
1. Verzorging
Online kun je heel veel vinden over de uitzet van je baby. Zo geeft Nutricia een complete lijst van alles wat je nodig hebt voor de verzorging van je baby én worden er hele handige tips gegeven. Want heb jij bijvoorbeeld gedacht aan zoogkompressen voor als je borstvoeding geeft?
Lezeres Merel: “Ik had echt nog nooit van zoogkompressen gehoord. Ik liep de hele tijd rond met van die mooie natte kringen op mijn shirt, zo oncharmant. Totdat mijn kraamverzorgster me op het bestaan van zoogkompressen wees. Toen heb ik meteen mijn vriend op pad gestuurd om ze voor me te kopen.”
Heel soms vergeet je ook cruciale dingen voor je kleine. Vooral als het om je eerste kind gaat, zie je soms de bomen door het bos niet meer. Er komt ook zoveel op je af!
Lezeres Pascalle: “Mijn eerste kind kwam via een keizersnede ter wereld. Het was een geplande keizersnede, dus dan zou je denken dat je precies weet wat je voor welke datum in huis zou moeten hebben. Niet dus… We waren een cruciaal ding vergeten: luiers! We hadden de pech dat het eerste Pinksterdag was toen ik uit het ziekenhuis werd ontslagen. Niet alle supermarkten waren open op die dag. Gelukkig was er een hele lieve verpleegkundige die ons een voorraadje meegaf.”
2. (Borst)voeding
Borstvoeding is de beste optie voor je kleine. De samenstelling is precies afgestemd op de behoefte van je baby. Het voedt, is overal beschikbaar en heeft altijd de juiste temperatuur. Daarbij zijn de momenten tussen mama en de kleine misschien wel een van de puurste momenten samen. Het klinkt zo vanzelfsprekend, toch kan borstvoeding geven best spannend zijn waardoor je wat onzeker kunt worden.
Lezeres Merel: “Mijn borstvoeding kwam gelukkig goed op gang. Toch had ik het idee dat het niet helemaal goed zat. Wanneer ik bijvoorbeeld melkproducten of vis at en vervolgens mijn dochter borstvoeding gaf dan had ze meteen een waterige poepluier en leek ze ook last te hebben van krampjes. Toen ze een paar maanden oud was, bleek uit een allergietest dat ze hartstikke allergisch was voor koemelk en bepaalde vissoorten. Goed om te weten, want dat at ik niet meer toen ik haar nog borstvoeding gaf.”
De voedingskundigen van Nutricia Kindervoeding Service weten als geen ander hoe goed borstvoeding is. Ze zijn naast hun voedingskundige opleiding, speciaal getraind om moeders die borstvoeding geven zo goed mogelijk bij te staan en te helpen. Dat doen ze graag! De service is 24/7 bereikbaar als je advies nodig hebt over bijvoorbeeld de borstvoeding van je kindje, maar eigenlijk kun je er met al je onzekerheden terecht. Je kan bellen via 08000 0222626, mailen, chatten en een WhatsAppje sturen via 06 83 65 11 33!
3. Liefde, heel veel liefde (en niet alleen aan je pasgeboren baby)!
Als je voor het eerst naar je pasgeboren baby kijkt, word je overspoeld door zoveel liefde. Ineens dringt het tot je door dat je verantwoordelijk bent voor je kindje en dat kan je behoorlijk kwetsbaar maken. Maar dit gevoel van onvoorwaardelijke liefde is heel mooi en is iets wat je moet koesteren.
Lezeres Nienke: “Mijn partner zat een paar dagen na de geboorte met onze zoon op schoot. Hij had een nieuwe cd met kinderliedjes gekocht en opgezet. Het leek alsof ons zoontje reageerde op de muziek. Mijn partner raakte er helemaal ontroerd van. Dat was zo mooi om te zien.”
Over partners gesproken: je relatie zal na het krijgen van een kind behoorlijk veranderen. Dat is iets waar de meeste stellen van tevoren niet bij stilstaan. Soms kun je zo opgeslokt worden door de verzorging van je baby dat de aandacht voor elkaar verslapt.
Je moet als het ware weer een nieuwe balans vinden in je relatie. Maar hoe doe je dat?
Een van de belangrijkste dingen die je moet doen om elkaar niet uit het oog te verliezen: blijf met elkaar communiceren! Deel je gevoelens en probeer niet alleen maar over je kind te praten. Jullie hadden toch veel meer raakvlakken?
Lezeres Bibi: “Elke vrijdag zorgen we dat we thuis kunnen dineren met zijn tweetjes. Dan zorgen we dat de kleine gevoed is en in zijn wiegje ligt te slapen. Tot de volgende voeding nemen we de tijd en gaan we gezellig met z’n tweetjes thuis dineren. We laten dan iets lekkers bezorgen of hij kookt dan uitgebreid voor ons. Deze quality time vinden we zo belangrijk!”
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Nutricia
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)