Hooikoorts bij je kind: hoe verlicht je de klachten?
- Redactie
- in Kinderen
- 0
- 758
- 28/02/2024
De lente staat weer voor de deur, en hoewel dat heerlijk is, kan er ook een nadeel aanzitten: hooikoorts. Een allergie die sterk op een verkoudheid lijkt, alleen deze blijft helaas wat langer hangen. Als jouw kind hooikoorts heeft, wat kun je doen om de klachten te verlichten? Wij zochten het voor je uit.
Wat is hooikoorts?
Allereerst is het belangrijk om te weten wat hooikoorts inhoudt. Hooikoorts (of pollinosis) is een allergie voor de stuifmeel van bomen, grassen en onkruid. Vooral in de lente en zomer kan je kind er last van hebben. De klachten die door hooikoorts kunnen komen zijn:
- Niezen
- Jeuk in de neus en ogen
- Loopneus
- Benauwdheid met piepen
- Verstopte neus
- Geprikkelde/tranende rode ogen
- Overgevoelige luchtwegen
- Futloosheid/vermoeidheid
- Hoofdpijn
- Lichte spierpijn
- Koortsachtig gevoel
- Concentratieproblemen
- Kriebelhoest
- Oorpijn
Veel van deze klachten kunnen lijken op die van een griepje, maar onthoud: een griepje duurt een paar dagen en hooikoorts duurt vaak weken of zelfs maanden. Je kind kan ook allergisch zijn voor een specifiek soort pollen. Heeft je kind vroeg in het voorjaar last van klachten? Dan is hij allergisch voor boompollen. Heeft je kind last van klachten in de zomer? Dan is je kleintje allergisch voor graspollen. Er zijn ook specifieke pollen van boom of grassoorten. Op verschillende apps/sites kan je kijken welke pollen nu hoog in de lucht zitten, om zo een beetje uit te zoeken waar hij precies allergisch voor is.
Ontstaan hooikoorts
Hooikoorts is geen zeldzame allergie. Zo’n 30.000 kinderen in Nederlands hebben er last van. De aanleg voor hooikoorts is er vaak al bij de geboorte, maar het hoeft zich niet gelijk te tonen. Soms kan een kind het al hebben vanaf jongs af aan, maar soms kan het ook zijn dat de klachten op latere leeftijd ontstaan. Het kan dus ook dat het op latere leeftijd verdwijnt.
Diagnosticeren
Om er zeker van te zijn of je kind hooikoorts heeft, kan je naar de huisarts gaan. Er zijn twee soorten manieren hoe dit kan worden vast gesteld:
Huidtest
Bij deze test druppelt de huisarts een druppel vloeistof van bepaalde pollen op de huid. Hierna prikt de arts met een fijn naaldje door dit druppeltje heen in de huid. De uitslag is vaak binnen een kwartier tot 20 minuten zichtbaar. Is er een rood bultje te zien, dan is de test positief.
Bloedonderzoek
Bij een bloedonderzoek laat de huisarts bloed. Daarmee kan worden vastgesteld of je kind antistoffen heeft tegen boompollen of graspollen. De uitslag is meestal binnen een paar dagen tot weken bekend.
Met de uitslag weet je definitief of je kind hooikoorts heeft. Zo kan je met de huisarts overleggen wat de beste medicijnen voor je kind zijn. Dit kan neusspray, oogdruppels en/of allergiepillen zijn. Dit zou je ook kunnen halen bij de apotheek of drogist, maar overleg altijd eerst met de huisarts welk medicijn geschikt is.
Andere tips
- Let op waar je je kind laat buitenspelen. Wanneer hij allergisch is voor graspollen, is het niet handig om hem op een pas gemaaid grasveld te laten spelen .
- Doe ’s ochtends of na een regenbui de ramen open, om zo het huis door te luchten. In die periodes zijn namelijk de pollen niet heel erg actief. Hou dan ook buiten die tijden de ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten.
- Laat je kind wanneer die thuiskomt van buiten of ’s avonds even douchen, zo spoelt het stuifmeel van hem af en neemt hij dat niet mee naar bed.
- Laat je kind (tot zover dat lukt) een zonnebril dragen. Zo komen de pollen niet in de ogen terecht
- Heeft je kind toch veel last van jeukende ogen? Als je geen oogdruppels hebt, is een koud nat washandje een andere optie. Dat kan de jeuk verlichten.
- Hang de was (van vooral je allergische kind) niet buiten. Zo komen geen pollen terecht in de kleding, handdoeken of beddengoed van je kleintje.
- Een idee voor een uitje is het strand een fijne optie. Aan zee zijn namelijk weinig pollen aanwezig!
- Na een regenbui of ’s ochtends is de beste tijd om je kind buiten te laten spelen.
- Haal als dat kan een luchtreiniger. Dit zorgt ervoor dat de lucht in jouw huis schoon is, en je kind weinig/minder last heeft van zijn of haar klachten thuis.
- Een natuurlijke tip is om op tijd te beginnen met het in laten nemen van honing of bijenpollen uit jouw regio. Zo is je kind gewend aan de pollen in de omgeving en kunnen de klachten minder heftig zijn.
Lees ook:
Wat de geboortemaand van je kind kan zeggen over zijn gezondheid
Kans op griep verlagen? Laat je kinderen buiten slapen!
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)