Hooikoorts tijdens de zwangerschap
- Redactie
- in Lifestyle
- 0
- 558
- 22/05/2024
Iedereen wil naar buiten maar het hooikoortsseizoen staat weer voor de deur. Als je zwanger bent kan dit vermoeiend zijn. De hele tijd niezen, een loopneus of jeukende ogen. Welke medicijnen mag je slikken tijdens de zwangerschap en doet hooikoorts iets met de ongeboren baby?
Wat is hooikoorts nou precies?
Hooikoorts is een van de meest voorkomende allergieën. Het is een allergie voor stuifmeel van bomen, planten of grassen. Klachten ontstaan wanneer je ogen, neus, mond, keel en/of luchtpijp in aanraking komen met het stuifmeel.
Klachten die passen bij hooikoorts zijn:
- Niesbuien
- Een loopneus
- Een verstopte neus, vaak snurken en slecht slapen
- Jeukende en branderige ogen die steeds tranen
- Vermoeidheid
- Koortsig
- Jeuk in de keel
- Rode en gezwollen oogleden
- Kortademigheid en/of piepende ademhaling
Het seizoensgebonden ongemak heeft zijn piek tijdens de bloei van voorjaarsbomen (februari tot en met mei) en graspollen (april tot en met september) periodes. De intensiteit van hooikoorts verschilt per persoon.
Hooikoorts tijdens je zwangerschap
Tijdens een zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Het afweersysteem is anders en de hormoonhuishouding verandert ook. De veranderingen hebben invloed op de ervaring tijdens hooikoorts. Het kan erger worden, juist minder erg of vrouwen die nooit ergens last van hebben gehad, krijgen ineens hooikoorts.
Is hooikoorts slecht voor de baby?
Tot nu toe heeft hooikoorts geen bekende gevolgen voor een baby in de buik. Vermoeidheid kan veroorzaakt worden door hooikoorts, hoewel hooikoorts geen bekende gevolgen heeft voor de ongeboren baby kan vermoeidheid wel een negatieve invloed hebben op je immuunsysteem. Probeer daarom goed op de nachtrust te letten en neem anders extra rust overdag (als dat kan). Verder is hooikoorts wel erfelijk. Een baby wordt geboren met hooikoorts of niet, dit kan later in het leven opspelen.
Medicijnen voor de hooikoorts tijdens de zwangerschap
Het advies luidt: zo min mogelijk medicatie tijdens de zwangerschap. De medicatie komt via de placenta bij de baby omdat de medicatie wordt opgenomen in je bloed. Het is nog niet bewezen wat voor effect alle soorten medicijnen hebben op de ongeboren baby, dit is dan ook de reden waarom artsen terughoudend zijn met het voorschrijven van hooikoortsmedicatie.
Een paar veilige medicijnen om te gebruiken tijdens de zwangerschap zijn:
- Het gebruik van neusspray met beclomethason of budesonide heeft voorkeur
- Oogdruppels van cromoglicinezuur zijn veilig
- Tablet (alleen als het noodzakelijk is): loratadine of cetirizine
Disclaimer: voordat je medicijnen wilt gebruiken, altijd met je huisarts bespreken en lees de bijsluiter goed door.
Zonder medicijnen
Er zijn een paar manieren om de hooikoortsklachten te verminderen zonder medicijnen.
- Draag vaak een zonnebril, de ogen worden beschermd tegen de zon maar ook tegen rondvliegend stuifmeel.
- Wrijf niet in je ogen. Door het wrijven in de ogen worden de klachten alleen maar erger, dus probeer van je ogen af te blijven.
- Smeer vaseline rond je ogen, neus en mond. Het beschermt de huid tegen directe prikkels en het stuifmeel blijft aan de vaseline plakken waardoor het minder snel op de slijmvliezen komt.
- Ga op een lekkere warme dag naar het strand, de hoeveelheid pollen is veel minder aan zee.
- Droog je was binnen. Als de was buiten droogt kunnen de pollen op de kleren blijven zitten.
- Douche ’s avonds, stuifmeel kan blijven zitten in de kleding en het haar. Als je in de avond doucht dan heb je waarschijnlijk geen tranende ogen of loopneus tijdens het slapen.
Heb jij veranderingen van hooikoorts gemerkt tijdens de zwangerschap?
Lees ook:
Natuurlijke hooikoorts middeltjes voor zwangere en borstvoedende vrouwen
Hooikoorts bij je kind: hoe verlicht je de klachten?
Beeld: www.pexels.com
Bronnen: www.umcg.nl
www.oudersvannu.nl
www.moedersvanmorgen.nl
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)