HypnoBirthing: ontspannen bevallen met minder pijn
- Fleur
- in Bevalling
- 0
- 6411
- 07/05/2021
Hoe ontzettend ze ook naar hun kindje uitkijken, veel vrouwen zien als een berg tegen de bevalling op. Niet zo gek, als je sommige horrorverhalen hoort. Gelukkig kun je de geboorte ook kalm en met minder pijn ervaren. Maak kennis met HypnoBirthing.
Lees ook
De voor- en nadelen van een waterbevalling
HypnoBirthing: de cursus
Als aanstaande ouders kun je door het hele land HypnoBirthing-cursussen volgen. Deze zijn ervoor bedoeld jou en je partner zo goed mogelijk fysiek, mentaal en spiritueel voor te bereiden op de bevalling, zodat je deze als ‘zacht’ kunt ervaren.
In veel geboortecursussen draait het om ‘omgaan met de pijn' tijdens de bevalling. In een Hypno-Birthing-cursus daarentegen, staat diep ontspannen centraal. Angst tijdens de bevalling zorgt namelijk voor de aanmaak van stresshormoon, dat weer pijn veroorzaakt. Laat je die angst los, dan kun je endorfine, het gelukshormoon, aanmaken: een natuurlijke pijnstiller. Om goed te kunnen ontspannen, zul je ademhalings-, visualisatie- en hypnosetechnieken aanleren. Krijg je bij het woord hypnose een beetje de rillingen? Dat hoeft niet: je bent niet ‘weg’ tijdens je bevalling, maar slechts in diepe ontspanning. Hierdoor ben je juist erg gefocust op wat er gebeurt. Je kunt ook nog steeds goed communiceren met je partner en hulpverleners en als je wilt, kun je ook gewoon rondlopen.
De cursus volg je samen met je partner, zodat jullie band versterkt wordt en jullie voor de bevalling een hecht team vormen. Ook dit zorgt namelijk voor een goede voorbereiding op de bevalling.
Voordelen
Een HypnoBirthing-cursus brengt voor de moeder, vader en baby voordelen met zich mee.
De voordelen voor mama:
- Je zult beter begrijpen hoe de spieren werken die betrokken zijn bij de bevalling.
- Je zult je leren ontspannen tijdens de zwangerschap en de geboorte.
- Door het aanleren van ademhalingstechnieken, zul je leren je adem goed te gebruiken tijdens de bevalling.
- Je leert endorfine, de natuurlijke pijnstiller, te activeren.
- Je leert angst los te laten en vertrouwen te krijgen in je lichaam.
- Je leert beter naar de signalen die je lichaam en baby afgeven te luisteren.
- De bevalling kan korter duren.
- Het verhoogt de kans op een intact perineum.
- Je herstelt sneller na de bevalling.
- Je leert, kortom, op je lichaam en jezelf te vertrouwen en met jezelf samen te werken voor en tijdens de bevalling.
De voordelen voor je baby:
Ontspanning heeft een positief effect op je zwangerschap.
- Je kindje komt ontspannen ter wereld.
- De band met je baby zal hecht zijn.
- Kalmte en ontspanning hebben een positieve invloed op de groei van het kindje tijdens de zwangerschap.
- Er zal meer dan genoeg zuurstoftoevoer tijdens de geboorte zijn.
- De baby is na de geboorte uitgerust en alert.
- De kans op een blije baby is groot. En 'blij' betekent: een ontspannen kindje dat goed slaapt en drinkt.
De voordelen voor papa:
Een vader voelt zich tijdens de geboorte vaak machteloos. Doordat hij tijdens de HypnoBirthing-cursus uitgebreide uitleg over de verschillende bevallingsfases krijgen, snapt je partner beter wat er aan de hand is.
- Je partner krijgt uitleg over het belang van ontspanning tijdens de geboorte.
- Je vriend of man leert hulpverleners met vertrouwen tegemoet te treden: hij weet wanneer hij vragen moet stellen en wanneer hij hen hun gang moet laten gaan.
Door HypnoBirthing leert de aanstaande vader dus hoe hij zijn vrouw beter kan ondersteunen en (voor haar) kan communiceren met hulpverleners.
HypnoBirthing en niet-natuurlijke bevallingen
HypnoBirthing is niet alleen geschikt als je op de natuurlijke wijze bevalt. Je kunt de technieken die eraan gerelateerd zijn, ook toepassen als er medisch moet worden ingegrepen. Door HypnoBirthing zal je in dat geval in staat zijn rustig op de situatie te reageren en de regie in eigen handen te houden.
Nieuwsgierig geworden naar HypnoBirthing? Grote kans dat je voor een cursus bij jou in de buurt terechtkunt. Het concept wint namelijk steeds meer terrein. Ook hulpverleners zijn meer en meer bekend met de positieve effecten van HypnoBirthing. Merk je dat dit bij jouw verloskundige of gynaecoloog niet het geval is, dan is het verstandig om vroeg in de zwangerschap aan te kaarten dat je een ‘HypnoBirthing-bevalling’ voor ogen hebt. Samen kunnen jullie je dan hierop voorbereiden.
Zou HypnoBirthing wat voor jou zijn?
Bronnen: HypnoBirthing.nl, Natuurlijkebevalling.nl & Aveta.
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)