Iets voor jou: je placenta voor altijd bewaren?
- Chantal
- in Bevalling
- 5
- 3676
- 15/04/2021
Het is wel een ding: je placenta. De een gruwelt ervan, de ander eet het op omdat het gezond zou zijn. Maar je kunt er ook kunst van maken…
Normaal gesproken komt je placenta na de geboorte terecht in de prullenbak. Maar sommige moeders bewaren de moederkoek omdat ze ervan overtuigd zijn dat er heel wat gezondheidsvoordelen zitten aan het eten van de placenta. Zo verwerkte Hillary Duff haar placenta in smoothies en maakte voormalig K3-zangeres Josje Huisman er pillen van.
Lees ook:
Je placenta opeten: wel of niet doen?
Placenta wordt kunst
Nu is er ook een manier om van je moederkoek kunst te maken. Broer en zus Jan Bouten (69) en Ursula Broers (56) zijn beiden preparteurs van beroep en vinden het zonde dat de placenta in de prullenbak belandt. Toen Jan voor het eerst opa werd kwamen ze op het idee om er kunst van te maken, zodat je als nieuwbakken moeder een mooie herinnering hebt aan een speciale tijd.
Zijn dochter was zo blij met het resultaat dat ze deze kunstvorm ook aanraadde bij haar vrienden. En zo ontstond de Facebook-pagina De Levensboom, omdat het resultaat op een boom lijkt, volgens Ursula.
Hoe wordt het gecreëerd?
Om het te creëren wordt de placenta in een plastic zak bewaard. Het is belangrijk dat dit in een plastic zak wordt bewaard want in een doek droogt de moederkoek uit en dan zijn de bloedvaten niet meer bruikbaar. Vervolgens wordt de placenta door Ursula in de vriezer bewaard en komt Jan ze ophalen om er een kunstwerk van te maken. Jan spuit vervolgens kunststof in de kleur die de ouders hebben gekozen in de bloedvaten. Als deze kunststof is hard geworden, legt hij de placenta in een bijtende stof. Het resultaat wordt ingebed in helder plastic.
Aan deze creatie hangt wel een prijskaart: € 260, euro inclusief verzendkosten.
Bron: HLN.be
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (5) Stuur een bedankje