IJzerrijk voedsel om te eten tijdens de zwangerschap
- Redactie
- in Overig
- 0
- 749
- 11/05/2024
Ongeveer de helft van alle zwangere vrouwen krijgen te maken met ijzer- en bloedarmoede als gevolg van een tekort aan ijzer. Hoe krijg je dit weer op peil en wat betekent dit voor de baby?
Symptomen
Symptomen van een laag ijzergehalte zijn onder andere:
- Zich zwak en vermoeid voelen
- Concentratieproblemen
- Een verminderde eetlust
- Vatbaarder voor ziektes
- Hoofdpijn
- Kortademigheid
- Bleke kleur onder de vingernagels
Tijdens de zwangerschap is er meer bloed nodig in je lichaam, dit betekent meer inname van ijzer. IJzer zorgt voor extra rode bloedcellen in het lichaam. De rode bloedcellen transporteren vervolgens zuurstof naar jouw organen en weefsels en zuurstof naar de baby.
Voor de baby is ijzer van essentieel belang. In de laatste drie maanden van de zwangerschap bouwt de baby een ijzervoorraad op. De ijzervoorraad gaat vier tot zes maanden mee na de geboorte. De baby slaat dit op zodat het ijzer meegaat totdat de baby het ijzer kan halen uit vast voedsel.
Hoe kan je ijzer uit voedsel halen?
IJzer komt voor in twee vormen als het gaat om dagelijkse voeding. Heemijzer, dat alleen in dierlijke producten voorkomt en non-heemijzer, dat alleen voorkomt in plantaardige voedingsmiddelen. Heemijzer wordt beter door het lichaam opgenomen. Van heemijzer wordt ongeveer 25 procent opgenomen in het lichaam en van non-heemijzer kan het variëren tussen de één en tien procent.
Vrouwen hebben gemiddeld 16 milligram ijzer nodig per dag. Dit is een gemiddelde en kan dus verschillen per vrouw.
Dierlijke producten, zoals vlees, vis en kip, worden het best opgenomen in het menselijk lichaam, maar vlees en kip moet goed doorbakken zijn en niet alle soorten vis kunnen gegeten worden. Plantaardige producten met bronnen van ijzer zijn onder andere kikkererwten, bonen, noten pompoenpitten en spinazie.
Een onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van ijzeren pannen en potten bloedarmoede significant kan verminderen. Op een basisschool is dit onderzocht. Na zestien weken is de bloedarmoede gedaald van 12,3 procent naar 8,5 procent. Bij een ander onderzoek met dezelfde insteek is aangetoond dat de bloedarmoede in vier maanden tijd is gezakt van 73 procent naar 54 procent.
Disclaimer: de inname van te veel ijzer is ook niet goed, let daarom op je inname.
Heb jij last gehad van ijzertekort tijdens de zwangerschap?
Lees ook
4 oefeningen om sterk te blijven tijdens je zwangerschap
Gezond eten tijdens de zwangerschap: deze dingen 'moet' je juist wel weten
Beeld: Pexels.com
Bronnen: Parents.com
Extension.uk
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)