Internet en social media tijdens je kraamtijd: kijk uit

Internet en social media tijdens je kraamtijd: kijk uit
  • in Moeder
  • 0
  • 24970
  • 01/05/2022

Het afgelopen weekend is mij iets vreselijks overkomen. Ik heb mijn telefoon in het toilet laten vallen. Gelukkig was ik er snel bij zodat ik nog enige opties had; er zat namelijk nog leven in mijn toestel.

Je vraagt je af wat dit nou met zwangerschap en kraamzorg te maken heeft. Mijn antwoord hierop is: alles! Niet de gebeurtenis op zich maar wel de tips en adviezen die ik gekregen heb de afgelopen dagen. Met het beetje leven dat mijn toestel nog bezat zocht ik op internet naar advies wat ik het beste kon doen en dat kreeg ik! Alleen werd het er voor mij niet duidelijker op. Sterker nog: na het lezen van onderstaande adviezen heb ik maar gewoon gedaan wat ik dacht dat goed was. Ik kreeg namelijk de volgende tips:

- Zet je telefoon (juist niet) uit;
- Haal je telefoon (juist niet) uit elkaar;
- Leg je telefoon in een bak rijst (nee hoor, dat is al achterhaald);
- Föhn je telefoon (juist niet) droog

Internet tijdens het kraambed
Deze situatie deed me denken aan een workshop die ik ooit gegeven heb over het gebruik van internet/telefoon/social media tijdens het kraambed. Tijdens het behandelen van het gemak van het internet was de zaal het roerend met me eens. De zaal werd pas onrustig tijdens het bespreken van de nadelen van zoveel informatie en de verwarring van vele moeders die even een kwaal op denken te zoeken. Geluiden van herkenning vulden de zaal.

Online adviezen
Inderdaad: soms is het handig om even een advies van de verloskundige of kraamverzorgende na te trekken op het internet of de vraag even in je Whatsapp-groep te gooien. Echter, de adviezen die de verloskundigen en kraamverzorgenden geven zijn afhankelijk van meerdere factoren zoals het geboortegewicht, de conditie van moeder en kind en het aantal dagen dat de baby oud is (op de eerste dag na de geboorte adviseer je nou eenmaal iets anders dan een week later). Mijn tip is dan ook om voorzichtig te zijn met het internet als je vragen hebt. Vraag je vragen aan de zorgverlener of iemand die jou goed kent zodat je een advies krijgt dat bij je past. Bovendien is er tegenwoordig online zoveel (tegenstrijdige) informatie beschikbaar dat je daar als kersverse moeder vaak alleen maar onzeker van wordt. Laat staan van alle (ongevraagde) adviezen op social media. Geniet dus van je kraamtijd en laat je telefoon even voor wat het is!

Ik ben de komende dagen bezig met de nazorg van mijn telefoon. Ik verzorg 'm als een baby en ga iedere drie uur even kijken hoe het gaat, dag en nacht...

Lees HIER de vorige artikelen van Simone. 

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Simone Compier is moeder van twee kinderen en naast lactatiekundige ook eigenaresse van kraambureau Mammae Mia in Amsterdam. Ze heeft op vrij jonge leeftijd twee kinderen gekregen en weet (mede door haar ervaring in de kraamzorg) hoe ontzettend leuk, maar ook intensief de babytijd kan zijn. 
  
Naast het runnen van een kraambureau geeft Simone ook nog cursussen aan aanstaande ouders en scholingen aan zorgverleners. 
  
Haar missie is om ouders zo goed en eerlijk mogelijk voor te bereiden op het ouderschap.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50