Intrusies maken je geen slechte mama

Intrusies maken je geen slechte mama
  • in Moeder
  • 2
  • 570
  • 10/12/2024

Heb jij weleens intrusies, ofwel negatieve gedachten? Maar dan zo erg, dat ze de hele dag overheersen? Postpartum-deskundige Tilda legt uit wat je kunt doen om dit te voorkomen.

Veel moeders die ik zie in mijn praktijk, hebben last van negatieve intrusies, negatieve gedachten en emoties. Als je niet op een roze wolk zit, overheersen deze negatieve gedachten vaak en meestal de hele dag door. De meeste mama’s durven niet open te praten over hun intrusies uit angst om als slechte of ontaarde moeder gezien te worden. Zelf had ik er ook last van en was ik heel bang om hierover te praten: ’straks pakken ze mijn kindje van me af.”

Op het moment dat intrusies je leven beheersen, is het heel moeilijk om van het moederschap of je kindje(s) te genieten. Logisch, want dit soort gedachten zijn heel naar om te ervaren.

Waar komen intrusies eigenlijk vandaan?

Intrusies komen voort vanuit een waarschuwingssysteem in je brein. Vanuit de oertijd is dit mechanisme zo ontwikkeld, omdat we als mens moesten overleven. Hierdoor geeft je brein waarschuwingssignalen af. Bij sommige mama’s (en ook papa’s) zorgt dit voor intrusieve gedachten. Een paar veel voorkomende intrusies zijn: je kindje neersteken met een mes, je kindje uit het raam gooien, de kinderwagen voor een bus duwen, je baby laten verdrinken in bad. En nog vele andere scenario’s. Vaak is het zo, dat als je er eenmaal eentje hebt gehad, het er al snel meerdere worden in verschillende variaties. Dat komt, omdat je brein heel snel associaties legt.

Omdat dit waarschuwingssystemen evolutionair gezien heel sterk is ontwikkeld, gaat deze waarschuwing niet subtiel. Je brein zegt niet: ‘Hey, kom even zitten met een kopje thee’. Nee, je brein geef je, hoppakee, vanuit het niets, die intrusie. Levensecht zie je voor je hoe je je kindje van een brug afduwt.

Je bent geen slechte moeder

Als je dit leest en je herkent deze intrusies: je bent geen slechte moeder. Het feit dat je deze gedachten hebt, betekent eigenlijk dat je juist wil dat je kindjes niks overkomt. Dus intrusies maken je, hoe dubbel dit ook mag klinken, juist een goede moeder. Je hebt enkel aan een waarschuwingssysteem in je brein wat on overdrive is. Je wil je kindje niet echt iets aandoen, je bent alleen heel bang dat het wel gebeurt. Zelf had ik ook heel erg last van intrusies. Dan liep ik op een brug met mijn kinderwagen en dacht ik: als ik haar nu loslaat, dan is ze dood.”

Vreselijk vond ik het. Ik schaamde me zo enorm voor al mijn negatieve gedachten en emoties. Het duurde dan ook een lange tijd, voor ik het er met iemand over durfde te praten. Ik kon het gewoon niet uit angst dat ik opgesloten zou worden en m’n kindje nooit meer zou zien.

Je bent niet alleen!

Weet, dat je niet alleen bent lieve mama. Zowel mannen, als vrouwen, jong en oud hebben intrusies. De meest voorkomende is: je staat op de trein te wachten. Je ziet de trein naderen en denkt in een split second: zal ik ervoor springen? Je doet het niet, maar je denkt het wel even. Normaliter ging je dan gewoon door met de orde van de dag. Maar, nu je mama bent geworden, voel je je zoveel meer verantwoordelijk dan daarvoor. Ik zie heel veel mama’s met deze vervelende negatieve gedachten in mijn praktijk. Intrusies zijn naar, maar definiëren jou niet. Je bent meer dan je gedachten en de bijbehorende emoties. Accepteer dat je deze intrusies hebt en laat ze vervolgens weer gaan. Je bent niet wat je denkt.

Wil je hulp bij je intrusies?

Herken je bovenstaande en worstel je ook met intrusies? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik begrijp je als geen ander en weet precies wat ik moet doen om je hiermee te helpen.

Lees ook:

Als intrusies je leven als moeder overnemen
Als je als moeder constant in angst leeft

Lekker luisteren: podcast over pre-eclampsie

Beeld: Pexels

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Tilda is moeder van Livia en Emmi. Ze maakte na de geboorte van haar dochtertje een postnatale depressie door.

Nadat deze was opgeklaard, wilde ze graag moeders helpen, zoals ze zelf ook geholpen is tijdens haar postpartum depressie. Daarom besloot ze haar eigen begeleidingspraktijk voor mama's zonder roze wolk op te richten. Vanuit haar expertise als therapeut en ervaringsdeskundige op het gebied van postnatale depressies, begeleidt ze moeders weer het positieve pad op. 

Ook heeft ze de podcast The Real Deal bedacht en interviewt ze in de BabyBytes-podcaststudio deskundigen die advies geven aan kersverse ouders.

Voor meer informatie, kijk op froufroubegeleiding.nl. De begeleiding wordt vergoed door de zorgverzekering.

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • Nog-even!

    Tilda, misschien is het toch wel wijzer om eerst een gedegen opleiding te doen, voor je mensen gaat aanbieden om hen te begeleiden. Dan kun je moeilijke woorden ook écht uitgelegd krijgen. Nu komt het over alsof je een duur woord gebruikt, dat je zelf niet begrijpt.

    Een schriftelijke cursus lifecoach van een paar maanden is níet hetzelfde als een studie psychologie. En dat jij een postpartumdepressie hebt gehad, betekent niet dat je expert bent op het gebied van mensen begeleiden.... Dat je jezelf hier als therapeut aanbiedt, gaat echt alle perken te buiten....

  • Sharon

    Even een kanttekening aan de betekenis van intrusie

    Een intrusie is een vaak opkomende DWANGgedachte (die door het vaak opkomen een negatieve lading krijgt) dit had even beter omschreven kunnen worden, nu lijkt het namelijk alsof een negatieve gedachte een intrusie is.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50