'Invloed grootouders op gezondheid kind pakt soms negatief uit'
- Redactie
- in Kinderen
- 1
- 7195
- 19/11/2017
Ik ben dolgelukkig met de hulp die wij krijgen van onze ouders bij de verzorging en opvoeding van de kinderen. Beide ouders passen één dag in de week op, zodat onze kinderen (nog) niet naar het kinderdagverblijf hoeven. Voor ons een hele prettige oplossing, omdat wij het een fijn idee vinden dat ze zo één op één-aandacht krijgen én een sterke band met opa en oma opbouwen.
Daar is niet iedereen het mee eens, maar nu blijkt ook uit wetenschappelijk onderzoek van de universiteit van Glasgow dat hulp van een oppasoma en -opa niet de meest gezonde optie voor het kind is. Oppasoma's en -opa's blijken hun kleinkinderen namelijk te vaak teveel te willen verwennen, met zoete en vette snacks tot gevolg. Ook krijgen kinderen bij opa en oma vaak minder lichaamsbeweging én roken opa's en oma's vaker (stiekem) rond hun kleinkinderen dan de ouders zouden willen.
Grootschalig onderzoek
Laat ik voorop stellen dat ik mijn (schoon)ouders niet in bovenstaande herken. Ze gaan juist altijd hele dagen de hort op met onze kinderen, geven ze voornamelijk gezond te eten (zoals wij ook doen) én roken allemaal niet. Toch trokken de wetenschappers deze conclusie na grootschalig onderzoek. Ze vergeleken de onderzoeksresultaten van 56 onderzoeken die betrekking hadden tot de relatie tussen kinderen en hun grootouders en richtten zich hierbij op drie belangrijke onderwerpen: roken, gezond eten en beweging. Met bovenstaande resultaten als opvallende uitslag.
Wij zijn enorm benieuwd in hoeverre jullie (schoon)ouders betrokken zijn bij de opvoeding van jullie kinderen en hoe blij jullie hiermee zijn en hebben daarom een enquête gemaakt. Wij trekken bovenstaande conclusies namelijk ernstig in twijfel. Hoe zit dat bij jullie?
Mocht je trouwens geïnteresseerd zijn in het verslag van het onderzoek van de universiteit van Glasgow over dit onderwerp? Je kunt het teruglezen in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS One Journal.
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (1) Stuur een bedankje