Je baby in slaap laten vallen? Dit doen ouders verkeerd
- Chantal
- in Baby
- 2
- 4543
- 01/12/2022
Wat kun je doen als je baby weigert te slapen? Ouders doen van alles om de kleine in slaap te laten vallen, maar niet alles is goed om te doen. We doen het ook vaak verkeerd...
1. Muziekmobiel en alles wat herrie maakt in slaapomgeving
Het klinkt zo rustgevend: een mobiel of een knuffel die klassieke deuntjes afspeelt, maar eigenlijk is het beter om alles wat geluid maakt of zogenaamd rustig licht geeft, te verwijderen uit het bedje van je baby. Volgens slaapdeskundige Emma Coe zijn baby's snel afgeleid en vinden ze alles interessant. Zij adviseert juist om een donkere, rustgevende en eigenlijk saaie slaapomgeving te creëren voor je kleine. 'Probeer consistent te blijven door hun slaapomgeving waarbij ze in slaap vallen, hetzelfde te houden als de slaapomgeving waarin ze midden in de nacht wakker worden. 'De kans is kleiner dat een baby helemaal wakker wordt als zijn omgeving hetzelfde blijft.' Verder tipt ze om alle onnodige spullen als knuffels, kussentjes en overbodige lakentjes uit het bedje te verwijderen om een rustgevende omgeving te creëren.
2. Hoge verwachtingen hebben van een pasgeboren baby
Je gaat er eigenlijk vanuit: baby's slapen veel. Het is heel vanzelfsprekend dat ze in slaap vallen en dan lekker blijven slapen. Maar dat is dus niet altijd zo. Soms snapt een baby niet hoe hij in slaap kan vallen. Soms moet je een baby helpen, door inderdaad soms eindeloos in je armen te dragen... En daar hoef je je helemaal niet over ongerust te maken, volgens Coe. 'Geniet van die momenten, want ze gaan sneller voorbij dan je denkt.'
Als je baby ongeveer vier maanden is, kun je je baby leren hoe hij zelfstandig in slaap kan vallen. Maar zie het als een oefenperiode en houd er rekening mee dat het niet altijd volgens plan zal gaan.
3. Meteen naar ze toesnellen zodra ze een krimp geven
Ben jij ook zo'n moeder die meteen naar haar baby toesnelt zodra die maar een geluidje maakt. Volgens Coe kun je dat beter niet doen. 'Door er meteen op af te gaan, maak je een baby juist helemaal wakker. Dus er meteen naartoe gaan kan het tegenovergestelde effect hebben.' Volgens de slaapdeskundige kun je beter even afwachten wat er gebeurt, want baby's kunnen vaak vanzelf weer verder slapen.
4. Zo laat mogelijk naar bed brengen om te voorkomen dat ze vroeg wakker worden
Word jouw kleintje ook zo heerlijk vroeg wakker? Het is dan heel verleidelijk om hem 's avonds later te laten slapen, zodat hij de volgende ochtend later wakker wordt. Maar dit blijkt dus helemaal niet te helpen. Sterker nog: volgens deskundigen werkt dit juist averechts. 'Oververmoeidheid kan ervoor zorgen dat je vroeg wakker wordt, dus door je kind later te laten slapen, maak je het alleen maar erger.' Ze adviseren juist om je kind eerder te laten slapen.
5. Luisteren naar de adviezen van anderen
Iedereen wil je natuurlijk graag helpen als je steen en been klaagt over slapeloze nachten door een kind dat weigert te slapen. Nu doen we dat natuurlijk ook met deze adviezen. Het verschil dat dat deze adviezen afkomstig zijn van een slaapdeskundige.
Elke ouder heeft natuurlijk zijn eigen stijl én elk kind is anders. Dus oplossingen die voor die ouders hebben geholpen, kunnen jou misschien helpen, maar misschien ook niet.
Coe: 'Het verbeteren van het slaappatroon van je baby vergt consistentie en veel geduld. Als iemand je bijvoorbeeld aanraadt om je baby te laten huilen en je voelt je daar helemaal niet fijn bij, doe het dan niet. Ga aan de slag met dat wat aansluit op jouw stijl als ouder en op het karakter van je baby.'
Lees ook:
Nieuws trend: speelgoedvis die je baby lekker laat slapen
Lisa (34) heeft ernstig slaaptekort: 'Niemand neemt ons serieus'
Bron: HuffingtonPost
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (2) Stuur een bedankje