Je baby's allereerste rapportje: de Apgar-score

Je baby

Nog geen minuut na de geboorte, wordt je kindje al aan zijn of haar eerste test onderworpen om de gezondheid van je kindje te checken. Vijf en tien minuten later wordt dat nog een keer herhaald. 

Deze test, de Apgar-test genaamd, is bedacht door Dr. Virginia Apgar in 1952. Hij wordt bij ieder kindje uitgevoerd door de verloskundige, gynaecoloog of kinderarts die je tijdens je bevalling heeft begeleid. 

Lees ook:
Deze zeven dingen vertelt niemand je over de bevalling

Wat wordt er getest?

Heel handig, maar aan de letters van de achternaam van de bedenker, valt enigszins op te maken waarop newborns getest worden:

Ademhaling
Pols- en hartslag
Spierspanning
A
spect/kleur van de huid
Reactie (op prikkels)

Hoe gaat dat?

Zonder dat je het als pas bevallen moeder door hebt, wordt de Apgar-test uitgevoerd. Vliegensvlug beoordeelt de zorgverlener bovenstaande punten bij je baby met een 0, 1 of 2. Het totaal wordt bij elkaar opgeteld en bij een score van 7 tot 10 doet je kindje het goed, bij een score van 4 tot 6 is even aankijken hoe de latere tests gedaan worden belangrijk en bij een score van 0 tot 3 is direct ingrijpen toch vereist. Meestal kan je kindje met wat zuurstof al een heel eind geholpen worden.

Het is gebruikelijk dat de eerste Apgar-score het laagst is van alle drie de tests, meestal scoort je kindje dus beter naarmate die iets tot rust heeft kunnen komen van de geboorte. Het is per slot van rekening ook niet niets, opeens op de wereld zijn!

Kritiek

De Apgar-score is een wereldwijd toegepaste manier om snel te controleren of een kindje het goed doet. Toch is er ook kritiek op deze methode, aangezien hij per persoon verschillend kan lopen. De ene verloskundige kan bij hetzelfde kind namelijk een andere score geven dan een andere verloskundige. De criteria liggen namelijk niet vast. 

Weten jullie de Apgar-score van jullie kindje(s) nog?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • Barbamammie79

    Onze jongste had een 3.. Ik schat in 2 voor de hartslag.en misschien 1 voor reactie op prikkels (?) Zou ik eens na moeten kijken.. Hij was grijs... helemaal slap .. ademde niet.

    Hij werd heel snel afgenaveld en meegenomen. Trok gelukkig snel bij

  • Anna-76

    Schrikken! Gelukkig dat het snel bij trok. Spannende momenten dan.

    Onze oudste begon met 6 en eindigde op 8

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50