Je buik na de bevalling

Je buik na de bevalling
  • in Moeder
  • 1
  • 963
  • 07/05/2024

Zwangerschap is iets heel unieks, maar het brengt ook veranderingen met zich mee. Je buik verandert aanzienlijk in de negen maanden tijd van de zwangerschap. Begrijpelijk, aangezien er een groeiend kindje in je buik zat. Hierdoor kunnen vrouwen last krijgen van slappe buikhuid, striae, linea nigra of diastase. Hoe herstelt je buik na de bevalling?

De slappe huid na de bevalling

De buik wordt groter tijdens de zwangerschap. De onderliggende spieren bij de buik zijn door de zwangerschap slapper geworden. Zodra de bevalling is geweest is de buik leeg, alleen veert de huid niet meteen terug. Zo vormt er een slappe huid bij de buik, het is rimpelig en rekt makkelijk mee. Er zijn geen methodes om dit te voorkomen, maar de baarmoeder gaat weer krimpen tot de ware grootte voor de zwangerschap en de buikspieren gaan ook weer naar de goede plek toe.

De zwangerschapsstriemen na de bevalling

Striae heeft elke vrouw wel, maar tijdens de zwangerschap gebeurt dit sneller. De huid kan de groei van de buik niet bijhouden. Striae zijn onderhuidse bindweefsel scheurtjes waardoor de paarsrode strepen ontstaan. De strepen verdwijnen niet na de bevalling maar worden wel minder zichtbaar. De striae gaat dan naar een lichtere paarsachtige kleur.

Linea nigra na de bevalling

Alle vrouwen hebben een linea alba, de witte lijn op de buik. Zodra vrouwen zwanger raken wordt de linea alba de linea nigra. De witte lijn wordt donkerder. De oorzaak hiervan is een verandering van de hormonen tijdens de zwangerschap. Tot tachtig procent van de zwangere vrouwen krijgt linea nigra. Bij de ene persoon donkerder dan bij de andere persoon. De linea nigra trekt na de bevalling weg zodra de hormoonlevels weer terug zijn op reguliere levels.

Diastase na de bevalling

Diastase is eigenlijk het uiteenwijken van rechte buikspieren, dit kan uitwijken tot 2,5 centimeter uit elkaar. Zo heeft de baby meer ruimte om te groeien. Diastase herstelt langzamer, naarmate de hoeveelheid zwangerschappen. Wanneer het herstel na de bevalling niet soepel verloopt kunnen er klachten ontstaan zoals rugklachten en bekkenbodemklachten. Als je hier last van hebt, neem contact op met je huisarts.

De buik na een keizersnede

Bij een keizersnede is er sprake van een litteken op de buik. De eerste weken van de bevalling is het litteken een donkere, paarsrode streep en na een paar weken kan het litteken ingesmeerd worden met een crème. Naarmate de maanden verstrijken wordt het litteken lichter en vager. Naast het litteken is er ook een aantal klachten die bij een keizersnee kunnen voorkomen.

  • Buikpijn: buikpijn ontstaat bij de wond van de keizersnede en vormt een trekkend gevoel aan de zijkant van het litteken, dit komt door hechtingen en verdwijnt vanzelf.
  • Darmen: de darmen werken nog niet helemaal zoals voor de bevalling, hierdoor kunnen er darmkrampen ontstaan.
  • Bloedverlies: bloedverlies is het geval bij zowel een vaginale bevalling als een keizersnede.
  • Misselijkheid: er kan misselijkheid ontstaan als de vrouw onder narcose is geweest.
  • Doof gevoel: rondom het litteken kan een doof gevoel ontstaan doordat de zenuwen tijdens de operatie in de buikhuid zijn doorgesneden. Dit kan zes tot twaalf maanden duren. Heel soms kan dit dove gevoel blijvend zijn.
  • Vermoeidheid: vermoeidheid is een veel ervaren klacht. Luister naar het eigen lichaam en neem rust.
  • Emotie: veel vrouwen vinden het lastig als de bevalling niet volgens plan is gegaan of moeten nog heel erg wennen aan de situatie, probeer hierover te praten. Emotioneel moet de vrouw ook herstellen.

Hoe is jouw buik veranderd na je bevalling?

Lees ook: 

Dit deed het moederschap met mij na de bevalling
Ben jij tevreden met je lichaam na de bevalling? 

Beeld: Canva.com
Bron: 24baby.nl
Clevelandclinic.org
Zwangerenportaal.nl

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Ikendochter

    Ik heb mijn buik weer zo goed als terug net als voor m'n bevalling alleen wat zachter

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50