Je kindje is verkouden: hoe kun je het beste helpen?
- Redactie
- in Kinderen
- 1
- 8393
- 19/01/2017
Kinderen krijgen regelmatig te maken met verkoudheid en flinke hoestbuien. Vooral erg vervelend voor je kleine schat, die al blaffend als een zeehond in zijn of haar bedje ligt, maar ook lastig voor jou als moeder. Jij ligt er namelijk net zo goed wakker van en bovendien wil je als ouder zijnde graag helpen.
Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kan doen om je verkouden en hoestende kleintje te helpen.
Helpen
Als ouder zijnde is het lastig om toe te kijken terwijl je kleintje snottert en hoest. Bij echt jonge kinderen (tot twee jaar) kun je meestal niet veel meer dan thuis wat knutselen. Je kan wel:
- Met je kleintje in de badkamer gaan zitten terwijl je een hete douche laat stromen. Op die manier ga je dus even met je kindje stomen in de ruimte (en voor de duidelijkheid: je zet je kindje dus niet onder een hete douche!).
- Leg een doormidden gesneden ui in het kamertje van je kind. Het kinderkamertje ruikt binnen no-time dan misschien wel naar pan verse hachee, maar dat moet je er maar op de koop toenemen. De bestanddelen in uien kunnen er namelijk voor zorgen dat je kleintje beter door zijn of haar neus kan ademen. Dit kan ook helpen bij het hoesten.
- Zet het hoofdeinde van het bedje van je kind iets schuin (bijvoorbeeld door er een paar boeken onder te leggen). Door niet helemaal plat te liggen wil het ademen ook wel eens makkelijker gaan. Overigens alleen aan te raden als je een kindje hebt dat rustig slaapt. Mijn kinderen schuiven tijdens hun slaap het hele bed door en mijn oudste eindigde als newborn dan ook een keer horizontaal hulpeloos tegen het voeteneind aan, nadat ik met de beste bedoelingen zijn bedje iets schuin had gezet. Arm kind.
Bovenstaande tips werken maar matig, maar tot de leeftijd van twee jaar mag en kan je weinig anders doen dan de tijd uitzitten. Als je kindje wel ouder is, mag je ook andere middelen gebruiken om de hoest op te lossen. Het is dan echter wel belangrijk dat je de verschillende soorten hoest kunt herkennen.
Reutelen
Door verkoudheid met veel slijm kan je kind te maken krijgen met vastzittende hoest. Bij vastzittende hoest is het zo dat je uk moeite moet doen om het slijm los te hoesten. Je herkent vastzittende hoest door een reutelend geluid, vooral bij het inademen en hoesten. Hoor je je kindje dus rochelen en heeft ‘ie een zware ademhaling? Dan is de kans groot dat je met vastzittende hoest te kampen hebt.
Piepen
Misschien nog wel irritanter dan de vastzittende hoest, is de droge hoest. Het monster wordt ook wel kriebelhoest genoemd, en dan weet je vast waar ik het over heb. Bij een droge hoest is het zo dat de prikkel om te hoesten niet onderdrukt kan worden, dus je arme kind blaft als een vis op het droge en lijkt hier niet mee te kunnen stoppen. Een droge hoest geeft een prikkelend, kriebelig en droog gevoel in de keel. De borst voelt schoon en er is geen reutelend geluid te horen.
Houd je kindje bij een verkoudheid altijd goed in de gaten. Als hij of zij geen koorts heeft, alert is en voldoende eet en drinkt, is een bezoekje aan de huisarts in de meeste gevallen gelukkig niet nodig. Kinderen worden nu eenmaal gemiddeld zes tot tien keer per jaar verkouden. Heb je toch twijfels over de gezondheid van je kleintje? Dan is de huisarts er natuurlijk altijd om hem of haar even na te kijken.
Zijn jouw kindjes ook af en aan verkouden? En hebben jullie nog gouden tips om de kleintjes te helpen?
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Bisolvon
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (1) Stuur een bedankje