Je vluchttas inpakken: vergeet deze dingen niet!

Je vluchttas inpakken: vergeet deze dingen niet!

Of je nu besloten hebt om thuis te bevallen of in het ziekenhuis: je vluchttas inpakken is essentieel. Je weet maar nooit of je nu bedoeld of onbedoeld in het ziekenhuis moet bevallen. Hoe fijn is het als je dan alles bij je hebt wat je nodig hebt!

Eén tip: zorg dat je je vluchttas op tijd inpakt, het liefst een maand van tevoren. Wacht niet tot het allerlaatste moment, want als je eenmaal hoogzwanger bent, is stressen of je alles wel bij je hebt het laatste wat je nodig hebt.

Twee vluchttassen

Voor een efficiënte organisatie, pak je twee aparte tassen in: de eerste met benodigdheden voor je aankomst in het ziekenhuis en de bevalling, en de tweede met alles voor jou en je baby tijdens de rest van het verblijf. Maak een checklist met alle benodigdheden en betrek je partner bij de voorbereidingen (en misschien wil hij nog bepaalde dingen mee?).

Onmisbaar voor de bevalling

Voor de grote dag kun je het beste deze dingen meenemen in je vluchttas:

  • Een comfortabel, loszittend overhemd in een donkere kleur meenemen.
  • Een boek of tablet met voldoende batterij houden je bezig, want de bevalling kan enkele uren duren.
  • Naar muziek luisteren kan je ook helpen ontspannen, dus vergeet niet je koptelefoon of Bluetooth-speaker mee te nemen.
  • Neem een zoet drankje mee dat je kracht geeft en een spuitfles voor water om je af te koelen.
  • Nu hoef je alleen nog maar de eerste outfit van je baby in te pakken:
  • een katoenen rompertje,
  • een pyjama, een vestje,
  • een mutsje om zijn hoofdje warm te houden,
  • een paar sokjes en eventueel wantjes,
  • en een slaapzak om hem in zijn bedje te leggen.

Belangrijke documenten

Zorg ervoor dat je administratieve documenten zoals je paspoort en verzekeringsinformatie in een mapje makkelijk bij de hand hebt. Neem ook je medisch dossier van je zwangerschap en je geboorteplan mee, zodat je het medisch personeel kunt informeren over je voorkeuren.

Comfortabele kleding voor mama en baby

Voor jou

Denk ook aan de rest van je verblijf op de kraamafdeling en pak outfits in waar jij je goed in voelt en kies geschikt en comfortabel ondergoed uit. Denk ook aan nachtjaponnen, kamerjas en pantoffels om het je helemaal comfortabel te maken. In Nederland mag je in principe enkele uren na de bevalling al naar huis, bij een keizersnede na minstens 48u. In geval van complicaties kan het ziekenhuisverblijf wel langer duren. Houd hier rekening mee dus neem extra kledingstukken mee zodat je zeker niets te kort komt.

Voor de baby

Natuurlijk moet je ook kleding voor je baby inpakken. Reken op een rompertje, pyjama en een paar sokjes per dag. Afhankelijk van het seizoen kun je ook truien meenemen voor over het rompertje. Voeg luiers, mutsjes, slofjes, een slaapzak en een eerste knuffel toe. Kies kleding die gemakkelijk aan en uit te trekken is, omdat je zelf misschien nog niet zo gemakkelijk kan bewegen. Denk ook aan een speciale outfit voor de eerste foto’s, en een warmere tenue voor als jullie de kraamafdeling verlaten en het buiten koud is.

Toilettas voor mama en baby

Pak je toiletspullen in alsof je op reis gaat. Voor een snelle opfrisbeurt kan droogshampoo van pas komen. Kies ook items uit die je comfort en zelfvertrouwen bieden, zoals een geurende douchezeep of een hydraterende crème.

Alles voor borstvoeding

Ben je van plan om borstvoeding te geven? Dan zijn kledingstukken die aan de voorkant opengaan en een borstvoedingsbeha is ook erg handig. Vergeet de zoogkompresssen en tepelcrème niet in je toilettas te doen.

Een draagdoek

Van zodra je kleintje geboren is, wil je niets liever dan hem of haar voortdurend dicht bij je houden. En dat gevoel is wederzijds, want niets is zo rustgevend voor een baby’tje als lekker tegen zijn ouders aan liggen. Een draagdoek is een slimme oplossing, want het biedt een geruststellende nabijheid voor je pasgeborene, terwijl je je handen vrij hebt. Kies voor een lichtgewicht, verstelbaar en gebruiksvriendelijk model.

Bron: Ergobaby

Lees ook:

Nog meer handige tips voor je vluchttas
Checklist vluchtkoffer

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


  • Lady-Whistledown

    Ik wist dat ik meerdere dagen in het ziekenhuis moest bl8jven maar de lockers in het ziekenhuis zijn ook niet zo groot dat je met gemak alles kwijt kan. Mijn man kwam toch dagelijks op bezoek dus in de ochtend nam hij schone kleding mee en ging de was mee naar huis.

  • Jvb

    Het zal heel persoonlijk zijn, maar veel dingen hiervan heb ik 3x niet nodig gehad. Twee setjes voor de baby, kleding voor jezelf, kleding voor je man, wat toiletspullen, wikkeldekentje voor in de maxi cosi, opladers van telefoons en that's it. Verzekeringspas, medische dossiers ed nooit nodig gehad want dat is gewoon in het systeem beschikbaar, het eten en drinken werd goed voor gezorgd (al hoor ik wel eens dat met name de vaders wel wat extra te snacken willen) en entertainment was niet nodig en anders was er gewoon een tv in de kraamsuite. Slaapzak voor de baby hoeft echt niet, luiers zijn ook niet nodig want die krijg je gewoon van het ziekenhuis.

  • Rupsje1995

    En als je langer moet blijven gewoon oma vragen even je kast te plunderen en het te komen brengen. Kan ze gelijk de kleine bewonderen 😉

  • Jvb

    Ja precies. Kom je aan met je hutkoffers, mag je na een paar uur al naar huis 😅 En al een maand lang kleding ingepakt hebben zitten, dat wilde ik die maand ook gewoon nog aan. Probeer in NL het weer voor over een maand maar eens te voorspellen en wat je dan inpakt of thuis nog nodig hebt die maand.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50