Keizersnede gehad? Zo kun je het beste herstellen
- Chantal
- in Bevalling
- 3
- 40914
- 23/03/2020
Mijn eerste is via een keizersnede geboren en dat vergde een heel ander herstelproces dan bij mijn tweede die via de normale weg ter wereld kwam. Met deze tips kun je het beste herstellen na een keizersnede.
Als je een keizersnede hebt gehad gaat neemt het herstelproces ‘iets’ meer tijd in dan bij een vaginale bevalling. Er zijn een paar manieren waardoor je het herstelproces wat soepeler kunt laten verlopen.
Lees ook:
Alles wat je wilt weten over een keizersnede
Kauwgom
Zo kwam in juni 2017 in een onderzoek naar voren dat het kauwen van kauwgom het herstelproces positief kan beïnvloeden. Het kauwen zorgt ervoor dat je stofwisseling wordt gestimuleerd. Bij het onderzoek werden 3.000 vrouwen onderzocht die een keizersnede hadden ondergaan. Degenen die direct na de operatie drie keer per dag kauwgom kauwden, voelden zich beter dan de vrouwen die dat niet hadden gedaan.
Nu is kauwgom nog niet echt een standaardadvies bij een keizersnede. Gelukkig zijn er meer manieren om goed te herstellen na een keizersnede. Verloskundige Janet Fyle zette ze voor de Huffington Post op een rij.
1. Stukje lopen
Ook al voelt het niet echt prettig om op te staan, laat staan rechtop staan, volgens Fyle is dat toch heel goed voor de bloedsomloop. “Na de operatie kun je weer een beetje eten zodat je je stofwisseling weer op gang kunt brengen. Na ongeveer zes uur zou je in staat moeten zijn om om je bed heen te kunnen lopen en weer rechtop in bed te kunnen zitten.”
2. Pijnstillers
Na de keizersnede kan het allemaal behoorlijk pijnlijk aanvoelen in je buik. “We kunnen je dan niet pijn laten lijden”, zegt Fyle. “Als je pijn hebt dan heb je ook geen zin om in beweging te komen.” Dus pijnstilling is volgens de verloskundige heel belangrijk. “Als je een pijnstiller inneemt ben je eerder geneigd om op te staan en rond te lopen.” Overleg met je verloskundige of begeleidend arts welke pijnstillers je kunt innemen.
3. Langzaamaan eten en drinken
“Een van de dingen die we als verloskundige meteen stimuleren is om het eten en drinken langzamerhand weer op te pakken”, zegt Fyle. “Je kunt eten en drinken op het moment dat je daar weer behoefte aan hebt. Het eten en drinken zal je stofwisseling weer op gang brengen.”
4. Hulp met de baby
Elke vrouw die bevalt heeft hulp nodig om de kneepjes van het vak als ouder te leren. Maar als je pijn hebt is dat soms erg lastig. Volgens Fyle heeft elke vrouw dan behoefte aan steun en aan bevestiging. Ook heb je behoefte aan veel rust en heb je veel hulp nodig met de baby maar je moet de nieuwbakken moeder het gevoel geven dat ze betrokken zijn bij de verzorging van de baby.”
5. Wond
Na een keizersnede heb je een wond op je onderbuik die goed schoon en droog moet houden om het herstel zo goed mogelijk te laten verlopen. Draag losse kleding en katoenen ondergoed. Neem pijnstillers in overleg met je verloskundige en arts en houd goed in de gaten of je geen tekenen van een infectie ziet. De verloskundige of de begeleidend arts komt ook langs om de wond goed in de gaten te houden.
6. Thuis
Na een keizersnede mag je na drie à vier dagen weer naar huis. Als je thuis bent is het belangrijk om in beweging te blijven maar je moet zeker niet overdrijven. Zo kun je je baby dragen, maar absoluut geen dingen die zwaarder zijn dan je baby. Maak dagelijks een kleine wandeling, maar doe het rustig aan. En ga ook niet meteen autorijden of met je partner vrijen. Ga deze dingen doen als je het gevoel hebt dat je aankunt. Dat zal ongeveer na zes weken zijn.
7. Medisch advies
Als je weer thuis bent en je krijgt klachten zoals extreme pijn, zwellingen bij de wond of andere klachten neem dan meteen contact op met je verloskundige of arts!
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (3) Stuur een bedankje