Kelly (33): 'Die beenweeën wens ik niemand toe!’
- Redactie
- in Bevalling
- 2
- 1587
- 28/01/2024
Je hebt verschillende soorten weeën. Buikweeën zijn het bekendst, maar je kunt ook last krijgen van een wat minder bekende vorm: beenweeën, waarbij de een het gevoel heeft alsof je enorme kramp in je bovenbenen krijgt, een ander ervaart het meer als zenuwpijn. Kelly had er verschrikkelijk veel last van: ‘Beenweeën wens ik niemand toe'.
“Op oudejaarsdag 2022 kwam ik erachter dat ik zwanger was. Kort daarvoor had ik een miskraam gehad en op de een of andere manier wist ik zeker dat het nu raak was.
Ruim voor mijn NOD deed ik een test en ja hoor, een heel licht streepje. Mijn partner verklaarde me voor gek. ‘Doe nou maar rustig. Je wilt het té graag zien. Misschien is het niks’, zei hij nog. Ik wist het zeker. Een aantal dagen later deed ik een nieuwe test en deze gaf de bevestiging van een duidelijke streep.”
Blij met misselijkheid
“Bij mijn eerste zwangerschap maakte ik me totaal geen zorgen. Als gezonde vrouw ging ik er van uit dat er niks mis zou gaan. Na de miskraam was dat anders. Ik weet nog goed hoe blij ik was toen ik de eerste misselijkheid kreeg. Het voelde alsof mijn lijf hard werkte en het dus deze keer goed zat.
Net als in mijn eerste zwangerschap bleef ik tot de twintig weken misselijk. Nu koos ik echter wel voor medicatie omdat 24 uur per dag misselijk zijn niet vol te houden was met een dreumes in huis.”
Voorspoedige zwangerschap
“Verder verliep de zwangerschap voorspoedig. Ik vond de laatste weken erg lang duren, aangezien ons eerste kindje met 37 weken werd geboren, maar ik voelde me goed. Tot de allerlaatste dag zat ik nog op de fiets en ik heb een dag daarvoor nog gezwommen. Het was namelijk een bloedhete september.”
Weeën
“Net voorbij de 40 weken begonnen laat in de avond de weeën en voelde het direct niet meer zoals de oefenweeën. Mijn partner sliep nog en daarom heb ik hem bewust nog even laten liggen, terwijl ik door het huis ijsbeerde.
Mijn eerste bevalling was een droombevalling en ik ging er nu dus zeer positief in. Na een paar uur werden de weeën sterker. Ik maakte mijn partner wakker en belden we mijn moeder en de verloskundige. Gezien een hele snelle eerste bevalling mocht ik bellen zodra ik dacht dat het the real deal was en hoefde ik mijn weeën niet te timen.”
Help! Beenweeën!
“Mijn moeder bleef beneden en zou alleen bijspringen als onze oudste wakker werd óf mijn partner flauw zou vallen. De weeën stagneerden toen de verloskundige er was en na een uur besloten we in goed overleg mijn vliezen te breken. Ik kreeg binnen tien minuten heftige beenweeën. Wat een hel was dat! Ik kon ze niet opvangen of wegzuchten. Mijn verloskundige gaf aan dat er niets anders te doen viel dan volhouden.
Ik ging naar de badkamer en zat op een kruk of hing aan de wastafel. Deze pijn had ik bij de eerste bevalling totaal niet ervaren! Ik had nog maar drie centimeter ontsluiting ten tijde van het breken van de vliezen dus wat zag ik op tegen de persfase die nog heel ver weg leek.
De verloskundige en kraamverzorgster zaten te kletsen op de slaapkamer. Soms stoorde het me, maar tegelijkertijd stelde het me gerust want zij zagen geen enkele noodzaak mij te ondersteunen dus ging het vast goed.”
Persen
“Toen de pijn zo heftig werd dat ik moest overgeven zei de verloskundige rustig dat ik mocht persen. Ze hoorde blijkbaar dat ik dat instinctief al aan het doen was.
Ik liep van de badkamer naar de slaapkamer en kon niet op het bed komen. De verloskundige dacht dat ik in paniek was en zei nog: ‘Jawel kom op, je kunt het’. De kraamhulp greep rustig in: ‘Nee, ik snap het, het lukt niet. Het koppie is er al bijna’. Staand naast het bed kwam het hoofdje en een perswee later was ze er!”
Topbevalling
“Terugkijkend was het weer een topbevalling. Thuis, zonder interventies en zonder pijnstilling. Precies zoals ik wilde. Maar die beenweeën, die wens ik niemand toe!”
Lees ook:
Mijn bevalling: 'De ruggenprik deed zijn werk niet'
Een traumatische bevalling: 'Ik was bang dat mijn kind kwam te overlijden'
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (2) Stuur een bedankje