Kinderen op kinderdagverblijf gedragen zich beter en zijn socialer
- Redactie
- in Opvoeding
- 2
- 9156
- 02/10/2018
Voel je je af en toe nog schuldig wanneer je je kinderen naar het kinderdagverblijf brengt? Misschien stelt dit je gerust. Kinderen die naar het kinderdagverblijf gaan, zijn over het algemeen socialer en vertonen beter gedrag dan kinderen die opgevangen worden door familie of een oppas.
Volgens onderzoekers aan de Sorbonne Universiteit in Parijs is het goed voor de psychologische ontwikkeling van kinderen als zij tussen leeftijdsgenoten onder toezicht van professionele verzorgers verblijven, zo meldt The Sun.
Vragenlijst
De resultaten werden bekend gemaakt nadat de ouders van 1428 kinderen een vragenlijst ingevuld hadden over gedragsproblemen als hyperactiviteit, onoplettendheid en moeilijkheden in sociaal contact.
Ook moesten de ouders invullen voor welk soort opvang zij gekozen hadden totdat de leeftijd van drie jaar bereikt was, opties waren het kinderdagverblijf/creche, vrienden/familie of een privé oppas.
Gedragsproblemen
Uit het onderzoek bleek dat 16 procent van de kinderen in hoge mate last had van gedragsproblemen, 15 procent was hyperactief en 16 procent had emotionele problemen. Rond de 7 procent had moeite met vrienden maken en 13 procent had slechte sociale vaardigheden.
Opvallend was dat kinderen die professionele opvang kregen zoals op het kinderdagverblijf, beter uit de test kwamen. Kinderen die naar een oppas gingen, hadden vaker gedragsproblemen.
Mentaal gestimuleerd
Volgens Dr. Maria Melchior van Sorbonne, worden kinderen die naar het kinderdagverblijf gaan mentaal meer gestimuleerd door te spelen en lezen. Ook moeten zij de regels beter leren naleven.
“Opgevangen worden op hoogwaardige kinderdagverblijven in de eerste levensjaren van een kind verbetert de emotionele en cognitieve ontwikkelingen, voorkomt emotionele problemen en bevordert sociaal gedrag”, voegt ze daaraan toe.
Denk jij dat jouw kind sociaal wordt op een kinderdagverblijf?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (2) Stuur een bedankje