Kinderen in het ziekenhuis: hoe ga je ermee om?
- Redactie
- in Kinderen
- 0
- 925
- 08/02/2023
Kinderen in het ziekenhuis zijn voor iedere ouder een nachtmerrie. Wat kun jij als ouder doen om leed te verzachten? Voor YouTuber en influencer Nienke Plas en haar man Resley werd dit vorige week de keiharde realiteit.
De pasgeboren dochter van het stel werd met spoed geopereerd, omdat ze een aangeboren hartafwijking heeft. Gelukkig is de operatie goed gegaan en inmiddels is ze alweer van de kinder-IC. In de 52-minuten durende vlog #241 genaamd 'genoeg reden om te lachen' vertelt Nienke uitgebreid over het proces, hoe het nu gaat en alle steun die ze hebben ontvangen de laatste tijd. Als ouder zou je graag alle pijn van je kind af willen nemen zodat ze niet lijden, maar dit kan helaas niet. Wat kun je als ouder wel doen om ervoor te zorgen dat het verblijf zo comfortabel mogelijk wordt en de last minimaal is?
Afleiding
Zorg voor afleiding bij je kind. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld een boekje lezen, tekenen, muziek luisteren of een stukje lopen op de afdeling. Afleiding zorgt voor een tijdelijke ontspanning en haalt de aandacht even weg bij de strenge zaken.
Praat erover
Door erover te praten met je kind of bijvoorbeeld een partner of vertrouwenspersoon, wordt het stigma van een ziekenhuis niet zo zwaar. Voor jonge kinderen is het fijn om over hun gevoelens communiceren via een spel of gebaren.
Zorg voor ritme en regelmaat
Het is makkelijk om jezelf te verliezen in alle drukte en daarom is het belangrijk om het dagelijks leven vast te houden. Eet wanneer je normaal eet, slaap wanneer je altijd slaapt en zorg dat je ontspant. Voor je kind geldt hetzelfde: als de ouder zich rustig houdt en regelmaat bewaart, blijft het kind ook onrustig.
Bekijk de vlog van Nienke Plas hieronder:
Lees ook
Rekha (35): 'In het ziekenhuis aangekomen konden ze het hartje niet meer vinden'
Premature/zieke baby's baat bij hulp ouders in het ziekenhuis
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)