Kinderopvangtoeslag: hoe zit dat?
- Redactie
- in Kinderen
- 0
- 912
- 03/06/2023
Als hardwerkende ouder is het een uitkomst dat de kinderopvang bestaat. Helaas is de kinderopvang best prijzig. Om de opvang toegankelijker te maken heeft de overheid ervoor gezorgd dat je kinderopvangtoeslag kan krijgen als ouder. Zo zou het voor ieder gezin makkelijker moeten worden om hun kind(eren) naar de opvang te brengen. Maar hoe krijg je kinderopvangtoeslag en wanneer heb je eigenlijk recht op kinderopvangtoeslag?
Wat is kinderopvangtoeslag
Kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming in kosten van de kinderopvang die werkende ouders kunnen krijgen. De kinderopvang is voor veel gezinnen best duur en daarom wil de overheid een handje helpen. Kinderopvangtoeslag vraag je bij de belastingdienst aan. Als je meer kinderen hebt vraag je dit per kind aan. Als ouder betaal je de kosten van de kinderopvang. De belastingdienst kijkt dan hoeveel procent ze kunnen vergoeden.
Wanneer heb ik recht op kinderopvangtoeslag
Je hebt pas recht op kinderopvangtoeslag als je voldoet aan één van de volgende voorwaarden.
- Beide ouders zijn werkend, het maakt niet uit of je bijvoorbeeld in loondienst, freelancer of zzp’er bent. Zolang jullie maar werk hebben. Ben je alleenstaand? Dan moet jij in ieder geval werk hebben.
- Je volgt een re-integratie traject
- Je volgt een opleiding, dit moet wel een erkende opleiding zijn bij de overheid.
- Je volgt een inburgeringscursus
Hoeveel kinderopvangtoeslag
Niet iedereen krijgt evenveel kinderopvangtoeslag. Het hangt namelijk van verschillende factoren af hoeveel toeslag je terugkrijgt:
- Inkomen, van jou en je toeslag partner
- Aantal kinderen
- Soort opvang.
- Aantal uren opvang. Per kind kan je maximaal 2760 uur per jaar aan kinderopvang toeslag krijgen.
Elk jaar maakt de overheid een tabel waarin je kunt aflezen hoeveel geld je terugkrijgt. In die tabel staat een duidelijk overzicht van hoeveel procent in kosten van de kinderopvang je vergoed krijgt. De kinderopvangtoeslagtabel kan je hier vinden.
Hoe regel ik mijn kinderopvangtoeslag?
Het regelen van kinderopvangtoeslag is niet ingewikkeld. Je kunt zelf je toeslag berekenen, aanvragen maar ook wijzigen op toeslagen.nl. Dit is een website van de belastingdienst waar je ook alle verdere informatie over kinderopvangtoeslag kan vinden. De site heeft een handige uitrekentool om je toeslag zelf te kunnen berekenen.
Let op: vraag je kinderopvangtoeslag op tijd aan, anders krijg je een deel van de toeslagen niet terug. Er wordt aangeraden om dit binnen drie maanden aan te vragen ná de maand waarin je kind voor het eerst naar de opvang gaat. Je kan namelijk nog tot drie maanden je kinderopvangtoeslag terugvragen. Doe je dit niet, dan loop je een deel mis. Voor het regelen van je kinderopvangtoeslag is het verstandig dat je de volgende gegevens bij de hand hebt om makkelijker door het proces te gaan:
- DigiD
- Kinderopvang contract met de gegevens: naam en adres, registratienummer uit LRK, je opvanguren per maand én het uurtarief van de kinderopvang.
- Jaarinkomen van jou en je toeslag partner
Kinderopvangtoeslag in het buitenland
Als je in het buitenland woont kan je ook kinderopvangtoeslag aanvragen. Dit regel je ook op toeslagen.nl. Let erop dat je dit op tijd aanvraagt. Ander loop je de toeslag mis en dat zou zonde zijn. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen om kinderopvangtoeslag te krijgen als je kind in het buitenland naar de opvang gaat. Het is belangrijk dat je werkt en dat je kinderopvang geregistreerd staat bij DUO. Daarbij moet de opvang ook in het Register Buitenlands Kinderopvang staan. Dit register kan je hier vinden. Daar staat ook verdere informatie over kinderopvangtoeslag als je kind in het buitenland naar de kinderopvang gaat.
Veranderingen in situatie
Er kunnen natuurlijk altijd veranderingen van situaties optreden. Denk aan veranderingen van inkomsten, je toeslagpartner, of opvanguren. Als er veranderingen plaatsvinden moet dit ook doorgegeven worden aan de belastingdienst. Als je dat niet doet kan dit namelijk in de weg zitten met de hoeveelheid toeslag die je krijgt. Dit moet je doorgeven op de website van toeslagen.nl of bij de belastingdienst.
Meer kinderen
Bij een tweede kind of meer kinderen kan het bedrag van de kinderopvangtoeslag veranderen. In de meeste gevallen krijg je meer toeslag bij het volgende kind. Als je een adoptiekind of pleegkind hebt kan je ook in aanmerking met kindertoeslag komen als ze ingeschreven staan op jouw adres.
Heb jij je kinderopvangtoeslag geregeld?
Lees ook:
Yes! toch extra kinderopvangtoeslag
Oproep: heb jij gekozen voor de kinderopvang op de boerderij?
Bron: Belastingdienst
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)