Kindje op komst? Zo bereid je je kat voor
- Fleur
- in Zwangerschap
- 0
- 7107
- 13/11/2018
Je ziet het vaak: katten die flippen omdat ze een nieuw huisgenootje hebben gekregen, namelijk jouw baby. Mogelijke gevolgen? Plassen naast de bak, sproeien en niet meer tevoorschijn komen. Als je je huistijger goed op je kindje voorbereidt, kun je dit voorkomen.
1. Laat je kater of poes helpen
Katers die gestrest zijn, hebben de neiging meer te gaan sproeien om hun territorium af te bakenen. Het sproeien kun je verminderen door je kater te laten castreren. Heb je een poes? Ook haar kun je het best laten helpen. Ze zal namelijk wel wat verdraagzamer zijn, maar kan evengoed sproeien.
Lees ook:
Hoe bereid je je huisdier voor op de komst van een baby?
2. Laat de kat even in de babykamer snuffelen
Vooraf: als je absoluut niet wilt dat je mauwmachine op de kinderkamer komt, kun je deze tip overslaan. Niet in de babykamer betekent namelijk nooit in dat gedeelte van het huis komen, ook niet voor één keer. Consistentie is bij het trainen van je kat namelijk enorm belangrijk.
Vind je het geen probleem als je kat in de toekomstige kamer van je kindje komt, laat hem daar dan gerust even rondsnuffelen. Zo kan hij alvast vertrouwd raken met de geurtjes die daar hangen en verandert er niet te veel in één keer. Mocht je merken dat je kat wat gestrest raakt van het rondlopen in de kamer, dan kun je hem afleiden door een spelletje met hem te doen (denk aan spelen met een hengel).
3. Laat de kat jou besnuffelen
Ben je straks van plan je kindje in te smeren met Zwitsal of een andere babylotion? Laat je kat dan alvast aan de geur ervan wennen! Dit kun je makkelijk doen door herhaaldelijk je eigen arm een beetje met de zalf in te smeren. Zal je zelf vast ook niet erg vinden.
4. Laat je kat wennen aan babygehuil en -geluiden
Katten raken vaak gestrest van het gehuil van baby’s. Dit kun je voorkomen door ze langzaam, een paar maanden voor de geboorte van je kindje, te laten wennen aan het geluid. Zet een YouTube-filmpje met babygehuil aan en speel het eerst zachtjes af. Gaat dat goed, dan kun je het volume steeds iets hoger zetten.
Het is belangrijk dat je kat het babygehuil gaat associëren met iets positiefs. Je kunt bijvoorbeeld met hem spelen als het geluid opstaat, hem wat te eten geven of gewoon lekker met hem kroelen. Loopt je kat weg? Laat hem dan gewoon gaan, en zet het geluid de volgende keer weer iets zachter. Forceer niets! Je kunt je huistijger trouwens op dezelfde manier aan andere aan baby-gerelateerde geluiden laten wennen, zoals een rammelaar.
5. Maak gebruik van hulpmiddelen
Merk je dat je kat tijdens het voorbereidingsproces toch wat gestrest is? Dan kun je wat externe hulpmiddeltjes inzetten. Zo zijn er druppels waarmee je hem kunt kalmeren, bijvoorbeeld Bach Rescue Remedy, maar ook tabletten, zoals Zylkene. Ook kun je Feliway proberen, een product waarmee je nagebootste kattenferomonen kunt verspreiden. Hierdoor zal de omgeving wat vertrouwder voor je kat zijn.
Hoe heb jij je kat voorbereid op de komst van je kindje?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)