Kogel door de kerk: verloskundige moet gaan samenwerken met gynaecoloog
- Redactie
- in Zwangerschap
- 11
- 2149
- 01/07/2016
Bij de zorg voor zwangere vrouwen moeten verloskundigen voortaan overleggen met alle betrokkenen, waaronder de gynaecoloog van het ziekenhuis. Dit staat vermeld in de nieuwe zorgstandaard voor geboortezorg, die het Zorginstituut vandaag heeft gepubliceerd. Er moet ‘hechtere samenwerking en betere communicatie tussen alle betrokken’ zijn, aldus het rapport.
Aan de nieuwe kwaliteitsstandaard is jaren gewerkt. De oorspronkelijke aanleiding voor de plannen, die jaren geleden gemaakt zijn, was de hoge babysterfte in Nederland.
Coördinerend zorgverlener
Hoe het in de nabije toekomst zal gaan als je zwanger raakt? Aanstaande moeders krijgen rond de zwangerschap voortaan een 'coördinerend zorgverlener' aangewezen. In de meeste gevallen zal dit een verloskundige zijn. Deze zorgverlener is verplicht om desgevraagd inzicht te geven aan andere betrokken zorgverleners, zoals bijvoorbeeld gynaecologen. In sommige regio’s gebeurt dit op dit moment al.
Bestuursvoorzitter Arnold Moerkamp van het Zorginstituut zegt in Trouw hierover: "Samenwerking is vanaf nu niet langer vrijblijvend. Wij merken trouwens dat ook de verloskundigen in de samenwerkingsverbanden die al functioneren, het daarmee eens zijn."
Tegengeluiden
Het heeft een tijdje geduurd voordat dit plan van de grond kwam, omdat beroepsverenigingen van verloskundigen en kraamverzorgenden het niet eens waren met de maatregelen om samen te moeten werken met gynaecologen. Zij vrezen namelijk voor onnodige opnames van zwangeren in het ziekenhuis. Ondanks deze bezwaren heeft Het Zorginstituut de nieuwe werkwijze doorgezet, die geleidelijk doorgevoerd zal worden.
Naast deze veranderingen zal in 2017 tevens de geboortezorg op een andere manier gefinancierd gaan worden. Ook daar is een deel van de verloskundigen het niet mee eens.
Wat vind jij van de veranderingen? Denk je dat het de geboortezorg ten goede komt of juist niet?
Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (11) Stuur een bedankje